Artık verilere odaklanma zamanı

Avrupa Merkez Banaksı (AMB) dün beklenen ikinci likidite ihalesini gerçekleştirdi ve genel konsensüse yakın bir tutar ortaya çıktı. Yaklaşık 800 bankanın katıldığı ihalede AMB 530 milyar euroluk bir kredi açtı. Böylece günün ilk yarısında piyasalar Avrupa tarafından istediğini kısmen almış oldu. Her ne kadar bu ihale sonrası yeni ihaleler yapılmayacak, 3 yıl sonra verilen bu likiditeler geri çekilecek gibi yorumlar olsa da bunlar şuan ortaya çıkan paranın verdiği sarhoşluğu giderecek düzeye ulaşamadı. Fakat akşam saatlerinde FED Başkanı Bernanke piyasaları ayılttı. Piyasalar Bernanke’nin ağzından üçüncü parasal genişleme lafını duymaya o kadar alışmışlardı ki, bu sefer parasal genişleme ile ilgili bir ifade kullanmayınca bu planın rafa kalktığı şeklinde yorumlandı. Son dönemde “güvenli liman” olmaktan ziyade “likidite ölçer” haline gelen değerli madenler dün çok sert şekilde satıldılar. Dün gün içinde 1,790 doları gören bir ons altın 1,688 dolara kadar geriledikten sonra günü 1,696 dolardan kapattı.

Parasal genişleme yoksa ralli de yok

Sene başında başlayan son ralli de dahil olmak üzere son birkaç yıldır piyasalarda yaşanan neredeyse bütün toparlanmalar Merkez Bankaları’nın sağladığı likidite operasyonları ile gerçekleşti. Henüz ekonomilerin kendi ayakları üzerinde durma gücünde olmadığını, özellikle AB tarafında net bir şekilde görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Merkez Bankaları’nın bırakın sağlanan likiditeyi bir gün geri çekeceği fikrini, yeni likidite sağlamayacağı düşüncesi bile piyasalar için kâbus niteliğinde.  Bu nedenle birileri çıkıp gerekli koşullarda yeni parasal genişlemeler gelebilir mesajı vermediği sürece piyasaların işi bizce zor. Aslına bakılırsa tek başına AMB’nin dün sağladığı likidite bile piyasalara bir süre yetecek nicelikte. Fakat piyasalar ABD’den gelecek likidite haberine kendilerini o kadar alıştırmışlardı ki, AMB’nin bu operasyonu gölgede kaldı. Önümüzdeki günlerde yeni parasal genişleme mesajları gündeme gelmediği sürece açıklanacak verilere odaklanacağız. Bu verilerden küresel ekonomi için bir toparlanma işareti alamazsak yeni müdahale söylemleri doğana kadar piyasalar satış baskısı altında kalabilir.

PMI verilerine dikkat

Bugün açıklanacak veriler içerinde en önemlileri bizce PMI verileri.  Günün ilk saatlerinde Çin’den gelen PMI verisi olumlu oldu. PMI verileri için hafta başında yazdığımız yorumu aynen sizlere aktarıyoruz. Hatırlanacak olursa haftalık bültende de bugüne dikkat çekmiştik. “Büyüme verileri için öncü gösterge niteliğindeki bu verilerde özellikle Avrupa tarafında olumlu olarak nitelendirilebilecek veriler göremezsek başlayan kar satışları daha da sertleşebilir. Aksi durumda ise kar satışlarının sonlanması ve yükselişlerin devam ettirilmesi için iyi bir sebep olacaktır. PMI (Purchasing Managers’ Index), Türkçe literatürde Satın Alma Endeksi ya da Satın Alma Yöneticileri Endeksi olarak kullanılmakta ve şirketlerin satın alma yöneticilerinin mal ve hizmet satın alma eğilimlerini göstermektedir. Bu verinin 50’nin üzerinde seyretmesi olumlu olarak algılanmaktadır. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz ay Çin’de PMI verisinin 50’nin üzerine çıkması, Almanya’da 50,9 ile eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşılması bunlarla birlikte ABD’den gelen ISM verilerinin de büyümeyi işaret etmesi şubat ayının iyi başlamasını sağlamıştı. Her ne kadar Euro Bölgesi PMI’ı 50’nin altında kalsa da, rakamların artış eğiliminde olması ve 48,7 ile son dönemin en yüksek seviyelerine ulaşması olumlu algılanmıştı. Bu hafta gelecek veriler bu olumlu tabloyu destekleyecek olursa mart ayına da iyi bir başlangıç yapılabilir. Aksi takdirde parasal genişlemenin sonuna yaklaşılan piyasalarda sert satışlar görebiliriz.”

Bugün açıklanacak diğer önemli veriler ise şöyle:

  • 10:00 – Türkiye Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                                   

  • 10:30 – İsviçre Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                                    

  • 10:45 – İtalya Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                                      

  • 10:50 – Fransa Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                                    

  • 10:55 – Almanya Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                                

  • 11:00 – AB Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                              

  • 11:30 – İngiltere Şubat Ayı PMI İmalat Endeksi                                                                 

  • 12:00 – Fransa Tahvil İhalesi Düzenleyecek                                                           

  • 12:00 – AB Şubat Ayı TÜFE – Yıllık                                                               

  • 12:00 – AB Ocak Ayı İşsizlik Oranı                                                              

  • 15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları                                                                

  • 15:30 – ABD Ocak Ayı Kişisel Gelirler ve Kişisel Harcamalar                                                        

  • 17:00 – ABD Ocak Ayı İnşaat Harcamaları                                                             

  • 17:00 – ABD Şubat Ayı ISM İmalat Endeksi

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir