“Bu Kadar Gülerek Gezmeyin”

OECD Genel sekreteri Pascal Lamy, önceki gün resepsiyonda MB Başkanı Erdem Başçı’ya Türkiye ekonomisinin iyi gidişinden söz ederken, “Bu kadar gülerek gezmeyin dikkat çekiyor. Biraz karamsar bir yüz takının Davos ruhuna daha uygun olur” diye şaka yapmış. Dün Davos’tan hem bazı yabancıların Türkiye, hem de ekonomi yönetimimizin aktörlerinin televizyon röportajları bizim krizdeki Avrupa’dan olumlu ayrıştığımızın ipuçlarını ortaya koyuyordu.

Davos’tan TV progamlarındaki röportajlarda Türkiye konusunda bir yandan yabancıların yorumları bize aktarılıyor. Bir yandan da Ali Babacan, Egemen Bağış ve Erdem Başçı gibi ekonomi yönetimimizin önde gelen isimlerinin değerlendirmelerini, sorulara verdikleri yanıtlarda Türkiye’ye ilişkin yorumları nasıl değerlendirdiklerini öğreniyoruz.

Önce iki yabancının Türkiye için iyimser yorumlarını ele alalım. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün  Bloomberg televizyonuna verdiği röportaj sırasında önceki gün OECD Genel Sekreteri Pascal Lamy’nin kendisine Türkiye’nin durumu ile ilgili değerlendirme yaparken, “Siz Türkler hep gülümsüyorsunuz. Çok fazla gülümsemeyin, dikkat çekiyor. Durumunuz fazla iyi, biraz fazla dikkat çekiyor. Biraz daha şöyle karamsar bir yüz şekli takınsanız Davos ruhuna daha uygun olur” dediğini aktardı.

Lamy kadar iyimser olmasa da İsrail Merkez Bankası başkanı Stanley Ficher’in değerlendirmesinde de Türkiye için olumluluk ağır basıyor. Ficher, “Türkiye büyüme açısından bir Doğu Asya ülkeleri gibi. Ancak, enflasyon ve cari açığınız endişe veriyor, zayıf nitelikli. Merkez Bankanızın faiz politikaları çok ilginç yenilikçi bir hamle. Eğer başarılı olursa başka ülkeler de uygulamaya başlayacaklardır” diyerek bir model oluşturabileceğini söylüyor.

Başbakan yardımcısı Ali Babacan ve MB Başkanı Erdem Başçı, IMF’in Türkiye’nin 2012 yılı büyümesini yeni değerlendirmesinde yüzde 2.2’den binde 4’e çekmesini değerlendirirlerken, “Sürdürülebilir büyümenin önemli olduğunun” altını çizerek 2012 büyümemizin OVP’de yer aldığı gibi yüzde 4 olarak gerçekleşeceğini düşündüklerini “Şu anda revize edilmesini düşünmediklerini” açıkladılar.

Ali Babacan NTV ve CNBS ortak yayınındaki röportajında döviz girişinin devam ettiğini Ağustos ayından bu yana net 5 milyar dolarlık giriş olduğunu 1 Ocak’tan 25 Ocak akşamına kadar da 3 milar dolarlık net giriş olduğunu açıkladı. Enflasyonda bir defalık geçici yükselişten kaygı duymadıklarını, maliye politikasında sıkılığın bu yıl da süreceğini, para politikası ve bankacılıkta daha esnek politika izleneceğini sıklaştırmalar ve gevşemeler olabileceğini söyledi. Dalgalı kur politikasının devam edeceğini, taahhüt ettikleri bir bant olmadığını belirtirken BOTAŞ’ın aylık 1 milyar dolarlık döviz alımlarını bir seferde değil ay içine yayarak yamaları tavsiyesinde bulunduklarını belirtti. Cari açıkta gerileme olduğunu, bu alanda önlemlerin devam edeceğini, 2012 beklentilerinin yüzde 8 seviyesinde olduğunu açıkladı. Üçüncü Köprü ve bağlantı yollarının ayrılarak yeni bir ihale yapacaklarını bunun ihalenin büyüklüğünü 6 milyar dolardan 2.5 milyar dolara düşüreceğini ve YİD modeli ile gerçekleştirileceğini söyledi. 2-B’den gelen gelirin bütçeye artı gelir olarak gireceğini harcamasına dikkat edileceğini ifade etti. Teşvik paketinin 2-3 haftaya kadar detaylarıyla incelenip kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, finansal istikrarla ilgili amaçlarına ulaştıklarını, 2011 yılında arzu ettikleri her şeyin gerçekleştiğini söyledi. TL’nin üzerindeki değer kazanma eğilimini bertaraf ettiklerini, bu kararlarında cari açığın büyüyeceğini önceden görmelerinin etkili olduğunu, cari açığın düşme eğiliminde ve daha sağlıklı finasman yapısına ulaştığını belirtti. Türkiye’nin toplamda bir rezerv kaybına uğramadığını, bir stok borç probleminin de bulunmadığını açıkladı. 2012  yılında kredi büyümesinde bir sorun beklemediklerini, gidişattan memnun olduklarını, yüzde 20 altında genel kredi büyümesi, yüzde 10 civarında bir tüketici kredisi artışı olduğunu bunlarında makul olduğunu belirtti. Türkiye’ye fon girişinin olduğunu bunun daha da artacağını ifade etti. Cari açığın düşme eğiliminin sürdüğünü, kademeli düşüş ve finansman kalitesinde gelişme olduğunu, enflasyonla ilgili değerlendirmelerini önümüzdeki günlerde açıklayacakları raporda belirteceklerini, şimdilik Mayıs’tan sonra tek haneye düşeceğini ve son çeyrekte üç puan gerileyeceğini söylemekle yetindiğini aktardı. Eximbank kredilerindeki gelişmenin de enflasyon düşüşüne yol açacağını söyledi. Enflasyonun düşmesiyle vatandaşların TL’ye yöneleceklerini belirtti.

Egemen Bağış ise, Avrupalılarla Gümrük Birliği’nin bazı olumsuzluklarını müzakere için masaya oturma kararında olduklarını açıkladı.

Davos’tan Türkiye ile ilgili konularda yabancıların değerlendirmelerinden ve ekonomi yönetimimizin isimlerinden dünkü yansımalar böyleydi. Bu açıklamalar 2012 yılında bizim Avrupa’dan olumlu ayrışacağımız izlenimlerini ortaya koyuyor.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir