Seans Öncesi… Borsa dibe yaklaştı…08:40

Dün ABD’den beklenen en önemli veri işsizlik başvurularıydı ve 332 bin başvuru rakamıyla krizden sonra en düşük seviyeye geriledi. Bu arda enflasyon verileri de açıklandı ve o cephede henüz enflasyon endişesi yaratacak bir gelişme olmadı. Bu nedenle ABD borsaları yukarı hareketine devam etti ve dow endeksi yüzde 0.58, S&P500 endeksi ise yüzde 0.56  prim yaptı.  Avrupa cephesinde ise liderlerin toplantısı vardı. Görünen o ki, Almanya’da seçimlere yaklaşıldıkça mali disiplin uygulaması, yerini daha esnek genişletici politikalara bırakacak. İşsizliğin çok yüksek olduğu ve ileride sosya isyanların bile söz konusu olabileceği konuşuldu. Bu toplantı bugün de devam ediyor. Bu gelişmeler ışığında DAX endeksi yüzde 1.1 yükseliş kaydetti. Dış piyasalarda genel havanın olumlu olduğunu görüyoruz. Asya tarafında ise Çin ve japonya yüzde 1.25’in üzerinde prim yapmış durumdalar. Tüm bu gelişmelerin yanında altının da değer kazandığını görüyoruz ve bu sabah itibariyle altın 1591 dolarda bulunuyor.  Euro-dolar paritesi yeniden 1.30 seviyesinin üzerine çıktı. DXY endeksi olarak bilinen doların diğer para birimlerine karşı değerini gösteren endeks 83.16 seviyelerini gördükten sonra 82.5 seviyesine kadar geriledi. Altının yükselmesindeki en önemli etken, Euro-dolar paritesindeki yükseliş oldu. Eğer parite 1.31’leri geçecek olursa altının da 1620’lere doğru hareket ettiğini görebiliriz. Kısa vadede yükseliş görünüyor.

Bizim borsaya gelecek olursak, yaklaşık bir haftadır yazılarımda aşağı eğimli trend beklediğimi belirtmiştim. Dün dış piyasalardaki bütün olumlu havaya rağmen negatif ayrışmayı sürdürdük ve endeks 82.600 civarından başladığı günü 81.981 seviyesinden sonlandırdı. Dün açılış sonrasında 83 bine doğru bir hareket olsa da kalıcı olmadı ve gün boyunca yavaş yavaş geriledi. Fakat dikkat çeken nokta yavaş yavaş da olsa yabancı takası artıyor Bu nedenle daha önceki yorumlarımda vurguladığım üzere, bu geri çekilmeyi bir düşüş trendi başlangıcı olarak görmüyorum. Bugün düşüş eğiliminin zayıflayarak yeniden yukarı yönlü bir dönüş olması olasılığı yüksek görünüyor. Dış piyasalardaki genel olumlu hava nedeniyle, yukarı yönlü açılışı zaten yaparız ama sonrasında yeniden zayıf bir piyasa görebiliriz. Bu durum yatırımcı açısından, “borsa yukarı gitmeyecek” algısını oluşturabilir. Hatta seans süresi içinde dışarıdaki bir gerilemeye biz daha sert tepki verebiliriz ve 81.500’leri görebiliriz ama bu aşamadan sonra düşüşün daha sert devam etmesini beklemem.   Dolayısıyla açılışta yukarı tepki, sonra yeniden gerileme ve bunun ardından, düşük hacimle yukarı gitme çabası göreceğimizi düşünüyorum. Bu çaba aslında zayıf gibi görülebilecek olsa da, yavaş ama istikrarlı bir yukarı dönüş oluşabilir. 81.500’ün altına gerileme olmasını gerektirecek bir hareket olursa, PPK’nın yapacağı toplantıdan sıkılaştırma önlemlerinin fiyatlandığını düşüneceğim ve bunu da orta vadeli alım fırsatı olarak göreceğim. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

“Seans Öncesi… Borsa dibe yaklaştı…08:40” ile ilgili 2 yorum

  1. hocam iyi akşamlar…

    çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Zira bunları vermek için hiçbir zorunluluğunuz yok…

    ben size soda sanayii hisselerini danışmak isterdim. temel rasyoları oldukça iyi olmasına karşın bir türlü yükselmiyor. acaba bizlerin bilmediği başka bir durum mu var? ne fiyatlanıyor da bu hisse yerinde sayıyor?

    yardımcı olusanız sevinirim…

    iyi çalışmalar, iyi hafta sonları…

  2. Yaşar hocam; Eliot dalgasına göre IMKB30 endexin zirvesi olan 108,000 3. dalga mı , yoksa 5. dalgamı oluyor? Eger 108.000 3. dalgaysa 5. dalga ile 110 bini gorur endex….

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir