38 Liralık Hayaller

İktidar mensupları G20 Toplantısı’nda gerine gerine rakamlarla övünüp, Türkiye IMF’nin kasasına ekstradan 5 milyar dolar koyarken ve bilmem kaçıncı uçağın kullanıcıları, korumalarına özel otomobil ithal ederken sokakta neler konuşuluyor?

Finans baronları Türkiye’nin soyulma potansiyelini, başarılı ekonomi diye kamuoyuna medya üzerinden pompalayıp, halkı kendi gerçeklerine değil de, rakamlara inanmaya zorlarken, kömür dağıtıldığı için mutlu olan ailenin sofrasında neler konu ediliyor?

Okullar kapandı, kış da atlatıldı. Fakat bu sefer de aile bireyleri memlekete gidip, köylerini görmeyi, hasretlik gidermeyi, belki büyüklerinin ellerini öpüp hayır dualarını almayı hayal ediyorlar. Fabrika bekçisi Hasan diyor ki: “Durun bakalım, yakında ücretlere zam gelecek, o farkla bir çaresine bakarız.”

Evin kızı liseden mezun olmuştur. Her okulda olduğu gibi, yasaklansa da, mezuniyet töreni yapılacaktır. Kız elbise ister, çanta da lazım. E bu kadar yeninin altına ayakkabı çekmeden de olur mu? Konfeksiyonda çalışan Fatma umut doludur. Der ki: “Dur hele kızım, yakında maaşlara zam gelecek. Onun farkıyla yaparız.”

Ev sahibi kapıyı aşındırmaktadır. Ne zamandır ödemesi aksayan kiraya bir de zam ister. Evde dört nüfus… Ana baba çalışıyor. Yaz olduğuna göre çocuğu da mahallede haftalık vermeye gücü kalan bir esnafın yanına yerleştirmek gerekir. Ama al takke ver külah, işin içinden çıkılamıyor. Eşler oturup, hesap yapar ve derler ki: “Dur hele şu zamlar gelsin, onunla bu sorunu çözeriz.”

Elbette kışa hazırlık yapmak lazım. Kömürü yaz başından alırsan hem kuru, hem de ucuz olacaktır. Fakat gelen para geçinmeye bile yetmiyordur. Aile onurludur ve iktidarın dağıttığını da almaz. Hangi parayla alınacaktır? Tekstilde şoför Ahmet ile bir şirkette temizlik işinde çalışan Ayşe umutlanır: “Hele şu maaş zammı gelsin de…”

Ve zam oranı belli olur: Halen asgari geçim indirimi ile birlikte net 701 lira 14 kuruş olan asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 6,09 oranında artacaktır. Yani Hasan’ın, Fatma’nın, Ahmet’in, Ayşe’nin ve aynı umutla zammı bekleyenlerin eline net 739 lira 79 kuruş geçecektir.

İşte büyüdüğü söylenen Türkiye’den sokaktaki adamın payına düşen. Koskoca hayaller, umutlar, yarına ilişkin beklentiler ve özlemle beklenen o zam. Tam 38 TL. Şimdi sıra vatandaşta. Nereye istiyorsa, oraya harcasın.

[email protected]

“38 Liralık Hayaller” ile ilgili 3 yorum

  1. sayın kardeşim buralara zaten dur hele diyenler sorgulamayan okumayan yorum yapmayan insanlar yüzünden gelmedikmi. niye üzülüyorsun.her halk layık oldugu şekilde yönetilir.hak ediyorlar.hayatı sadece din üzerinden yorumlayanlar bunun elbet ceremesini çekecektir.

  2. Kapitalist sistemde sosyalist dusuncelerle bir yere varmayi mi umuyorsunuz.Kapitalizm ucretleri dusuk tutarak insanlari isveren olmaya zorluyor.Isci olmakta israr edersen de dusuk ucretle calisman gerekiyor.Bir kitapta okumustum Amerikalilar garsonluk yapiyor ordan aldigi parayla kendi isini aciyor batiyor tekrar garsonluk yapiyor.Taa ki kendi isini tutturana kadar.Amerikalilar gelicekte yasiyor biz gecmiste.
    Ayse teyze Ahmet amcaya gelince ben de isterim tabiki insanlarin iyi sartlarda yasamasini fakat olayin ozu ISVEREN olmak.Cunku herkesin kabul ettigi gule oynaya yasadigi sistemin getirdigi bu.
    Ben ne yapiyorum iscilik yapiyorum bu arada degistiricem ama …..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir