Seans Öncesi – Endeks Yükselişte Kararlı, Avrupa İyimser… 08:45

Birçok haber sitesinde okuduğunuz üzere kürsel ekonomi için bugünün en önemli olayı AB liderler toplantısı olacak. İçeride de TCMB’nin PPK toplantısı izlenecek. Dün genel olarak hem dış piyasalar hem de iç piyasalarda olumlu hava devam etti.

Brüksel’de 2 gün sürecek olan AB Zirvesi’nde ortak banka birliği ve Euro Bölgesi’nde daha yakın entegrasyon konuları görüşülecek. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ülke bütçelerinin veto edilmesi hakkına sahip bir üst komisyon oluşturulmasını öneriyor. Ancak bu hafta bu toplantılardan bir karar çıkması beklenmiyor ve henüz İspanya’nın ne zaman kurtarmaya başvurma inadını bırakacağı belirsizliği de devam ediyor.

Dün ABD’den gelen yeniş konut satışları verisi son dört yılın zirvesine oturdu. Bu durum ABD ekonomisi için artık dibin görüldüğü yorumlarının artmasını sağlıyor. Daha önce de işsizliğin yüzde 8’in altına gerilemesi önemli bir gelişmeydi. ABD’de bilanço açıklama dönemi devam ediyor ve borsada genel olarak olumlu hava yaratıyor.  Dün Dow endeksi yüzde 0.04 yükseliş kaydederken, 500  tane hisseyi içeren S&P500 endeksi de yüzde 0.41 artış yaptı.  Bu sabah ABD endekslerinin vadelileri dünkü kapanış seviyesinde bulunuyor. Asya’ya baktığımızda Çin’den gelen yüzde 7.4’lük büyüme rakamı piyasa beklentileriyle uyumlu oldu. Bu sabah Asya cephesinde ralli var. Nikkei endeksi (Japonya) yüzde 1.88 yukarıda bulunurken, Çin borsası yüzde 1.25 artıda bulunuyor.  Fakat bu ralli ABD vadelilerine yansımamış görünüyor. Asya cephesinin olumlu olması bizi çok ilgilendirmez gibi görünse de, gelişmekte olan ülkelere de para girişi sinyali olarak algılanabilir.

Dün bizim borsa çok sakin ve kararlı bir seyir izledi. En yüksek 70.828 seviyesi görüldü. Daha sonra da 70.400 ile 70.800 arasındaki 400 puanlık kanalda dalgalanma oldu. Dikkat ederseniz son iki gündür endeks güne yüksek başlayıp yüksek seyrini de koruyor. Dün işlem miktarına baktığımızda alsında çok düşüktü. Güçlü alım gelmemesine rağmen endeksin açılışında genel olarak imkb30 kağıtları bir kademe yukarıdan işlemlere başladığı için, düşük hacme rağmen endeks arttı ve belirgin bir satış dalgası gelmedi.  Aslında herkes pozisyonunu koruyor. Yabancı takası yüzde 64.78 seviyesine kadar yükseldi.  Bugün PPK toplantısından faiz koridorunun üst bandında 50-100 baz puan arası bir indirim bekleniyor. Eğer indirim 100 baz puan olursa piyasalar üzerinde etkisi olumlu ama sınırlı olur. Faizin üst koridorunun inmesi, bankaların en azından fonlama maliyetini hesaplarken, hoş olmayan sürprizlere karşı koridorun üst seviyesini baz alarak kredi faizlerini belirleyeceklerdir. Bu da kredi faizlerinin düşmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda ekonomiden gelen son yavaşlama sinyallerine karşı özel seköçre biraz daha düşük nmaliyetli fon kullanma imkanı sağlanmış olacaktır. Bu nedenle de son çeyrekte ekonomimiz biraz daha iyi bir büyüme performansı gösterebilir.

Endeks bugün yine 70 bini destek yaparak yukarı seviyeleri zorlar. Dolayısıyla yavaş yavaş artış ivmesinin devam etmesini bekliyorum. Fakat TCMB’den faiz indirimi (koridorun üst bandına) 50 baz puan olursa, bu durum biraz satışa sebep olsa da bunu geçici bir düzeltme olarak almak lazımdır.  Teknik göstergeler endeksin yükselişinin devam edeceği sinyalini veriyor ve talep göstergeleri güçlü. Bu nedenle yükselen trendde pozisyonları korumak gerekir. Fakat yarın (cuma) biraz satış görebiliriz.  Bayram tatili uzun olacak. Çünkü 29 Ekim Pazartesi günü de Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tatil olduğundan 30 EKim salı günü işlemler yenine başlayacaktır. Gelecek hafta salıdan sonraki tatil riskini almak istemeyenler eğer satmayı düşünüyorlarsa yarın bir miktar satış yapabilirler ve bu da endeksi biraz aşağı çekebilir. Eğer yarın satış baskısı görmezsek, bayram öncesi veya bayramdan hemen sonra endeks yeni tarihi rekorları deneyebilir.  Bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

Bugün açıklanacak önemli veriler.
15:30/ABD/İşsizlik Başvuruları/13 Ekim/Beklenti: 365,000/Önceki: 339,000
15:30/ABD/Süregelen İşsizlik Başvuruları/6 Ekim/Beklenti: 3,275,000/Önceki: 3,273,000
16:45/ABD/Bloomberg Tüketici Konforu Endeksi/14 Ekim/Önceki: – 38.5
16:45/ABD/Bloomberg Ekonomik BeklentiEndeksi/Ekim/Önceki: – 8
17:00/ABD/Philadelphia Fed İmalat Sanayi Endeksi/Ekim/Beklenti: + % 1.0/Önceki: – 1.9
17:00/ABD/Öncü Göstergeler Endeksi/Eylül/Beklenti: + % 0.2/Önceki: – % 0.1

(Kaynak: www.bloomberght.com)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.