Ekonomi için bu kadarı yeterli mi?

Yeni döneme girdik deyip duralım, ekonominin, yeni ve eskiden ya da iyi ya da kötüden ne anladığı, paraya hemen yansır.

Paranın yüzü gülüyor ve ortalarda dolaşıyor ise işler iyi olacak, para buruş, buruş ve ceplerde ise işler kesat, piyasalar durgun demektir!

Merakla, hatta birazda tedirginlikle beklenen yeni yürütme erkinin bakanları açıklanması, pek heyecan yaratmadı. Hatta bir değişikliğin oluştuğu da ilk anda pek algılanmadı gibi ya da belki de şimdilik kimse bir şey söylemek istemiyor?

Ama ilk KHK’ler den sonra, dövizin son günlerde ki gerilemenin tam tersi, yukarı yöneliş, her ne kadar dünya geneli ile yorumlanabilirse de, asıl içerden ve son yapılanmanın tam anlaşılmamasının pekiştiğini ve bir süre daha piyasaların, gelişmeleri ve peşi sıra gelecek kurum ve işletmelerin yapılanmasını izlemek olacağı görülüyor…

Özellikle ekonominin ana yapılarının bir bakanlığa bağlanması nasıl bir sonuç doğuracaktır?

Bu sorunun cevapları netleşmedikçe de, bu ürkeklik, hem yerli hem de yabancı yatırımcıda ki çekingenliği devam ettirecektir.

Aynı zaman da bu yapılanmaların yansıma bürokrasiyi de uzun bir süreçte atıllaştırmaya yönelte bilecektir.

Ayrıca ve özellikle, batılı ve gelişmiş ülke yatırımcıları bu konuda çok daha titiz davranacaklar ve yönetimin ekonomik bürokrasisi, hukuki güvencelerin tam belirginleşmesi sonucunda karar vereceklerdir.

Bizde ise bu yeni yapılaşmanın, içte ve dışta anlaşılma süreci dezavantajının yanında, gerek ABD ve gerekse AB güçlü para birimlerinin faizlerinin artma eğiliminde olması da, bizim için ikinci bir dezavantaj olarak gözükmektedir.

Elbette bu belirginsizlikler ve pek benzeri olmayan bu yeni sistemin tartışılması ve oluşturulması, daha öncesinde kamuya açık bir şekilde mecliste yasalaşıp, seçime bilinen bir yürütme şekli ile gidilse idi, belki bu durumları hiç yaşamadan ve dengeli bir geçiş sağlamış olacaktık. Hiç kuşkusuz bu belirsizlikler ve beraberinde ki tereddütler de olmayacaktı.

Sözün özü;

Biz her ne kadar ‘’kervan yolda düzülür’’ diye geciştirsek de, para, devenin sırtına yükünü sıkıca bağlamadan ve gideceği yolun selametinden emin olmadan, kendini ortaya koymaz!

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir