Abdurrahman Yıldırım – Sermaye girişi mart gibi sürmez

Küresel piyasalar ile yerel piyasalar mart ayında son yılların en iyi performansını gösterdi.

Gelişen borsalar yüzde 13, gelişmiş borsalar yüzde 6.5 artarken Borsa İstanbul MSCI Endeksi ile yüzde 15 yükseldi.

– Faiz oranları düşüşteydi. Dünyada negatif faizler yaygınlaşırken Türkiye’de 10 yıllık Hazine faizi 70 baz puan, 3 aylık mevduat faizi 190 baz puan, ticari kredi faizi ortalamada 92 baz puan geriledi.

– Risk alma iştahı yükselince ve gelişmekte olan ülkelere sermaye hareketleri güçlenince dünya parası olarak dolar değer kaybetti. Dolar Endeksi yüzde 3.7 düştü, Euro dolara karşı yüzde 4.7 arttı. Gelişmekte olan ülke kurlarının dolara karşı artışı yüzde 5.7’yi buldu. Dolar TL karşısında da yüzde 5 geriledi.

– Piyasalarda risk alma iştahını artıran, gelişmekte olan ülkelere sermaye hareketlerini tersine çeviren, son yılların en sert ve en keskin sermaye girişini sağlayan gelişme ise büyük merkez bankalarının dünya ekonomisinin kötüleşmesine karşılık parasal genişlemede son bir tur daha başlatma kararıydı. Bu nedenle de küresel piyasalarda şubat ortasından başlayan güçlü iyileşme mart sonuna kadar sürdü. Sadece mart ayında Türkiye’ye hisse senedi ve tahvil yoluyla net bazda 2 milyar dolara yakın sermaye girişi oldu. İlk çeyrek dönemin kârlı kapatılmasıyla piyasalar ikinci çeyreğe ve dolayısıyla nisan ayına satış ağırlıklı girdi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Habertürk Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir