Döviz Karşılıklarında İndirim Kesin Gibi

Bir kısım ekonomist küresel durgunluk beklentisiyle faiz indiriminin de gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Ekonomistler dövizdeki yukarı yönlü baskıyı kırmak için Merkez’in döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim olmasına kesin gözüyle bakıyor.

Merkez Bankası’nın 4 Ağustos’ta gerçekleştirdiği ara toplantının ardından 23 Ağustos’taki olağan toplantıda ekonomistlerin büyük bölümü global piyasaların seyri ve TL’nin daha fazla değer kaybına da bağlı olmak üzere döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim bekliyor. Bazı ekonomistler Merkez’in küresel ekonomik durgunluk nedeniyle faiz oranlarında da indirime gitmesini bekliyor. Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı PPK kararı öncesi bono piyasasında düşük hacimli yatay bir seyir izlenirken, TL’de kurumsal alımların da etkisiyle değer kaybı devam etti. Tahvil piyasasında cuma günü kapanışta ortalama yüzde 7.83 olan olan 15 Mayıs 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi günü 7.87 seviyesinden tamamladı.

KURDA BASKI SÜRÜYOR
Bir süredir faiz indiriminin TL’ye olan ilgiyi azaltacağı beklentisiyle aynı dönemde değer kayıplarının devam ettiği Türk Lirası’nda ise dün kurumsal alımların da etkisiyle kayıplar sürdü. Dolar/TL’de sabah saatlerinde yoğunlaşan kurumsal alımların yanı sıra döviz ihalesinde miktarın yeniden 100 milyon dolara düşürülmesi ve PPK toplantısından çıkacak sonuca ilişkin belirsizlik de baskıyı artıyor. Dolar dün Türk Lirası karşısında 1.7854’ten 1.7866 seviyesine çıktı. Cuma günü akşam saatlerinde 2.1803 civarında olan döviz sepeti de 2.1808 seviyesinden işlem gördü. Bankacılar TL’nin özellikle de sepet bazında, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha kötü işlem gördüğünü söylediler.

EN AZ BİR İNDİRİM OLACAK
Morgan Stanley Ekonomisti Tevfik Aksoy raporunda, “Politika faizinin görünümüne baktığımızda, küresel makro koşulların iç büyümeyi belirgin bir baskı altında bırakması halinde Merkez’in indirime gitmeye hazır olduğunu düşünüyoruz” dedi. Aksoy, “Buna rağmen, Merkez Bankası halihazırda 50 baz puanlık bir ön faiz indirimi yaptığı için politika faizinde aşağı yön sınırlı. Para politikasında bundan sonraki adımın zorunlu karşılıklarda indirim olduğunu, ancak politikada ek gevşemenin gerekli olması halinde yeni faiz indirimleri gerçekleşebileceğini düşünüyoruz. Gelecek yılın başında en az bir tane daha faiz indirimi bekliyoruz, ki TCMB bunu ECB’den bir faiz indirimine karşılık olarak yapabilir.”

KREDİLERDE ARTIŞ KUR ETKİSİYLE % 39.3 
Krediler 12 Ağustos’ta, kurlarda yaşanan yükselişin yabancı para kredi hacminde artışa neden olmasının da etkisiyle yıllık yüzde 39.3, yıl sonuna göre ise yüzde 21.3 artışla 649.3 milyar lira oldu.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com/finans-borsa/haber/662042-doviz-karsiliklarinda-indirim-kesin-gibi

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir