S&P bunu bir kez daha yapmıştı

         Dün öğleden sonra Merkel ve Sarkozy yaptıkları basın toplantısında mali uyum paktı konusunda anlaştıklarını açıkladı. Şimdi diğer üyelerin ikna edilmesi gerekiyor. Diğer üyeleri iknaya zorlayacak adımsa S&P’den geldi. S&P içlerinde Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 15 Euro Bölgesi ülkesinin kredi görünümünü negatif izlemeye aldı ve AB Liderler Zirvesi’nden bir anlaşma çıkmaması durumunda bu ülkelerin notlarında düşüş olacağı uyarısında bulundu. Kararın neden zirveden hemen önce alındığının cevabı bu cümlede açıkça dile getirilmiş oldu. Özetle S&P farklı kelimeler kullanarak “Anlaşın yoksa notunuz kırılır, Euro’yu da kendinizi de kurtaramazsınız” dedi.

         Dün Merkel ile Sarkozy’nin anlaşmasında ön plana çıkansa Merkel’in bundan sonra ortaya çıkabilecek kurtarma planlarına özel sektörün de katılması ısrarından vazgeçmiş olması bankalar için iyi haberdi. Şimdi yolun sonuna geliyoruz Merkel ve Sarkozy üzerinde anlaştıkları paktı diğer liderlere imzalatabilirlerse sorun büyük oranda çözülmüş olacak. Fakat bir ülkenin dahi muhalefet etmesi çözüm yolunu kilitleyebilir. Yunanistan örneği ortadayken buna hangi ülke cesaret edebilir o da ayrı konu. Özetle S&P’nin uyarısına rağmen henüz moralleri altüst edecek bir açıklama yok. Bu nedenle 9 Aralık beklenmeye devam edilecek gibi. Bu süreçte dışarıya gayri resmi yollardan aktarılacak bilgiler piyasalarda sert hareketlere neden olabilir. Şunu unutmamak gerekir ki, piyasa her zaman bireylerden ve kurumlardan daha fazla şey bilir. Bu nedenle terste kalan pozisyonlarda ısrarcı olmak manasız ve çok riskli olacaktır.

        Gelelim İMKB 30’a dün genelde sıkışık bir seyir izlenirken, endeksin yukarı gitmekte ciddi biçimde zorlandığını gördük. Gün sonu bir miktar alım gelse de genelde zayıf bir görünüm vardı. Buna karşın endekste haftalık bültende verdiğimiz 69,000/70,000 aralığındaki hedef canlı. Bugün ilk destek 66,000’de. Endeks bu seviyenin üzerinde kalmayı başaramazsa 65,000’e kadar bir geri çekilme daha yapabilir. Bu yönde olacak bir geri çekilmede bu bölgenin güçlü destek oluşturacağını tahmin ediyoruz. Fakat olası negatif bir senaryoda bu destek de kırılacak olursa sonraki destek 64,000 civarında. Bu bölge endeksteki en kritik yer olacak. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü potansiyel devam edecektir. Aksi takdirde çok sert düşüşlere hazır olunmalı.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir