Seans İçinden – 22 Kasım 2011

16:50

Piyasalarımız çok hızlı bozuldu. Dış piyasalarda aslında büyük kayıplar yok. Bu sabah Goldman Sach’sın bankalardaki tavsiyelerini düşürmesi acaba ikinci seanstaki sert düşüşte etkili oldu mu? HAYIR…

Peki piyasaları bu kadar düşüren faktör neydi? ELBETTEKİ MERKEZ BANKASI…

Bugün Merkez Bankası, rpo ihalesi açmayacağını söyleyince piyasada TL’nin sıkışacağını düşünenler doları satınca dolar 1.83’e geldi. Sonrasında döviz satım ihalesi de açmayacağını söyledi… Döviz tekrar yükseldi?

NELER OLUYOR??????

Merkez Bankamız bu kadar şaşı bir piyasa oluşturarak ne yapmayı amaçlıyor? Belirsizliği artırmak mı yeni, politika. İnannamıyorum. Şu an yabancılar da benim gibi düşünüyor ve inanamıyor…. Şaşı bir şekilde Türkiye’dee olmaktansa satalım diyorlar. Ayrıca tabi ki repo ihalesi açmaması faizlerin yükseleceği anlamına gelince borsa çöktü. Bundan sonra acaba ne olacak? faizler düşecek mi, yükselecek mi? Bunu bilmek Merkez BAnkası’Nın beynini okumaya bağlı oldu artık. Finansal ve ekonomik parametrelere baksanız da tahmin edemezsiniz. Artık günü gününe faizi yükselten ve düşüren bir merkez bankamız var. Hayırlı uğurlu olsun….

51.50=’e kadar gerileyen endeks az önce 52 binin üzerine çıktı. Sebep Dwo endeksinin artıya geçmesi… Düşüş Sebebi neydi? Yükseliş sebebi ne?  Düşüş sebebi ortadan kaltı mı? HAYIR… O zaman yükseliş sebbei suni…

Peki teknik ne diyor? Aslında artık burası destek ve alım zamanı diyor. Borsada bu seviyelerden kağıt alınır diyor. Çünkü 60 dakikalık grafiklerde  126 milyon lot hacimle çok sert düşüş oldu. Yani AMİGDALA’nın devreye giridği yer oldu. Hacim hızla artarken, herkes satışa geçti… Herkesin sattığı yerde sen alacaksın… Aslında kısa vadeli bir yükseliş olacaktır. Eğer 51.500 aşağı kırılınca satmak istiyorsanız ve zarar razıysanız şu an alım yapıp birkaç gün bekleyebilirsiniz. Riski düşük bri trade hikayesi olur. 51.500 aşağı kırılırsa zarar edeceksiniz…. En iyi alım yeri de 51.600-51.8500 aralığıdır. Hangi kağıtlar derseniz endekse duyarlı betası yüksek kağıtlar olabilir… Alım yaparsanız yüzde 2-3 civarında kârı gördüğünüzde satın. Çünkü orta vade görünüm hala kötü….

Bugünlük bu kadar… Sağlıcakla kalınız….

 

 

11:55

Piyasalar dün çok kötüydü. Endeks için 53.150 seviyesini destek olarak vermiştim ama hesapta Rekabet Kurulunun Bankalar hakkında soruşturma açması yoktu. O saate kadar avrupa borsaları kadar düşmemiştik ve hafif yönde bir poztif ayrışma vardı. Fakat bu haberle birlikte bankalar satış yedi, endeks 52.750 seviyesine kadar indi. Bu sabah, herkesin gözü kredi derecelendirme kuruluşlarındaydı. Çünkü S&P 2 Ağustos’ta ABD’Nin kredi notunu düşürdüğünde, poltikacıların borçların orta ve uzun vadede azaltılması konusunda bir yol bulamamasını da not düşürmenin bir sebebi olarak açıklamıştı. Dün ABD’deki süper komitenin sonuç ortaya koymaması tabi ki diğer derecelendirme kuruluşlarının da ABD’nin notunu düşürmesini gündeme getirdi. Fakat dün gece derecelendirme kuruluşları ABD’Nin notunu teyit edince bu sabah piyasalar güne olumlu başladı.

Bizim endeks de sabah saatlerinde bugün gördüğü en yüksek seviyeyi gördü ve bu seviye 53.387 seviyesiydi. Endeks şu an 53 bin civarında bulunuyor. Seans içi hareketlerden uzaklaşıp da grafiklere biraz daha uzaktan günlük ve haftalık olarak baktığımızda adeta Lehman öncesi bir resim çıkıyor ortaya. Bu sadece bizim için değil, Avrupa ve Amerikan borsaları için de geçerli. Özellikle Avrupa borsalarıında stres yükü arttı. Bu grafik haftalık bazdadır.

Eğer bir ay içerisinde DAx endeksi kendini 6.350 seviyesinin üzerine atmazsa, sıkıntı büyüyerek devam edecektir ve borsalara artık ikinci bir lehman vakasını satın almaktadırlar. Hatırlarsanız geçen hafta DAX için sıkışmanın devam edeceğini ama sonra aşağı kıracağını belirttikten sonra, bunun hemen olmasını beklemeyin biraz süre verin demiştim. Şimdi yine süre verin. Piyasaların gösterdiği resim hoş değil ve bu resmi değiştirmek Merkel ve Sarkozy’nin elindedir. Onların varacağı anlaşmanın sonuçları bu kötü gidişatı durdurabilir. Bu gelişmeleri görmedikçe piyasalar için çok olumlu olamayacağım.

Endeks için ise 52.500 ile 54.850 aralığında dalgalanma bekleyebiliriz. 55 bine kadar olacak yükselişler yatırımcının alım iştahını kabartabilir ama, 55.300 seviyesinin üzerinde kapanış olmadan ve 60 dakikalık grafiklerde hacim en az 160 milyon lota çıkmadan yukarı hareketleri temkinli karşılıyorum.

Doların 1.8150-1.8200 seviyeleirnde destek oluşturup yukarı hareketine devam edeceğini düşünüyorum.

Bir sonraki yorumu saat 16:30’da vermeye çalışacağım ama dışarıda işler uzun sürerse veremeyebilirim.