Borsa ve Dolar Uyuşmazlığı

Dün piyasalarda yine hareket vardı. BIST-100 endeksi günü yüzde 1.13 düşüşle kapatırken, dolarda 2.72 seviyelerinden 2.69’un altına düşüş gördük. Bu sabah itibariyle dolar  2.7010 civarında bulunuyor.

Borsada 83.250 aşağı geçilince endeks 82.250 civarına kadar geriledikten sonra 82.441 seviyesinden kapandı. Teknik olarak ayrıntılı bir inceleme yaptığımızda dikkat çeken noktalar şöyle;

1. Endeks yeniden 80.500-83.500 kanalına girdi.

2. 86-87 bin aralığından başlayan satış dalgası sonrasında yukarı yönlü hamleler hacimsiz ve cılız kaldı. Dün de bu durum değişmedi.

3. Teknik göstergeler aşırı satım bölgesine geldi, fakat henüz yukarı dönüş sinyalleri oluşmadı. Dünkü ikinci seansta zaman zaman birkaç kademeye birden satış geldi, ama diplerin oluştuğu yerlerde yarım saat içinde bile 8-10 kademelik hareketler olabilmektedir.

4. Düşüş trendinin devam ettiği zamanlarda, bir sabır boşalması olabilir. Özellikle de düşüşün devam etmesi bir noktada sabırları tüketir, alış kademelerinde alışlar normalin en az yarısına ve hatta üçte birine veya beşte birine düşer. Fiyat hareketleri hızlanır. Bu tür seviyeler oluşmaya başladığında diplerde artan hacim ve dalgalanma sonrasında, dip oluştuğunu gösteren formasyonlar başlar.

Bugüne başlarken dış piyasalara baktığımızda, ABD borsa endekslerinin tamamında yüzde 0.40-0.48 aralığında düşüşler oldu. Avrupa borsaları günlük bazda açıldığı seviyelere çok yakın kapanışlar sergiledi. Asya cephesinde ise satışlar hakim ve düşüşler yer yer yüzde 1.5 seviyesine ulaşmış durumda. Bu arada Almanya tahvilleri değer kaybetmeye devam ediyor ve Alman 10 yıllık faizleri artıyor. Faizlerdeki artış borsaları olumsuz etkiliyor.  sonuç olarak dış piyasalardaki görünüm, bizim borsa için iyi sinyal vermiyor. Bugün tahminen dünkü seviyenin biraz altında açılırız ama son üç gündür olduğu gibi yukarı çabaların yine zayıf kalacağını düşünüyorum. Eğer dip oluştuğuna dair sinyal alırsam twitter’dan bu konuda yorum ve analiz geçebilirim. Bugün yine seans içi yorum vereceğim, yorum verdiğimde twitter’dan duyururum.

Dolar/TL kuruna gelince, dün ADP istihdam verisi beklentilerin altında kalınca dolar gevşedi. Fakat çok önemli bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekiyor. Dolar endeksi (DXY) ilk defa 100 seviyesine geldiğinde dolar 2.6750 seviyesindeydi, ikinci defa 100 seviyesine geldiğinde 2.71 seviyesindeydi ve şu an dolar endeksi 94 seviyesine kadar düşmesine rağmen, dolar 2.70 üzerinde bulunuyor. Yani doların dünya piyasalarında aşağı yönlü hareketi, dolar/TL kurunu gevşetmedi. İçeride adeta bir sıkışma var ve bu durum hayra alamet değil. Düdüklünün buhar basıncı artıyor. Ama dünkü ADP istihdam verisi sonrasında, yarın açıklanacak tarım dışı istihdam ve ücretler seviyesi öncesi stres azalmış görünüyor. Bu veri açıklandıktan sonra dolarda yeniden yukarı yönlü hareketler başlayabilir. Şu an için dolarda bu hafta sonuna kadar görülebilecek en düşük seviyesinin 2.6750-2.6850 aralığı olduğunu düşünüyorum.

Borsanın ve doların düştüğü bir gün olduğu için borsa-dolar uyuşmazlığı başlığını attım. Bu durum borsada alıcıların çok zayıf olduğunu gösteriyor. Dolardaki düşüşe rağmen, borsanın düşmesi hem dış borsalardaki hareketlerden kaynaklandı hem de  alış isteğinin azlığı ve dip seviyelere gelince alırım düşüncesi etkili oldu. BU tür durumlar geçici bir süre için oluşabilir ama kalıcı olmaz.

Cuma günkü TDİ verisine ilişkin yazdığım köşe yazısını bugün gazetesinden okumak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Piyasanın gözü cuma günü ABD’de olacak

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle… Gün içinde seans içi yorum verdiğimde twitter’dan duyuracağım.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir