2016 Ocak Ekonomik Güven Endeksi

Türkiye İstatistik Kurumu Aylık Ekonomik Güven Endeksi Rakamları

Ekonomik güven endeksi %16,8 azaldı

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye metaveri sayfasından (http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1102) ulaşılabilir.

Ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %16,8 oranında azalarak 100,81 değerinden 83,88 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, hizmet, reel kesim (imalat sanayi), tüketici, ve inşaat güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Hizmet sektörü güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %6,6 oranında azalarak 92,53 değerine düştü. Reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksi Aralık ayına göre %2,7 oranında düşerek Ocak ayında sırasıyla 105,90 ve 71,62 değerlerine ulaştı. İnşaat sektörü güven endeksi ise %1,4 azalarak 83,91 değerini aldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %3,6 oranında artarak 104,93 değerinden 108,76 değerine yükseldi.

T.C. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir