Piyasaların Kaderi Kelimelerinde

Öğlen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, gece ise Bernanke ve Obama’nın konuşmaları, piyasaların kaderini belirleyecek.

Haftalardır durgunluk ve krizde yeni bir dalganın gelişine yönelik endişelerle çalkalanan piyasalariçin bugün çok kritik bir gün.

AVRUPA İÇİN FAİZ VAKTİ: 14.45 – 15.30
Avrupa Merkez Bankası, bugün saat 14:45’tepiyasalar açısından çok kritik olan faiz kararını açıklayacak. Ardından saat 15:30’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, bir basın toplantısı düzenleyerek hem faiz kararını hem de Avrupa ekonomilerinin durumunu değerlendirecek.

Avrupa Merkez Bankası’nın durgunluk endişelerinin arttığı son dönemde faiz artırımlarına son vermesi beklentisi ağır basıyor. Ayrıca Trichet’nin İtalya, Yunanıstan gibi sorunlu ülkelerın durumuna ilişkin yapacağı değerlendirmeler depiyasalar açısından hayati önem taşıyor.

AVRUPA BORSALARI UMUTLU
Bu kararın ve açıklamaların hemen öncesinde ise Avrupa borsalarında bir yükseliş havası hakim. Almanya Borsası başta olmak üzere Avrupa borsalarında değer artışları yüzde 1’i bulmuş, hatta bazı borsalarda çoktan geçmiş durumda.

GECE ABD KONUŞACAK
İMKB’nin kapanışından sonra gece saat 20:30’da ise bu defa konuşma sırası FED’e gelecek. FED Başkanı Ben Bernanke yine piyasaların ABD ekonomisine yönelik en önemli sinyalleri okuyacağı sunumunu gerçekleştirecek.

Fakat bu sunum öncesinde piyasalarda Bej kitap endişesi yaşanıyor.
ABD’de 7 bölgenin ekonomisinin zayıflık sinyalleri verdiğine işaret eden Fed’in Bej kitap raporu, ABD’de ekonomiye ilişkin endişeleri artırdı. Amerikan Merkez Bankası Fed’in çeşitli bölgelerden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı “Bej kitap” raporuna göre, ABD’de bazı bölgelerde önemli yavaşlama görüldü. Fed, ekonominin özellikle son haftalarda hızını düşürdüğünü, birçok bölgenin ekonomik zayıflığı olduğuna dikkat çekti.Fed Başkanı Ben Bernanke geçtiğimiz ay ekonominin beklenilenden daha zayıf seyrettiğini, politika yapıcıların büyümeyi desteklemek ve işsizliği azaltmaya ilişkin yolları 20-21 Eylül’deki toplantılarında tartışacaklarını açıkladı.Raporda, “ekonomik aktivite ılımlı hızda genişlemeye devam ediyor, ancak bazı bölgeler ekonomik aktiviteye ilişkin karışık, zayıf sinyaller not ettiler” ifadeleri yer aldı.

YATIRIMCIYA UYKU YOK
Yine ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye saati ile 02:00’da yapacağı konuşma da piyasalar için çok kritik.
Obama’nın, istihdam yaratmak amacıyla vergi kesintileri ve hükümet harcamalarını içeren 300 milyar dolarlık paket açıklaması bekleniyor.
Bloomberg televizyonu Obama’nın, vergi kesintileri, altyapı yatırımları ve eyalet ile yerel yönetimlere doğrudan yardım olmak üzere gelecek yıl 300 milyar doları aşkın bir miktarı ekonomiye enjekte ederek istihdamı artırmayı hedeflediğini duyurdu. Obama’nın Kongre’ye, vergi gelirlerini artırarak kısa vadeli istihdam yaratma önlemlerinin maliyetini telafi etmesi çağrısında bulunacağı belirtildi. Vergi gelirlerinin artırılmasının, Obama’nın ülke borcunun azaltılması için gelecek hafta Kongre’ye sunacağı uzun vadeli bütçe açığını azaltma paketinde yer alacağı kaydedildi.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/667443-piyasalarin-kaderi-dudaklarinin-arasinda

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir