Seans İçinden – 5 Haziran 2012 – 16:50

16:50

Piyasalarda sıkışık eğilim devam ediyor. Endeks 55.700 seviyesinde bulunuyor. Saat 17.00’de ABD’den gelecek veriler piyasalarda hareketlenme yaratabilir. . Saat 19:45’de webinar linki verilecek ve analizi yapılacak olan en çok oyu almış hisselerin listesi verilecektir. Böylelikle boş yere sizleri de saatlerce ekran başında bekletmemiş olacağım.  Webinarda görüşmek üzere…

 

15:45

Endeks ikinci seansa yükselerek başladı. İlk seansta bir ara 55.600’lere kadar geriledi. İspanya’nın yardıma ihtiyacını olduğunu açıklaması genel olarak piyasalarda stresin bir ara artmasına neden oldu. fakat şu an bakıyorum da dış piyasalarda önemli destekler kırıldıktan sonra oluşan dip seviyelerden yukarı yönde atak yaparak kurtulma çabaları oldukça zayıf kalıyor. Şu an ben bu yorumu yazarken Dow future’larında ve DAX endeksinde bir miktar yukarı yönlü çaba var. Bir ara eksi yüzde 0.20’ye kadar gerileyen dow fture’ları şu an düne göre yüzde 0.19 yukarıda bulunuyor. Fakat aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere dip seviyelerde bir tutunma çabası var.

Bu grafiğe bakınca en azından 12.150 seviyesinin net bir şekilde aşılması gerektiğini görüyoruz. Dikkat ederseniz 12.350 ile 12.650 aralığında sürekli olarak yukarı çaba içine girdi ama ABD’ye ait veriler iyi değildi ve 12.350’deki destek geçen cuma aşağı kırıldı. Şimdi ise 12.135 civarında oluşan direnci yukarı kırma çabası var. Dow endeksi 12.350’deki direncinde de zorlanacaktır.  Bizim endeks ise 56 bin civarında bulunuyor ve düne göre yüzde 0.44 yukarıda hareket ediyor.  G7 maliye bakanı ve Merkez bankası başkanlarından eğer iyi bir haber gelirse hızlı yukarı hareketler olur. Saat 17:00’de ABD’den ISM imalat dışı endeks açıklanacak olup, bu veri de piyasalarda hareketliliğe sebep olacaktır.  Şu an için piyasalardaki yatay seyrin devamını bekleyebiliriz. Bizim endeks de 55.500’ün üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bir veya iki gün daha bus eviyenin altına gelmezse, teknik görünüm çok düzelmiş olacaktır.

NOT: webinar için mailler geliyor ama beş tane mail atıp 8 tane hisse soran var. Bir mailden fazla atmış olanların tüm maillerini malesef siliyorum. Ayrıca hisse kodu yerine rakam yazanlar var. Lütfen hissenin borsadaki HARF KODUNU yazınız. Şu an en çok istenen kağıtları sıralıyorum bunlardan en çok istenen beş tanesi analiz edilecektir.  Ayrıca siz konu bölümüne üç tane hisse yazmış  olsanız da sadece ilk sıradaki dikkate alınacaktır. Yayın öncesi hangi kağıtların analiz edileceğini açıklayacağım. Bir sonraki yorum 17.00’de.

 

11:45

ENdeks açılış sonrasında yatay hareket etti ve en yüksek 56.150 seviyesini gördü. Şu an dış piyasalarda bir geri çekilme var ve bizim endeks de dış piyasalarla uyumlu olarak geriliyor (demek ki bizim bilmediğimiz bir haber yok) ve etkin piyasa hipotezine göre hareket ediyor. Şu an 55.800 seviyesinde bulunan endeks için 55.500’de önemli bir destek var. DAX endeksindeki gerileme yüzde 0.55 civarında bulunurken, Dow future’ları da yüzde 0.07 aşağıda bulunuyor. Sabahki olumlu hava yeniden yerini biraz strese bırakmış durumda.  Şu an satışlar biraz daha hızlandı. Endeks 55.500’e kadar gerileyerek bur seviyelerde destek bulabilir. Son gelen haberler şöyle (Kaynak MATRIKS).
ALMAN BANKALAR BIRLIGI (BAFIN) : ALMAN BANKALARI GUCLU DURUMDA ANCAK GELISMELERDEN BAGIMSIZ KONUMDA DEGIL

BAFIN: PORTEKIZ VE ISPANYA’DA YASANAN GELISMELERI ALMAN MERKEZ BANKASI ILE BIRLIKTE YAKINDAN IZLIYORUZ
BAFIN: ISPANYA’NIN DURUMU YUNANISTAN’LA MUKAYESE EDILEMEZ

IEA BASKANI: AVRUPA’DAKI DURUM ZOR ANCAK YONETILEBILIR

IEA BASKANI: EURO BOLGESI KRIZI ELBETTE ENDISE VERICI

BAFIN:ECB’NIN PIYASAYA SURDUGU UCUZ PARA SIGORTACILAR UZERINDE BASKI OLUSTURDU

IEA BASKANI: EURO BOLGESININ DAGILMASI OLASILIGI YUKSEK SENARYOLAR ARASINDA DEGIL

 

Bu arada Atilla  Yeşilada’nın bir haberi dikkatimi çekti. Olduğu gibi aktarıyorum

Yabancı fonların GOP ve Türkiye’den kaçışı sürüyor. 2012 yılının Mayıs ayında yabancı yatırımcılar İMKB hisse senedi piyasasında net 491 milyon dolarlık satım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar Mayıs ayı içerisinde IMKB’de dolar bazında en çok net alımı ULKER ve ARCLK hissesinde gerçekleştirirken, en çok net satımı ise AKBNK ve GARAN hissesinde gerçekleştirdiler. 

Böylece yılbaşından bu yana alımda olan yabancılar Mayıs ayında büyük kısmını geri verdiler. Yabancılar Ocak-Mayıs itibariyle 52 milyon dolarlık net alımdalar. Son 12 ayda yabancı çıkışı 433 milyon doları buldu. Yabancıların toplam işlem hacminde payı Nisan’da %12.6’dan Mayıs’da %18.1’e çıkarken, işlem gören hisselerde yabancı payı da %61.69’a geriledi. Geçmiş rallilerde yabancılar İMKB’de paylarını %69’a kadar yükseltmişlerdi.

Akbank’ta Citi payının satılması ile başlayan hisseden çıkış 103 milyon doları bulurken, Garanti ve İş Bank’ta da satışlar yüklü. Sanayi şirketleri arasında ise Sabancı, Arçelik ve Ereğli Demir Çelik en çok alınanlar arasında. 

GOP hisse ve DİBS fonlarından son 3 haftada 5 milyar dolardan fazla para kaçtı. MDSCI GOP endeksi dün altı aylık dip yaptı. 

Atilla Yeşilada

 

Bir sonraki yorumumu saat 15:45’de vereceğim.

 

08:30 – Enflasyonu Kim Sızdırdı

Dün sabah yapmış olduğum seans öncesi yorumda, Cuma günü endeksteki yükselişin sebebinin ne olacağını tartışırken, “belki de enflasyon eksi gelecek ve bunu haber almış olabilirler” yorumunda bulunmuş ve TV’deki programımda da bu konuya vurgu yapmıştım. TUIK’i kutlamak lazım. Enflasyon rakamı cuma günü nasıl sızabiliyor. Yoksa tüm dünya baş aşağı giderken enflasyonu haber almamış olsalar o alımlar yapılabilir miydi?  Devletin güvendiğimiz kurumlarının başına da kar yağmış durumda. Bu piyasaya nasıl yeni yatırımcı gelsin ki? Birileri önceden bazı önemli bilgileri elde edebiliyorlar. Peki bunu ispatlamak mümkün mü? Tabi ki hayır. Gidip de aracı kurum veya fona niçin alım yaptın diyemezsin ki?  Aynı şey Citigroup’un Akbank’ta satış yaptığında da oldu. Evet 2 ay önce Citigroup hisse satacağını bildirdi ama ne zaman satacağını kim biliyordu? Tabi ki bunu haber almış olanlar biliyordu. Satış günü yaklaştıkça borsada düşüş hızlanmıştı.  Asıl ilginç nokta ise, herkes cuma günü borsa niçin yükseldi diye kafa yorarken ve bütün haberlerde bu konu analiz edilirken, şu an kimseden ses çıkmıyor.

Eğer bir piyasada insider (içeriden)  bilgi varsa, etkinlik olmaz. Daha önce de Türkiye’nin kredi notuna ilişkin haber geldiğinde zaten çok geç oluyordu. Not artırımı veya indirimi öncelerinde de benzer hareketler hep oldu. Dolayısıyla İMKB hileli bir kumar makinasına dönmüş durumda ve en güvendiğimiz kurum olan TUIK’den bile bilgi sızmışsa söyleyecek fazla birşey kalmıyor. Tabi ki bilgi sızması yok diyecekler. Biz de “siz öyle söylüyorsanız diyecek birşey yok” demekle yetineceğiz.

