Seans İçinden – 29 Eylül 2011

11:40

Piyasalar dünkü gibi olumlu açıldı. Yine not artırımı beklentisi hakim ve kimse elindeki kağıtları satmak istemiyor. Son artırımı izleyen günlerde borsa artırım sonrasında da yükselmişti ama, ardından bir gün geçince dış piyasalar bağlı olarak satışlar gelmişti. Dolayısıyla eğer not artırımı gelirse, geçen seferki kadar uzun süreli tepede bekleyiş olmaz. Artırım geldikten sonra kar satışları artar. Buna dikkat etmek lazım. Genel olarak kağıtlara baktığımız zaman, dengeli hareketler görüyoruz. Banka hisseleri sabah iyi başladıktan sonra biraz kâr satışı yedi fakat önemli, boyutlarda değil.

Şu an Avrupa’da çok önemli bir beklenti yok. En önemli gün Troyka’nın toplantısı ve Yunanistan’a yardımın çıkıp çıkmayacağı olacaktır. Büyük olasılıkla da bu yardım çıkacaktır ama o sırada piyasalara gelecek birçok haber olacaktır. Bu da önemli bir volatilite yaratmaya adaydır.

Şu an bizim piyasalarımızın olumlu olması yanında doların hareketleri oldukça kafa karıştırıyor. Şu an 1.8523 seviyesinde olan doların bir hafta içinde 1.80’lere kadar gerilememesi durumunda 1.90’lşara kadar bir hareket olabilir. Bu da genel psikolojiyi olumsuz etkileyebilir. Dolardaki yukarı yönlü hareketin temelinde FED’in aldığı son karar yatıyor. Kısa vadeli kağıtları satıp uzun vadeli kağıtlara geçmek, kısa vadeli kağıtların faizlerini artırdı. Dolayısıyla spot piyasada dolar pahalandı ve dolar tüm ülkelerin paralarına karşı değer kazandı. Öte yandan, Avrupa bankalarına ABD bankalarının kredi hatlarından giden akım çok azaldı. Akmıyor damlıyor ve Avrupa’daki dolar ihtiyacı nedeniyle bizde de talep arttığını düşünüyorum. Bunun yanında tabi ki dış ticaret işlemleri için ihtiyaç olunan  dövizin de etkisi var ama ağırlığını bilemiyoruz.

Altın’a gelince, 1630 dolar seviyesinden işlem görüyor ve gramı 96.30 TL seviyesinde bulunuyor. 90-95 aralığının en azından önümüzdeki 2-3 hafta için dip olduğunu düşünüyorum. Altın’ın orta vadede yukarı yönünü devam ettireceğini ve özellikle 95 altındaki seviyelerin de en az 1 yıl vadeli iyi alım seviyeleri olduğunu söyleyebiliriz.

Borsa endeksi için ise 59.000 ve 61.500 aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz. Şu an getiride öne çıkan kağıtların genel olarak spekülatif olduğunu düşünüyorum.  Bugün başka yorum veremeyeceğim. Sağlıcakla kalınız…