Seans İçinden – 19 Aralık 2011

17:15

Son yazdığım yorumdan bu yana yaklaşık olarak 1 saat 10 dakika geçti. Yorumu yazdığım sırada endeks 51.150 seviyelerindeydi. Şu an 50.800 civarında bulunuyor. Yani 300 puan civarında bir gerileme daha oldu. Son 10-15 dakikadır biraz alım geliyor gibi oldu ama bu alımlar kesinlikle yeterli değil. Diğer taraftan DAX endeksi yüzde 1.10 yukarılardaydı şimdi orada da sert bir geri çekilme başladı ve şu an DAX düne göre yüzde 0.40 civarında yukarıda bulunurken, az önce açılan ABD borsalarında da hızlı yukarı yönlü açılışın ardından gerileme oldu ve şu an Dow endeksi düne göre yüzde  0.30 yukarıda bulunuyor. Altın da yeniden gerilemeye başladı. Ortalık ciddi biçimde toz duman bir halde ve belirsizliğin belirgin bir biçimde piyasalara hakim olduğunu görüyoruz. Nakitte kalıp izlemek gerekir. Bir şekilde çok iyi bir alım fırsatı verecektir. Hatırlarsanız en son alım önerdiğimde endeks 53.850 civarındaydı ve daha sonra 55 bini gördü ve 53.850 aşağı kırılırken yeniden satış önerdim. Şu ana kadar başka alım önermedim. Alım konusunda eğer ışık görürsem alım önereceğim ama bu tür zamanlarda olduğu gibi garip olan şeyler varsa, bizim bilmediğimizi piyasa biliyor olabilir. Bir bakarsınız bizim de notumuz düşer veya başka birşey olur… Sonuç olarak bugün az alıcıya satmaya çalışanlar bir şeyler biliyor olabilir. Biz sonra öğreniriz. Dolar şu an 1.90’a yaklaştı eğer 1.90’ı yukarı kırarsa ve 1.91 üzerinde günlük kapanış olursa 2 seviyesine kadar yükseliş yapabilir ama o sırada mutlaka merkezden müdahale gelir.  Doları olanlar tutsun ama dolar almak isteyenler müdahale riskini de üstlenip zarraı kesecekleri noktayı belirleyerek alım yapabilirler.

Sağlıcakla kalınız…

 

15:54

GArip şeyler olmaya başladı. Avrupa borsaları artıda ve biz eksideyiz. Üstelik avrupa yüzde 1’in üzerinde artıda biz ise yüzde 0.50 civarında eksideyiz. Garip olan bu değil. Biz öğle tatilindeyken avrupa artıyor ve tam ikinci seansın başladığı yerde Avrupa’Ya bir anda satış geliyor ve bizde de daha fazla satış oluyor (aslında bu da garip değil). Garip olan şey, tahtalarda alıcı az olmasına rağmen endeks bir anda 450 puan birden geriliyor. Yani alıcı yeterli değil ve az sayıda alıcıya veriyorsunuz. 15 dakika önce benzer şeklide 200 puan daha gerileme oldu. Eğer gerçekten satış yapmak isteseniz, Avrupa yukarı gidiyor diye siz de biraz alım yapar yukarı çeker ve yeterli alıcı gelince daha fazla satışı daha yüksekten  yaparsınız. Ama sanki bilinçli bir şekilde borsa aşağı çekilmek isteniyor. Özellikle büyük bankalarda baskı yaratılıyor. Şu an DAX’da yeniden yukarı hareket var ama bizde belirgin bir satış baskısı var. Bunun iki açıklaması var. Ya gerçekten Türkiye’yi satıyorlar ve dövizin yukarı yönlü hareketi bizim piyasada iyice tedirginlik yarattı (dolar şu an 1.8952 seviyesinde) ya da bir anda dönüp alacaklar.  Bu tür zamanlarda hacmin çok düştüğü anlarda, 60 dakikadaki toplam işlem miktarı sadece 30-40 milyon lot. Yani oldukça düşük. İzleyip göreceğiz. EĞer gerçekten amaç “ner olursa olsun satalım” şeklindeyse endeksdeki düşüş daha da hızlanır ama işlem hacminin hızla arttığı noktada birileri dönüp alıma geçer. Şu an ben de izlemedeyim. Sonrasını merak ediyorum. Ama şu an için yönün aşağı olduğunu ve 51 bin seviyesinin altına doğru sarkma olacağını söyleyebiliriz.

Dolar yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Orada henüz sat sinyali yok. Altın 1608 dolarda bulunuyor. Fakat yükseliş henüz sağlıklı bir yapıya oturmadı. Bir sonrakiş yorum saat 17:00’de.