Seans İçinden – 12 Aralık 2011

16:45

Biraz gecikmeyle yeniden birlikteyiz. Sizlere daha önce bahsettiğim excel listesi aşağıda link olarak verilmiştir. Arzu edenler indirebilirler. Bu çalışmada 2003 yılı Aralık bilançolarından başlayarak 2011 Eylül bilançolarına kadar olan dönemde AKTIF KARLILIKLARI yıllık bazda hesaplanmıştır. yani 3 aylık bilançodaki aktif karlılığı hesaplanırken geçmiş 3 aydan bu 3 aya kadar olan 12 aylık dönemdeki kar bulunmuş ve aktiflere bölünmüştür.  Dolayısıyla 32 tane çeyrek dönem mevcuttur. Bu 32 dönemin hepsinde kâr açıklayanlar baştan itibaren sıralanmıştır. DİKKAT! excel dosyasında iki tane SHEET (SAYFA) vardır. Biri “AKTIF KARLILIĞI” sayfası diğeri de “SIRALANMIŞ LİSTE” sayfasıdır. Bu iki sayfayı ayrıntılı inceleyebilirisiniz.  link az sonra verilecektir.

KARLARLA İLGİLİ EXCEL DOSYASINI YUKLEMEK ICIN BURAYI TIKLAYINIZ

Piyasalar genel olarak bozuk gitmeye devam ediyor. Az önce ABD borsaları açıldı ve dow endeksi yüzde 1.01 aşağıda bulunurken S&P500 endeksi de yüzde  1.23 aşağıda bulunuyor.  DAX endeksi ise yüzde 2.38 aşağıda. Bizim endeks 52.650 seviyesini aşağı geçti ve şu an 52.600 civarında tutunmaya çalışıyor ve cuma gününe göre yüzde 2.24 aşağıda bulunuyor. Genel olarak hisseden simdilik uzak durulmalı. Bugünlük bu kadar sağlıcakla kalınız…


14:25

Piyasalar açılıştan itibaren aşağı yönlü bir seyir izledi. Hatırlarsanız, geçen cuma günü saat 16:30 civarında verdiğim yorumda Goldman Sachs haberi gelmişti ve Goldman Sachs avrupa bankalarının tavsiyesini AZALT’tan NÖTR’e çekmişti. O  andaki fiyatlardan alım yapılırsa 4-5 kademe yukarıdan satış yapılabileceğini belirterek, kısa vadeli alım önermiştim.  Saat 16:35’ten sonra bu kağıtlar gerçekten de 3 ila 5 kademe arasında yükselişler kaydettiler. Ben pazartesi gününe kalır derken o gün saat 17:30’da seans kapanana kadar hızlı alımlar vardı ve kağıtlar bu sürede aşağıdaki fiyatları gördüler.

GARAN: 6.14-6.16 seviyesindeydi 6.26 seviyesini gördü. Şu an 6.14 seviyesinde bulunuyor.
İSCTR: 3.52-3.53 seviyesindeydi ve 3.57 seviyesini gördü. Şu an 3.50 seviyesinde bulunuyor
HALKB: 10.50-10.55 seviyesindeydi ve 10.70 seviyesini gördü. Şu an 10.45 seviyesinde bulunuyor
YKBNK:3.90-3.91 seviyesindeydi ve 3.94 seviyesini gördü şu an 2.86 seviyesinde bulunuyor
Eğer bu kağıtlarda alım yapanlar olduysa ve eğer bu yükseliş sırasında 3-5 kademe yükseldikten sonra satmamışlarsa ve pazartesi gününü beklemişlerse, şu an bu kağıtlar alış fiyatına yakın veya bri kademe altında oldukları için, zararın büyümesine izin vermeden alış fiyatından satış öneriyorum. Yani Cuma günü başlayan alım etkisi çabuk söndü. Hafta sonunda Brüksel zirvesi kafalarda birçok sorgulamadan geçirildi ve kimse tatmin olmadı. Hangi karar piyasaları tatmin eder? Eğer Avrupa’da bir bankanın genel müdürü olsaydım, Brüksel zirvesindeki kararlar sonrasında hiç korkmadan İtalyan tahvilini portföyüme alabilir miydim? HAYIR. İşte bu yüzden kararlar bir işe yaramaz ve piyasalar tedirgin durumda. Bu tedirginlik veherkesin birbirine bön bön bakması aslında gelmekte olan bir fırtınanın sessizliği gibi. Şimdi şu verilere bakalım;

Altın bugün yüzde 1.85 gerilemiş duurmda ve 1.683 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Euro/Dolar paritesi 1.3260 seviyesinde ve yüzde 1 gerilemiş bulunuyor.
Avrupa borsaları ekside, İtalyan faizleri yeniden yükselişe geçti.
DXY olarak bilinen dünya dolar talebi endeksi yeniden yüzde 0.72 yukarıda
Amerikan borsalarının future endeksleri yüzde 0.60 aşağıda
Dolar/TL kuru 1.86’yı geçti

Aslında böyle alt alta ve sıralı halde yazınca çok etkileyici oluyor. Yoksa bu tablo ile çok fazla karşılaştık ve benzer durumlar oldu. Ama bugün bir fark var. Geçmişte bu tablo ortaya çıkarken AVrupa’da bazı önemli kararlar beklentisi içerisindeydik. Şimdi ise böyle bir beklenti yok. Avrupa Merkez Bankası tahvil almayacak… bankalara para verecek… vs.. vs…

İşte bu tür zamanlar, John Paulos Allen’in yazmış olduğu “Bir Matematikçi Borsa Oynuyor” isimli kitapta çok güzel anlatılır. Herkes birbirine bakar ve birbirini kontrol eder. Acaba O satıyor mu? Bir anda hiçbir sebep yokken ciddi biçimde satışlar gelir ve ortalık kan gölüne döner. Matriah konuşur, işte o an bir fırtına kopar.

Şu an bu tür bir duygu seziyorum. Bunda yanlış çıkabilirim. Ama iyi şeyler sezinlemediğim için ilk defa bu kadar açık yazıyorum. Normalde nakitte kalın bir süre bekleyin manasında şeyler yazardım ama nedense bu sefer böyle açık açık yazdım. Belki de benim hüsnü kuruntumdur. Bilemiyorum. Bu yazdıklarıma göre radikal kararlar almanızı önermem ama nakitteyseniz beklemede kalın derim.  Eğer hissedeyseniz kendinize bir seviye belirleyip, bu seviye aşağı ırlırsa satacağım deyin. Eğer yeni bir sert düşüş başlayacaksa en geç yarın akşama kadar başlaması lazım. Eğer yarın akşama kadar sert düşüş olmazsa, ondan sonra pek korkmaya gerek kalmaz. Ama şu anki hava hiç iyi değil. Endeks şu an 53.100 seviyesinde bulunuyor. Eğer 52.650 aşağı geçilirse dikkatli olmak gerekir.

Ekonomideki haberlere baktığımızda büyüme oranımız yüzde 8.2 oldu. Beklentilerden çok yüksek. Her nakadr bu haber coşku yaratsa da, ben sevinemiyorum. Çünkü borç alıp tüketerek büyüyoruz ve bunu şu ana kadar yabancılar finanse etti. Bu nedenle de cari açık çok yüksek. Şu an “cari açık sorun değil” diyenler bile “evet ama tek problemimiz cari açık” diyorlar. Bu ülke, cumhuriyetin kuruluşundan beri ne kriz yaşamışsa ödemeler dengesindeki prblemlerden yaşamıştır. Cari açık yüzde 10’a çıkmışken, “merak etmeyin yıl sonuna doğru düzelecek” demenin anlamı yoktur ve avrupa bankaları bu yıl bizim firmalara verdikleri kredilerin  en az yüzde 20-25’ini geri çevirmeyeceklerdir. Zaten adamların kendisi sermaye bulamazken, cari açığı yüzde 10’a ulaşmış bir ülkenin firmalarına borç verip bir  tokat da oradan yemek istemezler.

2012 yılının ilk üç ayında Avrupa ülkeleri 1.2 trilyon euro civarında bir borcu çevirmeleri gerekiyor. Ayrıca Avrupa bankalarının da 750 milyar euro tahvil ödemeleri var. Bu kadar yüklü bir borç çevirme programının lastik patlatmadan yola devam etmesi imkansız gibi birşey.

Şu an Almanya bütün bir Avrupa’yı çok hızlı bir şekilde uçuruma götürüyor. Henüz Avrupa’lı liderler işin ciddiyetini anlamış değiller. Avrupa Merkez Bankası devreye girmeden hiçbir sorun çözülmez.

Öte yandan, derecelendirme kuruluşları sorunu var. Brüksel toplantısı öncesinde S&P isimli derecelendirme kuruluşu iki defa uyarı yaparak, “gerekli kararları alın” mesajı verdi. Eğer gelecek üç ayda Fransa’nın veya EFSF’nin notu düşecek olursa ki, bu yüksek bir olasılıktır, bu durumda bu zirvenin hiç bir etkisi ve anlamı kalmaz.

Sonuç olarak Brüksel krizi hiçbir sorunu çözmemiş, ülkeleri Almanya’nın istediği hizaya getirmek konusunda bir adım başarılı olmuştur ama birçok mızıkçı ülke ortaya çıkacaktır. Kimse Almanya’nın emirleriyle hareket etmek istemeyecek ve özel sektör de ileride default maliyetine katlanmak yerine ellerindeki riskli tahvilleri çıkmanın bir yolunu arayacaklardır.

Bir sonraki yorum ve analiz saat 16:30’da verilecektir. Geçen hafta Cuma günü Bugün TV’deki programımda sizlere bir söz vermiştim. Bir okuyucu son beş yılda sürekli kâr eden şirketleri sormuştu. Bu listeyi hazırladım. Saat 16:30’da bu listeyi burada yayınlayacağım.