Düşüşler devam eder mi?

Yunanistan konusu her geçen gün biraz daha trajikomik hal alıyor. Haftasonunda ek önlem paketini parlamentodan geçiren Yunanistan’da iki büyük parti lideri AB’ye pakete sadık kalacaklarına dair taahhütlerini de verdi. Son madde olan yaklaşık 300 milyon euroluk ek tasarrufun da dün itibariyle sağlandığı belirtiliyor. Dün de değindiğimiz gibi artık top AB’nin elinde ve AB topu bir süre çevirme niyetinde. Dün Eurogroup tarafından gerçekleştirilen telekonferansta Yunanistan konusunda kararın 20 Şubat Pazartesi günü verileceği belirtildi. Fakat bu tarih bile kesin değil. AB ile IMF’in Yunanistan’la yapılacak anlaşma sonrasındaki süreci kontrol edecek, denetleyecek ve alacakların garanti altına alınmasını sağlayacak yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduğu yönünde açıklamalar var. Bu da yeni yaptırımlar ve düzenlemeler demek oluyor. Bu durumda 20 Şubat’ta kredi diliminin serbest bırakılması çok olası görünmüyor. Fakat başta da değindiğimiz gibi Yunanistan konusu artık o kadar ciddiyetsiz bir hal aldı ki, her türlü olasılığa hazırlıklı olmakta fayda var.

Apple ve FED

Dün akşam açıklanan FED toplantı tutanaklarından, üyelerden üçüncü parasal genişlemeye karşı çıkanların da olduğu görüldü. Bernanke’nin açıklamalarından üçüncü parasal genişlemeye artık kesin gözüyle bakan piyasalarda, dün açıklanan tutanaklar hayal kırıklığı yarattı. Tutanaklarda parasal genişleme yapılabileceğine dair ifadeler yer alsa da bu ifadeler Bernanke’nin açıklamalarındaki kadar net değildi. Parasal genişlemedeki netliğin azalması dün akşam ABD endekslerindeki düşüşte ana etken oldu. Bunun yanında dün Apple hisselerinde yaşanan %2’lik düşüş, piyasanın doygunluk noktasına yaklaştığı yorumlarına neden oldu. Uzun süredir önemli direnç seviyelerine takılan ABD endekslerinde bu sürenin uzaması direncin aşılamayacağı algısını arttırmakta bu da zaman zaman kar satışlarına neden olmakta. Henüz bir panik havası ve sert bir düzeltme sinyali almadığımız bu endekslerde bir süre dalgalı bir seyir izleyebiliriz. Bugün ABD tarafında endekslerde hareketlilik oluşturabilecek gelişmeler ise 15:30’da açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları ve 16:00’da Bernanke’nin bir etkinlikte yapması beklenen konuşma olacaktır.

Son olarak…

İMKB’de haftanın ilk yarısı beklentilerimiz dahilinde net bir yönü olmayan dalgalı bir görünüm sergiledi.  Bu görünüm bir süre daha devam edebilir. İMKB 100’de bahsettiğimiz bu bandın 58,500-61,000 aralığında oluşmasını bekliyoruz. Gün içinde bu bandın dışına kısa vadeli sarkmalar olabilir. Bu olasılık göz önünde bulundurulmak kaydıyla, bu bandın kırılması durumunda hareketin yeni bir yön kazanacağını düşünüyoruz. Endeks bir süre daha bu band içindeki hareketten faydalanma imkanı verebilir. Fakat band dışına çıkılacak olursa terste kalan pozisyonlarda ısrarcı olunmaması gerekiyor. Son olarak Euro/dolar konusunda mailler alıyorum. Teknik açıdan 1,30 çok önemli bir destek noktası. Bu seviye altında kapanış ihtimali doğacak olursa satışlar sertleşebilir ve 1,28 civarına kadar hızlı bir hareket olabilir. Fakat ana senaryomuz 1,30’un altına kısa vadeli sarkmalar olsa da 1,30-1,33 bandındaki hareketin bir süre daha devam etmesi yönünde.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

“Düşüşler devam eder mi?” ile ilgili 1 yorum

  1. Sayın hocam kafanı yorma bizim ekonomi ve finansal sistemimizin tamamını yabancılar kontrol etmekte olup, onlar ne derler ise o olur ben hiç zannetmiyorum. imkb bu sene 75 000-100 000 arasında kapattırılar. bizler de eşeğin trene baktığı gibi imkb ye bakar dururuz. onlarda paraları çukkalayıp ve birde dolardan voleyi vurup ülkelerine tıpış tıkış götürürler. malesef bu ülkenin kaderi bu bence. başbakan erdoğan değil ya kralı gelsi bu düzeni değiştiremezler. olar kime mi olur dersiniz. olan bizim gibi garibanlara olur.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir