Seans Öncesi… Bernanke’nin Mesajları

Dün gece saat 21:00’de FED’in açıklaması geldi, ardından da  Bernanke’nin konuşmasını dinledim. Beklenen oldu ve tahvil alım programının kademeli olarak azaltılabileceği ve 2014’ün ortalarından sonra da son bulabileceği belirtildi. Piyasanın beklentilerine ters düşen şey bu sürenin bu kadar kısa olmasını beklememesiydi. Yani piyasa aslında “alımlar azaltılır ama 2015’e kadar devam eder” diye bekliyordu ve bu vade yüzünden  aşırı reaksiyon verdi. Sonuç olarak belki de Ekim-Kasım aylarına kadar her ay 85 milyar dolarlık alım devam edecek. Ondan sonra 10-20 milyar dolar azaltılarak 2014 ortalarına ve belki de 2014 Eylülüne kadar azaltılacak. Bu arada en doğru görüşü bence PIMCO’nun CEO’su Bill Gros verdi ve “şu an ABD tahvillerini satanlar pişman olacaklar” dedi. Belki de kendi pozisyonuna göre konuşuyor ama benim düşüncelerim de aynı yönde. Dün 10 yıllık ABD tahvilleri faizi çok sert yükseldi ve ralli vardı.

abd bond10yYukarıdaki grafik beş dakikalık bazda ABD 10 yıllık tahvil faizlerini gösteriyor. Açıklamalarla birlikte, faizler 2.20 seviyesinden 2.38’e kadar çıktı. Bana göre de bu reaksiyon aşırıydı. Bernanke’nin aslında biraz muğlak olan görüşü ise, ekonomik verilerin izleneceğini ve hatta belki de şartlar gerektirirse ek parasal genişleme bile yapılabileceğini belirtmesiydi. Tabi ki piyasa ek parasal genişleme beklemiyor ama işsizlik yüzde 7’ye düşerse, zaten tahvil alım programının da sonuna gelinmiş olacak.

Diğer piyasalara baktığımızda zaten Gelişmekte olan Piyasalardan (GOP) şu son dönemlerde ciddi bir para çıkışı vardı. 19 Milyar doların çıktığı hesaplanıyor. Bu yüzden GOP’lar da olumsuz reaksiyon veriyor. Asya’da Çin ve Japonya yüzde 2.75’in üzerinde geri çekilme yaşarken, Avrupa borsalarında da yüzde 1’in üzerinde düşüşle açılış bekleniyor. Doğal olarak bizde de benzer gelişmeler beklenebilir. Dün borsa yukarı yönlü bir hamle yaptı ama twitter’dan geçtiğim mesajlarda da yükselişin sağlam görünmediğini belirttim. Bernanke’nin açıklamaları sonrasında dolar dünya piyaaslarında sert artışlar yaptı. Euro-dolar paritesi çok sert düştü.

eurusd-20haziranBu grafikte euro-dolar paritesinin günlük hareketleri görülüyor. 1.3425 seviyelerinden 1.3250 civarına kadar gerileme oldu ve bu sabah 1.3251 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL kuru da dün gece yeniden 1.91’e yaklaştı. Bu sabah 1.9086 seviyesinden işlem görüyor. Merkez Bankası bugün repo ihalesi açmaz ve istisnai gün ilan ederek dolar satışı yapabilir. Dün 6.81’den kapanan gösterge faiz ise, bugün yeniden yüzde 7 seviyelerini görebilir. Tüm bunlar borsa için iyi haber değil. En azından endeksin 76.500’e kadar geri çekilmesini bekleyebiliriz. Daha orta vadeli bir değerlendirme yapacak olursak, uzunca bir süre 73 bin ile 80 bin aralığında dalgalanma devam eder diye düşünüyorum. Endeks dün 78.834 seviyesinden kapanmıştı. Bugün 77.500-78.000 aralığından açıldıktan sonra, önce yatay, daha sonra zayıf yukarı hareket ve ardından da satış baskısı ile karşılaşırız ama piyasalar öğleden sonra kendi denge yerlerini bulur. 75 binin altını bugün için beklemiyorum. Daha ziyade 76.500 civarı destek oluşturacaktır diye düşünüyorum.  Dün de belirttiğim üzere, illaki bütün hisseler endeks yönünde hareket etmez. Endekse ters hareket eden sağlam kağıtlara bakmak lazım.  Bunlar hemen prim yapmasa bile, ilk yükselişte öne çıkan kağıtlar olmaya adaydır. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

 

 

“Seans Öncesi… Bernanke’nin Mesajları” ile ilgili 2 yorum

  1. S.A Hocam çok uzun zaman oldu sizi yakın takip edeli hergün ” Seans Öncesi v, TV programında ve
    zaman zaman tweet üzreinden verdiğiniz bilgilerden dolayı , bizleri güne hazırladığınız için çok çok teşekkür ederim. Allaha emanet olun .

    Saygılar :)

  2. hocam anlık yorum geçerseniz seviniriz. alım fırsatı doğdumu bu fiyatlardan. ASELS ın 30 milyon dolarlık ihale kazanımı var.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir