Seans Öncesi – 10 Ağustos 2012 – 08:45

Dün çok olumsuz bir görüntü çizen endeksin hareketlerini o sırada işlem gören dış borsalarla ve özellikle de DAX endeksi ve ABD borsa endeksleri vadelileri ile karşılaştırdığımızda ilginç bir görüntü ortaya çıkıyor. İlk seansta biz pozitif ayrışıyoruz ve ikinci seansta da negatif ayrıştık. Tahminen ikinci seansa başladığımızda, özellikle yabancı yatırımcılar terördeki son gelişmelerden ürkmüş olabilirler. Yani uzun süredir dillendirilen, “Türkiye’nin artan siyasi riskleri” fiyatlara yansımaya başlıyor olabilir. Fakat bundan emin değilim. Dün ayrıca Fitch’in Japonya’nın kredi notunu indireceği söylentileri de dolaşmış ve bu durum genel olarak borsalara fren yaptırmış olabilir.  Bildiğiniz üzere dün ABD’de işsizlik başvuruları beklenenden çok daha olumlu geldi. Yükseliş beklenirken düşüş oldu. Buna rağmen Dow endeksinin çok hafif de olsa ekside kapatması küresel olarak büyümeye ilişkin beklentilerdeki genel bozulmanın da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu gösteriyor olabilir.

Aslında son zamanlarda piyasaların yaptığı hareketlere çok büyük anlamlar yüklenemiyor. Piyasa ralli yapıyor ve  o sırada aslında ralliyi gerektirecek çok önemli bir gelişme yok. Ya da dün olduğu gibi piyasa bir anda aşağı gitmeye başlıyor ve bunu gerektirecek çok fazla sebep yok. Dolayısıyla aslında piyasanın kafasında bir hedef olabilir ve bu hedefe giderken, haberlerden istediğini istediği şekilde kullanıyor da olabilir. Yani bu tür dönemler aslında her hareket çok fazla anlam yüklenmemesi gereken dönemlerdir. Halbuki yatırımcılar, bir ralli sonrasında olduklarından her harekete büyük anlamlar yükleyebiliyorlar. Yani ralli zaten hızlı ve sert gelişir. Beyin buna pek ayak uyduramaz. Rallinin son safhasında alım yapanlar, bu sefer “ralli neden devam etmiyor, düşüş mü başladı?” endişelerine kapılarak her harekete çok önemli anlamlar yükleyebilirler. Halbuki benim baktığım resme göre rallinin devam edeceğini anlamamız için  dün 65 bin üzerinde kapanış yapmamız gerekiyordu. Fakat dün 64 bin seviyeleri görüldü ve 64.500 seviyesinden kapanış oldu.  Yani ralli artık bir süre dinlenmeye geçiyor ve en azından önümüzdeki 3-4 günlük işlem süresi içinde daha öncekine benzer hızlı ve sert yükseliş yerine 63.500 ile 65.500 bandında hareketler görebiliriz. Endeksin dünün sonunda çizdiği teknik göstergeler geniş bir kanalda dalgalanma sinyali veriyor. BU kanal 2 bin puanlık bir kanal olduğu için genel olarak sinirleri zorlayacak bir kanal.

Bugün için dış piyasalar genel olarak olumsuz bir görünüm sergiliyor. Çin’İn ihracatının durma noktasına gelmesi moralleri bozmuş olabilir. Euro/dolar paritesi 1.2330 seviyesini aşağı kırarken, Dow ve S&P500 vadelileri bu sabah yüzde 0.35 aşağıda bulunuyor. Aslında Çin’in bu durumu bakarısınız bir süre sonra piyasalar tarafından, “Çin faiz indirmek zorunda kalacak” diye yorumlanarak tam tersi borsaları artırıcı etki de yapabilir. İşte piyasa dediğimiz yer böyle bir yer… Bu sabah dış piyasalardaki genel görünüme bağlı olarak, bizim endeks de 64.000-64.400 aralığından açıldıktan sonra sıkışık hareket edebilir. İlk aşamada eğer düne göre 200 puan veya daha fazla gerileme olursa pek önemli değil, 64 bin aşağı geçilirse 63.500-63.750aralığında hisselere talep gelebileceğini düşünüyorum. Fakat bugün endeksin 64 bin üzerinde kalmasını bekliyorum. Hatta öğleden sonra sürpriz yaparak yeniden 65 bine doğru yönelebilir. Teknik olarak talep göstergeleri dip yaptığı için, açılışta düşüşle başlasak bile izleyen saatlerde normale dönüş ve yukarı yönlü ivme oluşabilir.  Bugün başka yorum veremeyeceğim… Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.