Seans Öncesi Borsa Yorumu / Gözler Merkez Bankası’nda

Dün piyasalar haftaya yüksek bir stres katsayısı ile başladı. Sabah saatlerinde dolar/TL kuru 2.3200 seviyelerinden güne başladı ve yaklaşık saat 12:10 civarında…

endeks-28-Ocak-2014

Dün piyasalar haftaya yüksek bir stres katsayısı ile başladı. Sabah saatlerinde dolar/TL kuru 2.3200 seviyelerinden güne başladı ve yaklaşık saat 12:10 civarında, 2.3900 seviyesi görüldü. Bu arada haftaya 64.500 seviyesinden başlayan BIST-100 endeksi yaklaşık bin puanlık düşüş yaptı. Bono piyasasında gösterge faiz 11.17 seviyesinde kadar çıktı. Bu tür zamanlarda piyasaların bir sonraki hareketi trendin devamı şeklinde olur. Ama oluşan hareketin boyutlarını tahmin etmek zordur. Çünkü piyasaların çıldırdığı anlar vardır.

Bugün herkesin gözü Merkez Bankası’nda ve ne yapacağı merak ediliyor. Çok büyük bir olasılıkla önemli sayılabilecek bir faiz artırımı yapılacak. Faiz artırımı yanında döviz swapı veya döviz mevduat munzam karşılıkları gibi diğer para politikası araçlarında da ek önlemler alınabilir. Sonuçları bu gece saat 24:00’de öğreneceğiz. Merkez Bankası’ndan aslında bu tür bir hamle beklemiyorduk. Fakat bu toplantının sebebi sadece dövizdeki sert yükseliş olmayabilir. Eğer Merkez Bankası FED’in yarın yapacağı toplantıda 10 milyar dolar yerine 15 milyar dolar tahvil azaltım yapacağı haberini almışsa, ya da bunu çok yüksek bir olasılık olarak görmüşse, ya da derecelendirme kuruluşlarından bir uyarı gelmişse olağanüstü toplantı kararını da almış olabilir.

Sonuç olarak geçmiş tecrübelerime ve kriz incelemelerime dayanarak şöyle bir analiz yapabiliriz. Eğer sadece 50 veya 100 baz puan artırım yapılırsa veya koridor 7.75’ten tümüyle 9’a çekilirse, piyasalarda yine fırtınalar eser. Dövizdeki yükselişin devamını görürüz. En azından 200 baz puan artırım olmalı, hatta MB kararlılığını göstermek için piyasaya şok uygulamalı ve daha fazla yapmalı. Bunun şok için her türlü gerekçe mevcut. Faizi indirmek kolaydır ama artırmak zordur. Şu an için geçici olarak faizler artırılsa bile, şu anki ortamı yaratan stres ortadan kalkmaya ve her şey normale dönmeye başladığında yeniden indirmeye başlayabilir. 2006, 2008 ve 2012’de bunu gördük.

Bu sabah dolar/TL kuru uluslararası FX piyasalarında 2.2780 seviyelerinden işlem görüyor. Dün interbankta 2.2793 seviyesinden kapanış olmuştu. Dolar bu seviyelerde kalmaya devam ederse BIST-100’ün güne yükselişle başlamasını 65 bin üzerinde açılmasını bekleyebiliriz. Bu sabah dış piyasalarda da olumlu bir hava var. BIST-100 endeksi için güçlü direnç 67 bin seviyesinde bulunuyor.66.500 seviyelerine gelirse, bir miktar kâr realize edip nakde geçip kararı beklemekte fayda var.

Dün MB’ndan açıklama gelene kadarki süreçte gösterge faiz 11.18 seviyesine kadar yükseldi. MB’nın olağanüstü PPK açıklaması sonrasında gösterge faiz 10.70 seviyesine kadar indi ve 10.87’den kapandı. Bugün saat 24:00’deki MB PPK kararı çok önemli olacaktır. Kararın piyasalar üzerindeki etkisini yarın göreceğiz ama bugün gösterge faizin yeniden 10.40-10.70 aralığına gerilemesini bekleyebiliriz. Bono piyasasındaki düşük hacim nedeniyle gösterge faizi sağlıklı yorumlamak mümkün değil.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Gözler Merkez Bankası’nda” ile ilgili 8 yorum

  1. bir gazete şöyle demiş:
    “DÖVİZİ TIRMANDIRAN FAİZ LOBİSİ

    Vatandaş döviz cephesinde alıcı değil net satıcı konumunda. 20 Aralık 2013 ile 10 Ocak 2014 arasında bankalardaki döviz mevduatı 156.2 milyar dolardan 153.8 milyar dolara geriledi. Yani mevduat sahipleri net olarak 2.4 milyar dolar sattı. Kamu kurumlarının ve özel sektörün de kayda değer bir döviz talebi bulunmuyor. Türkiye’den kaçmadıkları için yabancıların da dolar talep etmesi söz konusu değil. Dövizdeki aşırı yükseliş FED’in parasal genişleme kararının meydana getireceği etkinin ötesine geçmiş durumda. Spekülatif döviz talebinin arkasındaki güç, Merkez Bankasına faiz baskısı yapan faiz lobisinden başkası değil.

    ben bilmem

    1. siz de ona şunu sorun. Faiz lobisi kimdir? Faiz artınca faiz lobisi nasıl para kazanıyor? Bunu adım adım anlatsın.