Bu sabaha baktığımızda G7 ülkeleri maliye bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarının özellikle de zor durumda olan Avrupa bankalarının sermayelendirilmesi konusunu görüşecekler. Bu görüşme gündemde yoktu. DOlayısıyla acil bir görüşme olacak. Buradan ne çıkar bilemiyorum. Ama kesin bir çözüm çıkması zor.  Öte yandan bir master plandan bahsediliyor ve Avrupa’da bir master plan hazırlandığı bilgisi var. Bu konu Avrupa bürokrasisi tarafından yalanlanıyor ama Kuzey ülkelerinin Güney’e yardımı karşılığında, mali birliği oluşturma kozunu kullanacağı bildiriliyor. Yani Brüksel’de Avrupa maliye bakanlığı kurulacak ve yardım yapılarak kurtarılacak ülkelerin maliye politikası bağımsızlığı ellerinden alınarak, verilecek olan kurtarma paraları garantiye alınmaya çalışılacak. Şu an bu fikir hoş görünse de, hayata geçmesi çok uzun zaman alır ve hemen olacak birşey değil. Halbuki İspanya ve Portekiz bankalarına yapılacak yardımlar acil bir görünüm arzediyor.

Bu sabah Asya borsaları genel olarak yukarıda bulunurken Çin çok hafif bir gerileme yapmış durumda. Nikkei yüzde 0.93 artıda bulunuyor. ABD borsaları vadelileri ise yüzde 0.35 civarında yukarıda bulunuyor. FED’den üçüncü bir parasal genişleme bekleyenlerin sayısı arttı. Yarın Avrupa Merkez Bankası toplantısı var ve bu toplantı öncesinde G7 Merkez Bankası başkanlarının yapacağı toplantı yol belirleyici olabilir. Her ne kadar çok beklenmese de AMB’nın bir faiz indirimi ve yeni bir LTRO imkanı bütün havayı değiştirebilir.

Bizim endeks dün dış piyasalarındaki olumsuz hava ile düşüşle açıldıktan sonra 56 bine kadar yükseldi ve 55.744 seviyesinden kapandı. Bu sabah dış piyasalarda yumuşayan hava ile birlikte 56 bin civarından açılış yaparak 55.500’de destek arayabilir. Yine de dış piyasalardaki olumlu hava çok coşkulu değil. Dün gece dow yüzde 0.14 düşerken S&P500 endeksi de başladığı yerden günü kapattı. Bugün G7 zirvesi sonuçları veya oradan gelecek açıklamalar ve haberler piyasaları yönlendirebilir.  Endeksin 55.500’ü aşağı geçmesi durumunda yeniden 55 bin seviyesi destek görevi görecektir. İnşallah bilmediğimiz başka bir durum yoktur. En son, enflasyonun eksi geleceğini bilmediğimden  55.000 civarında nakde geçiş önermiştim.

Şu an bir süre daha izlemede kalacağım. Borsada fırsatlar bitmez ve uygun ortam oluşursa, işlem hacmi ve fiyat hareketleri garip durumlar sergilemezse, genel endeks yerine, yaptığım bir çalışma ile belirlediğim ve kısa vade getiri potansiyeli olabilecek hisselerden sizlere bahsedeceğim.

Ayrıca daha önce söz verdiğim şekilde bir webinar yaparak sorularınızı cevaplamaya çalışacağım. Analiz edilmesini arzu ettiğiniz hisseler için lütfen [email protected] adresine mail gönderiniz. Analiz edilmesini istediğiniz hisse kodunu konu bölümüne yazınız.  Konu bölümüne hisse kodundan başka birşey yazmayınız. Çünkü en çok analizi istenen hisseleri sıralamaya koyup onların analizine bakacağım. Lütfen herkes sadece bir tane hisse kodu yazsın. Konu bölümünde birden fazla hisse yazılırsa o mail dikkate alınmayacaktır. Ayrıca bir kişi sadece bir mail göndersin iki veya daha fazla mail gönderenlerin talepleri de dikkate alınmayacaktır. Bunu yapmamın sebebi herkese adil ve eşit şartlarda cevap verebilmek ve kimsenin hakkını kimseye çiğnetmemek içindir. Bu akşam saat 19:45’de webinar linki verilecek ve webinar 20:00’de başlayacaktır. Webinar kapasitesi nedeniyle en fazla 200 kişi katılabilmektedir. Yatırımcıya genel endeks bazında verdiğim yorumlarla ve bizim bilmediğimiz ama başkalarının bildiği bilgiler nedeniyle son zamanlarda bir hayrımız  dokunmuyor, bari bu şekilde hayrımız dokunsun. Ama şunu vurgulayayım ki, hisse bazlı analiz webinarlarını sizlere bakış açısı vermek amacıyla yapıyorum. Lütfen herkes hisseye değil, neye nasıl baktığımıza odaklansın ki, bu webinarların yatırımcı bilinçlendirmesi ve eğitici olması açısından bir katkısı olsun.

Bir sonraki yorumumu saat 11:30’da vereceğim. Bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.