Güvensizlik lafla giderilmez!

Şu kadar büyüdük

Bu kadar olaya karşı döviz sıçramadı

Faizler mutlaka düşecek demekle, piyasalarda ki güven artmıyor

Bir yerde zorunlu tasarrufta dediğimiz vergileri artırarak sağladığınız gelirler, cari açık olduğu süreçte, yani ihracatla, ithalatın arasında ki eksi fark korundukça, iç ve dış borçların ödenmesi için yeni borçlanmalarla, çözüm üretip bir sonrasına daha da çok borçlanıyorsanız? Elbette bu bir güvensizlik yaratacaktır.

Diğer yandan, mevduat sahiplerine verilen faizler yüksek dense de, yerli ve milli mevduat sahiplerinden, yüzde on beş stopaj düşünce, reel getiri enflasyona göre artı olmadığı gibi, çoğu durumda anaparadan bile eksi duruma düşülmektedir. Ama yabancı ve gayri milli biri stopajdan muaf olduğu için, onlar daha şanslı konumda oluyorlar elbette!

Nitekim içte ve dışta o kadar muallak durum var ki ne ABD nede Rusya, ne AB nede Çin, Japonya her yerde piyasalar diken üstünde.

İnsan düşünmeden, sormadan edemiyor;

Acaba bu liderler her gün konuşmayı bilinçli mi yapıyorlar?

Bir Trump, bir Putin hep dünya gündemindeler. Eski liderler bu kadar konuşmazdı. Dışarıda öylede içeride farklı mı sanki?

Maşallah bu konuda da kimse elimize su dökemez, yarışma yapılsa kesin bunda da dünya birincisi oluruz, sakın kimseler kıskanmasın!

Tüm bu küresel ortamda, bir anda ABD de ki borsa düşüşü, dünya piyasalarına büyük bir korku yaşattı…

Aslında bu tedirginlik kolay aşılsa da, herkesin yüreğini ağzına getirmeye yetti bile.

Bundan sonra ki piyasa davranışları elbette aynı olmayacak, mutlaka bu gerginliğin bir yansıması peşi sıra gelecektir. Özellikle de dövizde bir hareketin bize yansıması hiç kuşkusuz daha da büyük olacaktır.

Cari açık var oldukça ve üretime dayalı, iç hammaddelerle oluşan üretimin ihraç edilmesi sağlanmadıkça da, düze çıkmamız pek olası gözükmüyor. Üstüne üstlük birde baskın seçim olması üzerine tuz biber ekecektir.

Elbette siyaseten bu bir avantaj gibi görülse de, zaten teşviklerin hat safhaya çıktığı bir dönemde birde seçim atmosferi nedeniyle ertelenebilecek önlemler, siyasi bir avantaj sağlasa da, seçim sonucunda hepimizin sırtına çok daha fazla yük bindirecektir.

Sözün özü

Etrafı net göremeyen para sokağa çıkmaz!

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir