Seans İçinden – 25 Temmuz 2011

16:15

Endeksin 60 dakikalık  grafiği yukarıda veriliyor. 62 bin seviyesinin hacimli bir şekilde aşağı geçilmesinden sonra, endeks 59.500 seviyesinde destek buldu ve artan hacimle yükseldi fakat bu sabah 58.500 seviyesinden açıldı. 60 dakikalık bazda baktığımızda endeksi yukarı taşıyan hacim yetersizdi ve yeni bir yükselişi başlatacak hacim olarak görünmüyor. Fakat 58 bin desteği çevresinde yatay dalgalanma yapabileceğini söylemek mümkün. Endeks 59.850 seviyesinin üzerine çıkarak 60 bini gördü ve şu an bu seviyelerde hareket ediyor.  TKE göstergesi ise hala zayıf bölgede hareket ediyor. Bu nedenlerden dolayı, endekste alım önermiyorum. Daha önce 60.500’den alım önermiştim. O  alışlar endeksin 60.750-61.000 aralığına gelmesi durumunda veya endeksin yeniden 59.500’ün altına gerilemesi durumunda nakde geçilebilir. Endeks çok güçlü bir görünüm sergilemiyor. Endeks kapanışa doğru bir miktar geri çekilme yapabilir.

Yukarıda doların grafiği var. Bu grafik 60 dakikalık bir grafik. Merkez Bankası’nın döviz alım ihalelerini durdurması haberi sonrasında bir gerileme oldu ama şu an yeniden 1.73seviyesine yaklaştı. Dolar ikili bir tepe yapıp gerileyerek 1.70’i tekrar test  edebilir. Eğer elinizde dolar varsa, bu hızlı yükseliş sonrasında bir geri çekilme olması olasılığı yüksektir ama 1.69’un altına gerileme olması olasılığı zayıftır.  Doların önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde 1.80 civarını test etmesi söz konusu olabilir. Hatırlarsanız iki hafta öncesine kadar dolarda fazla bir yukarı hareket olmaz ve ger çekilmeler görülür diyordum. Fakat 1.68 direnci kırılınca işler değişti. Dolarda yukarı hareketler oluyordu ama, uzun süredir ilk defa bu kadar sert bir artış görüyoruz. 1.68-1.69 seviyeleri en azından birkaç haftalık önemli destek seviyesi olmaya adaydır.

 

11:00

Gece geç saatlerde “Merkez Bankası’nın Gizli Gündemi” başlıklı yazısını yazdıktan sonra uyudum ve gözlerimi açtığımda saat 09:20’yi gösteriyordu. Piyasaya baktım VOB aşağıdaydı. Dolar 1.71’i geçmişti. Dow future’larında bir değişiklik yoktu, yüzde 1 aşağıdaydı. DAX düne göre yüzde 0.40 aşağıdaydı ve biz yüzde 1.15 aşağıdayız. Üstelik bu da toparlamış halimiz. Endeks sabah açılışta 58.500’ü gördü ve şu an 59 bin seviyesinde bulunuyor. Açılışta disk emirlerinde satışlar yoğunluktaydı.   Cuma günü Merkez Bankası Başkanı sayın Erdem Başçı “döviz borçlanmayın, borcunuzu kapatın” deyince demek ki bugün herkesten öce bizim milletimiz dolara saldırmış görünüyor ve elinde dolar olanlar da zaten satmıyor.

Sabah elime gelen raporlardan Goldman Sachs’ın raporu, Türkiye konusunda temkin öneriyor. Cari açığın ve artmakta olan enflasyonun ciddi bir risk olduğu belirtiliyor ve Merkez Bankası faiz artırımı yapana veya belirgin bir şekilde dış ödemelere ilişkin dengesizlikler giderilene kadar Türkiye’den uzak durulmasını öneriyor. Bunların da yakın zamanda olmayacağı için EUro’da pozisyon alınmasını öneriyor. Bugün için piyasamızdan pek umutlu olduğum söylenemez. Endeks daha fazla aşağı gitmeyebilir ama yukarı yönlü hareketlerinde birçk engel oluşacaktır. Geçen hafta içinde gelen raporlara baktığımızda neler vardı?

Danske Bank TL’nin değer kaybının devam edeceği yorumunu yaparken, Nomura MB’nın bu hafta döviz alım ihalelerini azaltacağını ya da son vereceğni düşünüyor. Ayrıca, son yükselişte yerlilerin döviz satmadığını, bunun en önemli sebeplerinden birinin de ekonomi yönetimi tarafından dillendirilen kriz beklentileri olduğunu belirtiyor. Ayrıca Türkiye’nin 5 yllık CDS’lerinde alım öneriyor. Citigroup ise Doların 1.68 direncini kırdığını ve 1.85 seviyesine kadar yükselme potansiyeli taşıdığını belirtiyor. Goldman Sachs, MB’nın TL’nin fazla değer kaybetmesini istemediğini belirtirken, doların yukarı yönlü bir miktar daha marjı olduğunu belirtiyor. MB’nın kuru kontrol etmek için faiz koridorunu daraltarak carry trade imkanı yaratacağını, sıcak parayı çekerek kuru kontrol edeceğini, ama politika faizlerini artırmayacağını belirtiyor. Ayrıca yukarıda söylediğimiz gibi, Türkiye’den uzak durulmasını öneriyor.

Eeee yabancılar böyle söyleyebilirler. Zaten kanımızı emmiyorlar mı?  Evet ama bu sefer adamlar haklılar. Şu an Merkez Bankasının yeni para politikası keşifleri ve ilk defa uygulamla konulan araçları hala bu adamları ikna edemedi. Adamların  kafaları bir türlü almıyor. İllaki faiz artırın yoksa sorunları çözemezsiniz diyorlar. Zaten bu faiz lobisi bu zaman kadar kanımızı çok emdiği için, bunlara fazla aldırmamak lazım. Biz yeni politikalarımızı dünyaya kabul ettireceğiz.

Ben bunları yazarken endeks 59 binde bulunuyor. Bugün 58.500 dip olmuş görünüyor ama öğleden sonra ABD’den ilk haberler gelmeye başlayacaktır. Bu borç sorunu kavgası rayına girerse düzeliriz ama geçici olur. Şu an Türkiye için asıl sorun kurların yükselmesi ve para politikalarımızın FİNANSAL İSTİKRARI TEHDİT etmeye başlamasıdır. Buı ortamda uygun fiyatları gördüğünüzde hisse oranlarını azaltıp beklemede kalmakta fayda var. 2 Ağustos’a kadar ABD’den gelecek her haber çok ciddi volatilite (Dalgalanma yaratacaktır). Bir sonraki yorumu ne zaman vereceğimi bilemiyorum ama saat 12:00’de TRT-TURK’te olacağım. Tahminen 16:00 civarı yorum geçebilirim. 58.500 seviyesi aşağı geçilirse satış yapılıp beklenmeye geçilmelidir. Çünkü bu durumda  endkesin 50-52 bin aralığına kadar gerilemesi söz konusu olur.