2012 Tahminleri

Yıla tahmin vererek başlama geleneğine geri dönüyorum. 2011 istisna idi. İç konjonktürün yönü belirsizdi. Kestirmekte zorlandım. Sonuçlar beni haklı çıkardı. Öyle durmuyor ama bence 2012’de içeride belirsizlik azaldı.

Aynı şeyi dünya ekonomisi için söyleyemiyorum. “Sert iniş” ihtimalinin yükseldiğini daha önce yazdım. Euro Bölgesi için o kadar karamsar değilim. Son kararlar ve uygulama doğru yöndedir. Beni Çin’de biriken sorunlar tedirgin ediyor.

Doğal olarak, küresel ekonominin ve mali piyasaların seyri Türkiye’yi etkileyecektir. Ancak iç dinamikleri hafife alamayız. 2011 çok iyi örnektir. Euro krizine rağmen üçüncü çeyrekte yıllık büyüme tarihi bir rekor kırdı.

2012’in işimizi kolaylaştıran önemli bir farkı var. Ekonomi yönetiminin geçen yıl devreye soktuğu yeni iktisat politikası oturmaya başladı. Yavaş yavaş sonuçları görülüyor. Yakın geleceği daha güvenle tahmin etmeyi mümkün kılıyor.

Eğilimler biliniyor

2012 dengeli (sürdürülebilir) büyümeye geçiş yılıdır. Dolayısı ile 2012’de iç talep artışında yavaşlama kaçınılmazdır. Özellikle özel tüketim ve yatırım harcamalarında hissedilir. Geçmiş büyümeyi bunlar besledi. 2012’de yatay seyreder.

İç talebin yavaşlaması dış dengeyi olumlu etkiler. Dış koşulların ihracat artışını sınırlayacağı açıktır. Buna karşılık mal-hizmet ithalatı geriler. Yani dış dengede ciddi bir toparlanma gerçekleşir. Dış talep büyümeye artı katkı yapar.

Enflasyonda iki zıt etki çarpışacaktır. Nisbi fiyatlara yansır. TL’de değer kaybı mal fiyatlarını yukarı çeker. Zayıf iç talep ise hizmet fiyat artışını kısıtlar. Merkez Bankasının analizine katılıyorum. Yıllık TÜFE önce çift hanede dalgalanır, sonra düşüşe geçer.

İktisat politikasında yenilik beklemiyorum. Bütçe disiplini sürer ama açık 2011’in üzerine çıkar. Para politikası uzun ve tartışmalı bir konu; ayrıntılarına nasıl olsa yıl içinde gireceğim. Bugünkü çerçeve içinde kalacaktır.

Ya döviz kuru? İç ve dış koşullar aşırı değerli TL döneminin bittiğine işaret ediyıor. “0.5 $ + 0.5 euro” döviz sepeti yılı 2.20 TL’de bitirdi. 2012 ortalaması bu düzeyde oluşur. İki yönde 20 kuruşa ulaşan dalgalar muhtemeldir.

Ekodiyalog iyimser

Ekodiyalog ekibi geçen hafta CNBCe’de boy gösterdi. Önce 2011 tartışılıldı. Sonra 2012 tahminleri açıklandı. Bu yıl Mahfi Eğilmez tahmin vermedi. Neden sorunusu “2008’de vermedim kriz oldu” şeklinde cevapladı.

Sonuçlar tabloda. Aralık tahminlerin (örnek: yüzde 7-8 arası) orta noktasını aldım. En alt satırda beş tahminin ortalamasını hesapladım. Özet: büyüme yüzde 4.4; enflasyon yüzde 7.1; cari açık yüzde 6.9; dolar kuru 1.89 TL.

Bu sayılar Ekodiyalog ekibini piyasadan daha iyimser yapıyor. Kim haklı? Yaza doğru netlik kazanır. Gelecek yılbaşında hesap sormak isteyenlere tabloyu saklamalarını öneriyorum.

“2012 Tahminleri” ile ilgili 3 yorum

  1. YAPTIĞI YORUMLAR TUTMADIĞI ZAMAN SAÇLARINIMI KESECEKLER MERAK EDİYORUM.???? BUNUN YERİNE 75 MİLYON NÜFUSA SAHİP TURKİYENİN EKONOMİK DEĞERLERİ ENFLASYON-BÜYÜME-CARİ AÇIK-DOLAR/TL DEĞERLERİ NE OLURSA EKONOMİSİ BAŞARILI OLURUN ÖLÇÜSÜ OLMADAN BU RAKAMLAR BİZİ İYİ EKONOMİ YÖNETİMİ Mİ YOKSA KÖTÜ EKONOMİ Mİ OLDUĞUNU NASIL ANLATIR EKONOMİDE BİRİM DEĞER YOKMUDUR :::??? TÜRKİYE BORSADA BİR ŞİRKET OLSA İDİ BU DEĞERLERİ İLE ALIM TAVSİYE EDEBİLİRLERMİ PAHALIMI YOKSA UCUZ MU BULURLAR İDİ … TÜRKİYE BORSADA HALKA ARZ EDİLSE İDİ ARZ FİATI NE OLURDU EKONOMİSTLERİN KULLANDIĞI (ENFLASYON.BÜYÜME.CARİ ACIK VS) VERİLERE GÖRE SAYGILAR EKODİYALOGCU HOCALARA

  2. ARKADAŞLAR 75 MİLYON NÜFUSLU SIFIRDAN BİR ÜLKE VERSELER İDİ ELİNİZE NEKADAR PARA TEDAVÜLE KOYARDIZ DÜNYA PİYASASINA GİRMESİ İÇİN KİŞİ BAŞINA KAÇ LİRA VERİRDİNİZ ŞU ANDA Kİ TÜM KULLANILAN TEKNOLOJİ TARIM ŞU BU VERİLERDE ELDE OLDUĞUNU KABUL EDEREK KRİZLERDEN ETKİLENMEDEN KAÇ YIL SÜRDÜRÜLEBİLİR ..!

  3. OH BE DÜNYA VARMIŞ DİYEBİLECEKLERMİ . HER VATANDAŞ ÇALISSIN FORMÜLÜ KURTARIRMI

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir