Bir Tüyom Var…

– Sana bir tüyo vereceğim ama lütfen kimseye söyleme

– Söz kimseye söylemem

– Ama bak yemin et…

– Vallahi de billahi de söylemeyeceğim…

– Tamam o zaman…

– FARTİGO ZAMA ZINGO hissesinde acayip yükseliş olacak… Şu an fiyatı 4.75 ama 3 ay içinde 15 liraya götürüyorlar.

– Dur grafiğine bir bakalım…  Bu kağıt zaten 2.25’ten 4.75’e gelmiş…

– Daha ne istiyorsun oğlum, baksana adamlar bir ayda yüzde 100’ün üzerinde getiri sağlamışlar üç ay sonra ne olacağını düşünsene…

….

Bu konuşmalar devam eder gider… Sonunda yatırımcı bir şekilde ikna edilir…  Bu tüyo konusu yatırımcının yaptığı yanlışlardan sadece bir tanesidir. Başka ne tür yanlışlar yapılıyor? Burada saymaya kalkarsam kitap yazmam gerekecek. Fakat ülkemizde çok değerli akademisyen, bürokrat ve hayatı tecrübelerle dolu iş adamları muhteşem kitaplar yazıyorlar. Hatırlarsanız, sizlere daha önce bir kitap tanıtmıştım. Ethem Sancak tarafından yazılmış olan “Türev Finansal Araçlar Sözlüğü” o kadar büyük bir boşluğu doldurdu ki, şu an bankacı veya finansla ilgili olan herkes için bir başucu kitabı oldu. SPK lisanslama sınavlarına girecekler için de çok doyurucu bir kaynaktı.  Yine aynı yazar, yatırımcılar için çok değerli bir kitap kaleme aldı. Kendisi ile sıkça görüşüyorum. SPK’da geçirdiği yıllar boyunca karşılaştığı binlerce örnek olaydan da yola çıkarak işte az önce sorduğum soruya ve aslında çok daha fazla soruya  cevap vermiş.  Kitabın adı “Bireysel Tasarruf ve Yatırımları Koruma Rehberi“. Dikkat ediniz yatırımcıyı koruma rehberi değil. Elde ettiğiniz tasarrufları ve yaptığınız yatırımları koruma rehberidir. Aslında kitabın başlığı biraz akademik ve soğuk görünse de içeriği çok renkli. Konuların kolay anlaşılması için çok güzel efektlerle çok önemli noktalar balonlar içinde veya yeri geldikçe farklı şekillerde vurgulanmış. Benim en çok hoşuma giden bölüm hangisi oldu biliyor musunuz? Yıllarını SPK’ya vermiş ve şu anda da Daire başkanı pozisyonuna gelmiş olan birisinin  BÖLÜM-5’de ele aldığı “Bireysel Yatırımcılara Yönelik Bazı Aldatma Sinyalleri ve Uygulanacak Kontroller” başlığı ve Bölüm 6’da ele aldığı “Finansal Alanda Sık Kullanılan Kötüye Kullanım Ya da Dolandırıcılık Araçları ve Yöntemleri” kısmı.  Bu bilgileri, birçok yatırımcıyı dolandıranları, kandıranları, maniplasyon yapanları  yakalayan, onları sorgulayan bir kurumun uzmanından okumanın değerini herhalde söylememe gerek yoktur.  7. Bölüm ise “Nasıl bir şirkete ortak olmak isterdiniz” diye başlıyor. Bizlerin yatırımcılara bir türlü anlatmaya çalıştığı ama dağınık halde aktarmaya çalıştığımız bütün başlıkları bir arada bulmak gerçekten çok güzel. Son bölüm ise “Haklarınızı Nasıl Korursunuz?” Başlığını taşıyor. Her yatırımcı başka hiçbir bölümü okumasa bile bu bölümü okumalı ve nasıl hak arayacağını, haklarını nasıl koruyacağını bilmelidir. Aslında SPK mevzuatını okuyarak da haklarınızı nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz ama o mevzuat içerisinde spesifik bir konuyu bulmak  çok zor olurken, bu kitap direkt olarak konuya giriyor. BU arada unutmadan belirteyim ki, ben de bu kitap içinde yer aldım ve bir bölüm yazdım. Ayrıca piyasanın duayenlerinin çok önemli yazılarını ve mesajlarını da bulabileceksiniz. Kitabın dili o kadar hafif ki, anlamakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Ethem Sancak’ın ellerine sağlık.  Kitabı gazi kitabevi yayınladı.

NOT: Bugünlerde çok önemli gördüğüm dört beş tane daha kitap yayınlandı. Sizlere bu kitaplar hakkında da bilgi geçeceğim. Bunlardan ikisi beni çok etkiledi.. Sizlerle ayrıca paylaşacağım…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.