  2. Mevduat faizleri hemen birkaç tık yükseldi bile faiz lobisi parasını mevduata koyup yan gelip yatanlar olabilir mi hocam bunun içinde yerli yabancı o bu hepimiz olabiliriz?
    Yabancılar dolarcıkları dışarı kaçırmıyorsa gerçekten faizi artırmamız bir boyun eğmemi olacak yoksa, borsa rahatladı ben de rahatladım biraz hala tüm senetlerim ağır zarar altında, ama memleket için hayırlı değilse benim durumumun bir önemi yok , ben teferruattım.

    Birde şimdi dolar düşünce daha mı rahat şekilde TL den dolara dönüp terkeder yabancı diye düşündürüyor. Şimdi dolar çok yükseldi diye kaçamıyordu belki. Biri de öyle dedi sabah bir TV kanalında.

    Tek bildiğim birşey bilmediğim. Al satçı değil uzun vadeli yatırımcı olayım dedim aylardır elimde tuttuğum kağıtlar aylardır zararda.

    1. artan faiz bankalara ve faiz lobisine borç verdiği faizdir. Bu faiz artarsa faiz lobisi zarar eder!!. (ey Allahım!!!) Kısa dönemli şok artırımlar orta vadeli faizleri değiştirmez. Önceki gün yayınımda tam 45 dakika bu grafikleri gösterdim.

  3. Teşekkürle sayın hocam kızmayın lütfen, ben elektrik elektronik mühendisiyim, sektörden çok uzak olmamakla birlikte mesleğim bu değil sadece izleyerek dinleyerek okuyarak öğrenmeye çalışıyorum. O yayınınız izlemedim. Yine bugün gazetede mevduat faizinde artışlara şimdiden ufaktan başlandığını okudum girdim bir banka sitesine gördüm akşamları TV dede yabancılar reel getiri istiyor risk primi arttı bunun için merkezi bankasını sıkıştıracaklar faiz artırması için dolara yükleniyorlar diye yorumlar izledim. Herkes birşey diyor merkez bankası milli bankamıza yönelik istemediği ve hayırlı olmayan birşey mi yaptırılmaya çalışılıyor diye düşündüm o ara. Ama genel toplamda anlık ve biraz daha geniş etkisi ile faiz artırımının olumlu olacağına genel olarak tüm ekonomistlerimiz kani gözüküyor. Ben de buna inanıyoruma artık. Başkan Bey de onu uygun bulmuş öyle açıklıyor zaten. Saygılar.

  4. Son birşey yazacağım şimdi e borsa niye düşüyor acaba, şimdi de mevduat cazip hale gelecek diye mi borsa satış yiyor acaba her durumda ben nerdeysem ora kaybedecek illaki.
    Sayın hocam ABD’de dayanıklı tüketim malları siparişleri Aralık ayında yüzde 4.3 düştü ve önemli bir veri deniyor. “Bugünkü veri, büyümede geçen ayki yavaşlamanın olağandışı soğuk hava koşullarının ötesine geçtiğinin ilk işaretiydi.” denmiş bir yerde.
    TDİ da beklenenden çok çok kötü gelmişti.
    Amerikan borsaları da çok kötüye döndü sert çakıyorlar, GOP zaten felaket birbirlerini tetikliyor.
    Yellen Teyze oratmı sakinleştirmek adına bir güzellik yapacak bence ve şaşırtacak herkesi , bir ay pas bir ay düşürüm şeklinde devam ederse yıl sonuna doğru bu işi bitirmeye çok yaklaşır zaten hedefte oymuş bu ayı pas geçebilir. Zaten derin bir buzlanma aşadı amerika resmen dondu.

  5. Erdinç Bey iki sorum olacak :
    1) bu akşam FED 15 milyar dolar ya da daha fazla azaltıma gider merkez bankası da 200 baz yada daha fazla faiz arttırısa ne olabilir?
    2) Bu akşam fed 10 milyardan daha az bir azaltım yaparsa ve merkez bankası 100 baz puan yada daha az faiz arttırısa ne olabilir?
    bu iki senaryodan herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda bizi neler bekliyor olabilir?
    Diğer senaryolar net
    fed kuvvetli bir azaltıma girer merkez bankası faiz arrtırmaz bu durumda cenazemizi kaldıracak adam bulamayız
    fed azaltıma gitmez merkez bankası iyi bir faiz arttırır uçarız

    ama hem fed den hem de merkez bankasından birbiri ile çelişen verilerin geleceği bir senaryoda bizleri neler beklşiyor olabilir
    tekrar teşekkürler.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir