Kamu Bankalarında Şok Değişim

Ziraat Bankası ve Halkbank genel müdürleri istifa etti.

Ziraat Bankası’nın 8 yıllık başarılı Genel MüdürüCan Akın Çağlar istifa etti. Çağlar’ın yerineHalkbank Genel Müdürü ve Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın getirileceği öğrenildi.

Genel Müdür Can Akın Çağlar, Ziraat Bankası’nda 2003 yılında göreve gelip 8 yıl genel müdürlük yaptıktan sonra dün görevinden istifa etti. Çağlar’ın yerine şu anda Halk Bankası’nın Genel Müdürü olan aynı zamanda Bankalar Birliği Başkanlığı’na yeni seçilen Hüseyin Aydın’ın atanacağı öğrenildi. Çağlar 2003 yılında göreve gelmesinin ardından Ziraat Bankası’nda birçok yeniliğe imza atmıştı. Çağlar daha önce Habertürk’e verdiği röportajda Ziraat Bankası’nın artık çiftçinin bankası olmaktan sıyrılıp geniş bir yelpazeye hitap eden modern bir banka haline geldiğini belirtmişti.

YÜZYILIN KÂRINI SAĞLADI
Göreve geldiğinde bürokrasi ve dava açılacağı korkusuyla şube müdürlerinin kendisine ‘bize kredi verdirmeyin’ dediğini anlatan Çağlar aradan geçen 8 yıl sonra durumu şöyle özetlemişti: “Şimdi ise birçok şube müdürümüz kredi vermek için üniversitelerden şirketlere birçok kurumu ziyaret edip kredi veriyor.” Can Akın Çağlar döneminde Ziraat’in 2009 yılı net kârı 3 milyar 511 milyon TL olmuş, 2003’te kârlılık açısından sektörün ikincisi olan Ziraat Bankası ‘yüzyılın kârı’ rekorunu kırmıştı. Banka 2010 yılında da net 3 milyar 713 milyon lira kâr elde etti.

Halk Bankası’nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamasında, bankanın Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın görevden ayrılmasına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

”Bankamız Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Aydın, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olmak üzere 15 Temmuz 2011 Cuma günü ve saat 14.00 itibariyle görevinden ayrılacaktır.

Hüseyin Aydın’ın yerine Bankamız Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık’tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan, aynı tarih ve saat itibariyle Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür olarak göreve başlayacaktır.”

BDDK’DA BOŞ BULUNAN KURUL ÜYELİĞİNE ATANACAK
Öte yandan, görevinden istifa eden Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’ın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) boş bulunan kurul üyeliğine atanacağı öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Çağlar’ın bugün banka yönetimiyle vedalaşması, yarın da devir teslimin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ziraat Bankası Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyeliği görevini ise Halk Bankası Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyesi Hüseyin Aydın devralacak. Halk Bankası tarafından Aydın’ın yarın saat 14.00 itibariyle görevden ayrılacağı duyuruldu.

HÜSEYİN AYDIN
Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Aydın, meslek hayatına Ziraat Bankasında müfettiş yardımcısı olarak başladı. Halkbank’ta yönetim kurulu murahhas üyeliği, Pamukbank’ta yönetim kurulu üyeliği, Ziraat Bankası’nda yönetim kurulu başkan vekilliği görevlerinde bulundu.

31 Mayıs 2005 tarihinden itibaren Halkbank’ta yönetim kurulu üyesi ve genel müdür olarak görev yapmaya başladı. Halk Sigorta ile Halk Hayat ve Emeklilik’in yönetim kurulu başkanlığını da üstlenen Aydın, 1959 Artvin doğumlu.

Aydın’ın döneminde, Halkbank aktif büyüklüğünü 78 milyar liraya, nakdi kredilerini 48 milyar liraya, piyasa değerini yaklaşık 15 milyar dolara yükseltti. Aynı dönemde, hisselerinin yüzde 25’i halka arz edilen Halkbank, topladığı rekor taleple Türkiye’nin o güne kadarki en büyük halka arzını gerçekleştirdi.

Aydın’ın görev süresinde Halkbank en son The Banker dergisinin ”En Büyük 1000 Banka” sıralamasında, sermayeye oranla karlılık açısından dünyanın en büyük altıncı bankası oldu.

SÜLEYMAN ASLAN
Halkbank Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Aslan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Meslek hayatına 1992 yılında Ziraat Bankası A.Ş. Bankacılık Okulu’nda başladı. Ziraat Bankası’nda Sermaye Piyasaları Daire Başkanlığı Uzmanı, İstanbul Menkul Kıymetler Şubesi Müdür Yardımcılığı, Bono Tahvil Daire Başkanlığı Bölüm Müdürlüğü, Döviz ve Para Piyasaları Daire Başkanlığı, Halkbank’ta Hazine Yönetiminden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı, Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği, Halk Yatırım Menkul Değerler’de Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

29 Mayıs 2008 tarihinden itibaren Halkbank Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığını üstlenen Aslan, 1970 Çorum doğumlu.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir