Kazım Çiloğlu – Altı üstü üç kuruş!

Ukrayna da Putin kalem kırdı ve 15 şubat 2015 de ateş kes uygulanacak kararı alınca dolar, TL arasında ki olumsuz bir gerekçe ortadan kalkmış olmadı mı?

Elbette!

Ne kadar derseniz üç kuruş…

Ya petrol?

Tam tersi yükseliyor iyi mi?

Neden?

Kriz kalkan ortamda, akaryakıt, kıymetli madenler ve geçerli güçlü para birimleri, değer kaybetmez mi?

Kaybetmiyor, ne kadar ilginç değil mi?
Nedeni ne bildik iktisadi kuramlarda, ne de yaşanan sıcak çatışmalarda! Öyle olsa idi, çok önceden bu ateş kes kokusunu sermaye alır ve ona göre fiyatlanırdı?

Ama çok ilginçtir neden bu farklılık oldu diye? Kimse özelliklede, kendinden menkul ya da gençlerin anlayacağı şekilde, güncellenmemiş iktisatçılar merak bile etmiyor!

Böyle siyasi ve askeri bir gelişme olacak, borsalar dövizler ve emtia bu haberler gerçekleşince, kıpırdanacak ama petrol ise tam tersi yükselecek?

Bunun tek nedeni petrolün silah olarak kullanılmasıdır!

Suudiler de, ABD ile uyumlu ve denetiminde, bu petrol fiyat indirim taktiği ile sonunda Putin’e kalem kırdırdı ve akabinde petrol fiyatları yükselmeye başladı…

Haziran 2014 tarihinde 100 doların üstünde idi ve bu değerler 44 dolarlara kadar inmişti(!) ama her ne hikmetse, bu kadar olumlu ortamda tam tersi 51 doların üstüne çıktı!

Buna gerekçe olarak ABD Kaya gazı deniyor (ama aslı ve bilimsel adı kayak kazıdır), şimdi daha mı az üretilmeye başlandı ki petrol kafasını yukarı dikti?

Gelelim Euro ya, hani tepetaklak gidiyordu? TL olarak 2,6 ya inince pek sevinmiştik ve meydanlarda hava atmıştık ne oldu?

2,6-2,8=0,2 tam tamına bir ay içinde yüzde 7.6 prim hem de TL karşın? Eh yıllık enflasyonun 7,24(!) varsayıldığı ülkemde iyi bir getiri değil de nedir?

Diğer yandan 100-51=49$ düşen petrol de benzin esas alırsak 5.1 TL en fazla 4.19 TL indi ama bir ay bile uygulanmadan 4.49 TL kadar zamlandı!

Sebep?

Fırsat bu fırsat kazı yakalamışken kuruş, kuruş yemleyip lira, lira yolacaksın!

Eğer bu anlayış böyle giderse negatif faizler, misliyle akaryakıt vergileri, enflasyonun üstünde vergi zamları ve gıdım, gıdım ücret artışları ile tüm bu ekonomik savurganlığın ve cari açığın vebali gene gariplere ödetilecek!

Diğer yandan ise başkanlık sistemi gelecek yeni Türkiye uçacak, özgürlükler coşacak ve kürsülerden müjdeler, müjdeler…

Ama iş icraata gelince, iç güvenlik yasası çıkacak buna kimse engel olamayacak diye hiddetleniliyor!

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

Zaten her şeyin sorumlusu başta lahana olmak üzere zerzevat ve MB söz dinlememesi yatmıyor mu?

Yoksa kim tutar biz?

Evvelallah bir uçarız ki!

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir