Seans İçinden – 9 Mayıs 2012 – 16:50

16:55

Sabah verdiğim yoruma paralel bir piyasa izledik. genel olarak dış piyasalarda da stres hakimdi. Dün Yunanistan ile ilgili siyasi gelişmelerden sonra bugün de İspanya’nın bir (BANKİA)  veya birkaç bankayı kamulaştırabileceği söylentileri yer alıyor. Şu an sorun bu sabah “Paranın rotası” programında ayrıntılı olarak açıkladığım üzere İspanya ve bu ülkedeki bankaların gelecekleri. Görünen o ki çok ciddi sorun var ve bu durum piyasanın artık görmezden geldiği birşey değil.  Bu akşam piyasalar kapandıktan sonra İspanya’dan önemli şok kararlar gelebilir. Eminim Avrupa Merkez Bankası ile görüşmeler de devam ediyordur.  İspanyol faizleri yeniden yüzde 6 seviyesini aştı ve ispanyol CDS’leri rekor kırdı. Bunlar çok nahoş gelişmeler olup, şu an piyasalardaki stresi artıran unsurlar. Bu arada, Yunanistan’da en yüksek oyu alan Yeni Demokrasi partisi başkanı Samaras geniş tabanlı bir merkez sağ hükumet kurulması çağrısı yaptı. Şu an artık herkes Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasını normal karşılamaya başladı ve tahminimce bu Yunan safrasından kurtulmak istiyorlar. FITCH de yaptığı açıklamada “Yunanistan’ın çıkışı Euro’nun sonu anlamına gelmez” şeklinde bir açıklama yaptı.

Az önce ABD borsalarında işlemler başladı ve S&P500  endeksi yüzde 1.09 aşağıda bulunurken dow endeksi de yüzde 0.97 aşağıda bulunuyor. Bizim borsa da 58.290 seviyesinde bulunuyor ve düne göre yüzde 0.79 aşağıda. Bu gelişmeler ışığında sabahki önerilerimde bir değişiklik yok. Altın biraz daha düşebilir. Ama dolar 1.7954 seviyesine geldiği için TL bazında altın  onz/dolar bazındaki kadar sert düşmüyor. Sonuç olarak izlemede kalmakta fayda var.  58.600 seviyesinin altına ikinci defa geldiğimiz için artık bu destek kırıldı ve endeks 56.000-57.000 aralığına kadar gerilemesini sürdürebilir.  Dolar 1.80’i geçerse merkez bankası istisnai gün ilan ederek dolardaki yükselişi frenleyebilir.  1.81-1.82  üzerinde dolar pozisyonu açmayı riskli buluyorum. Şu an işler karışık bir süre daha cevap alamayacağımız sorular önümüzde duruyor olacak. Gözünüz İspanya’da olsun…

Sağlıcakla kalınız…

 

08:50

Dünkü gelişmeleri bildiğinizi varsayarak fazla detaya girmeyeceğim. Yunanistan’daki hükumet krizi şu an Avrupayı ve Amerika’yı olumsuz etkiliyor. Bu şartlar altında işler karıştı. Yunanistan’da radikal sol cephe Syriza’nın lideri Alexis Tsipras, bankaları millileştirecek, istihdamda son reformları ortadan kaldıracak ve kurtarma paketi anlaşmasını iptal edecek bir hükümet kurmayı planladığını söyledi. Böyle olunca da piyasaları bozdu. Yeni bir sürece girildiğini söylemek mümkün. Bu süreçte riskler yüksek olduğu için dikkatli olmak ve pozisyon alırken iyi ölçüp biçmek gerekiyor. Dün bizim piyasa oldukça sağlam durmasına karşın bunu sürdürmesi zor olabilir, çünkü borsa sağlam dursa da TL’nin beklediğimden fazla değer kaybetmesi ve faizlerdeki artış, borsayı daha fazla taşımayabilir. Yani işler bir süre düzene girmeyecek gibi görünüyor. Bu yüzden nakitte olanlar beklemeye devam edebilirler. Ya da bilançolara göre çok seçici olmak şartıyla hisse pozisyonu almak gerekir. Borsa dün düşüşlere dayansa da, yabancı takas oranının gerilediğini de hatırlatmakta fayda var. Çok büyük bir gerileme yok ama en azından yabancı takas artamıyor. Ortalık netleşene kadar temkinli olmakta fayda var. Bugün piyasalarda stres devam edecektir. Çünkü büyük olasılıkla Yunanistan seçimi yenilenecek ama bunun güçlü bir hükumeti getirmesi olasılığı zayıf. Dünkü son yorumumda endeksin 59 bin üzerinde kapanabileceğini belirtmiştim fakat kapanış 270 puan aşağıda oldu. Bugün endeksin 59.250’yi direnç yaparak aşağı yönlü bir eğim içinde olmasını bekleyebiliriz. Bu sabah itibariyle ABD borsası futureları yüzde 0.30 aşağıda bulunurken, Asya ortalama olarak yüzde 1.5 aşağıda bulunuyor.

Bugün derslerim olduğu için saat 16:45’e kadar başka yorum geçemeyeceğim.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.