Elveda YUNANİSTAN…

Elveda YUNANİSTAN… 

         Önümüzdeki birkaç haftanın gündemi belli oldu: YUNANİSTAN. Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta, haftalık strateji bültenimizin başlığını “FED’in parasal gevşemesi mi, Avrupa’nın borç krizi mi?” şeklinde atmıştık. Burada Avrupa kan ağlıyor başlıklı bölümümüzde şu ifadelere yer vermiştik. “Yunanistan’ın alınan tüm önlemelere rağmen vergi gelirlerini arttıramadığının ve bütçe açığı hedefini yakalayamayacağının anlaşılması gözlerin yeniden PIIGS olarak anılan Avrupa’nın sorunlu ülkelerine dönmesine neden oldu. Geçtiğimiz hafta bu ülkelerin hepsinde faizlerin yukarı yönlü gittiğini gördük.” Önceki hafta faizlerde başlayan bu hareket geçtiğimiz hafta borsalara da sirayet etti. Bu haftaya başlarken ise Yunanistan batacak mı sorusuna cevap aranıyor. Bize göre Yunanistan’ın krizden çıkmak için harcadığı efor yetersiz. Bununla birlikte maddi destek konusunda AB ülkelerinin tahammül sınırları da yeterince zorlandı, yeni paket talepleri cevapsız kalabilir. Bu nedenle bizler bugün “batacak mı” şeklinde gelen soruların yakın bir zaman da “ne zaman ve ne şekilde” olarak değişeceğini düşünüyoruz. Özetle Yunanistan’ın iflasın eşiğinde olduğunu ve artık kurtulmasının çok zor olduğu kanaatindeyiz. Buna karşın bu hafta AB tarafında Yunanistan konusunda liderlerin son çırpınışlarını görebiliriz. Bu da kısa vadeli ralli tarzı hareketlerin yaşanmasına neden olabilir. Bizler bugünden baktığımızda olası bu rallilerin alım fırsatı değil, satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte hafta içinde fikrimizi değiştirecek bir gelişme olursa teknik bültenlerin yanında bu konuya günlük ya da güniçi yazacağımız bültenlerde değineceğiz.

              Bu hafta aşağıda yer alan ekonomik takvimde öne çıkan verilerin ve yapılacak diğer açıklamaların gün içi etkileri her zamankinden daha az olabilir. Ana gündem Yunanistan ve Avrupa. Bu haftaki fiyatlamada Yunanistan’ın durumu, Fransız bankaları başta olmak üzere yüklü miktarda Yunanistan tahvili taşıyan Avrupa bankalarının kredi notları hakkında ortaya çıkacak spekülasyonlar etkili olacaktır. Bu konu daha önce çok defa daha gündeme geldiği için yatırımcıları ne tür panikler yaşanabileceğini konusunda tecrübeli olduğunu düşünüyoruz. Buna karşın teknik analizin işaret ettiği destek ve dirençlerle stop loss mekanizmasına her zamankinden daha fazla önem verilmesi ve günaşırı taşınan pozisyonların büyüklüğünün kaldırılabilecek boyutlarla sınırlandırılması gerektiğini düşünüyoruz.

        Cuma günü yazdığımız “Son Gelişmeler ve Teknik Yorum” başlıklı bültenimizde, ABD tarafındaki gelişmelere ve Türkiye’nin İsrail, Suriye ve PKK ile ilişkilerinin piyasalara olası etkilerine değinmiştik. Bu konulardaki düşüncelerimizde herhangi bir değişiklik olmadığı için merak edenler cuma günü “Temel Görünüm” başlığı altında yer alan görüşlerimizi okuyabilirler.

            İç gündem baktığımızda ise İsrail, Suriye, terör ve Güney Kıbrıs konusundaki gelişmeleri takip ediyoruz. Bu hafta Başbakan’ın Mısır gezisi izleyeceğimiz en önemli gelişme. Burada verilecek mesajlar İsrail ve Suriye ile gerginliğin daha da artmasına neden olabilir. Fakat kısa vadede piyasaları etkileyebilecek bir gelişme beklemiyoruz.

             İç gündem de piyasaları sarsabilecek en önemli unsur, terör örgütü ile mücadele. Kuzey Irak’a çok kapsamlı bir  kara harekatının eli kulağında olduğu dile getiriliyor. Böyle bir hareket yapılacaksa ki bizce yapılacak, kış ayları girmeden bu harekata başlanması gerektiğinde askeri uzmanlar hemfikir. Bu nedenle burada sürenin daraldığını düşünüyoruz. Olası harekâtın ve harekât sonrası terör örgütünün eylemlerini kent merkezine taşıma riskinin piyasaları rahtsız edeceğini düşünüyoruz.

       Kıbrıs ve Yunanistan ise iflasın eşiğinde, kendi iç sorunlarıyla uğraşmaktan kısa vadede Türkiye’nin başını ağrıtabilecek bir sorun çıkarma olasılıklarını düşük görüyoruz. Suriye tarafında ise daha önce de dile getirdiğimiz gibi Esat rejiminin çok fazla ömrünün kalmadığını düşünüyoruz. Başbakan2ın Mısır gezisinde vereceği mesajlar içinde Türkiye’nin atacağı adımları da barındırabilir. Bu nedenle çok kısa vadede etkisinin olmasını beklemediğimiz Suriye konusunu bu açıklamalar sonrasında yeniden değerlendireceğiz.

Bu hafta açıklanacak verilerden ön plana çıkanlar:

12 Eylül 2011 Pazartesi:

•          21:45 – ABD FED Üyesi Fisher konuşma yapacak

13 Eylül 2011 Salı:

•          21:00 – ABD Ağustos Ayı Aylık Bütçe Dengesi

14 Eylül 2011 Çarşamba:

•          12:00 – Euro Bölgesi Temmuz Ayı Sanayi Üretimi

•          15:30 – ABD Ağustos Ayı ÜFE

•          15:30 – ABD Ağustos Ayı Perakende Satışlar

 15 Eylül 2011 Perşembe:

•          10:00 – TUİK Haziran Ayı İşsizlik Oranı

•          11:00 – Avrupa Merkez Bankası Eylül Ayı Raporu Yayınlayacak

•          12:00 – Euro Bölgesi Ağustos Ayı TÜFE

•          15:30 – ABD Ağustos Ayı TÜFE

•          15:30 – ABD Eylül Ayı Empire İmalat Endeksi

•          15:30 – ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

•          16:15 – ABD Ağustos  Sanayi Üretimi

•          16:15 – ABD Ağustos Ayı Kapasite Kullanım Oranı

•          17:00 – ABD Eylül Ayı  Philedelphia FED Endeksi

•          21:00 – AB Merkez Bankası (ECB) Başkanı Trichet Konuşma Yapacak

16 Eylül 2011 Cuma:

•          16:55 – ABD Eylül Ayı Michigan Üniv. Tüketici Güven Endeksi

İMKB 30 TEKNİK ANALİZİ           :

Geçtiğimiz hafta İMKB 30’da 69,500-70,000 aralığındaki güçlü dirence kadar bir çıkış olabileceğini fakat endeksin bu direnci aşmasını beklemediğimizi, bu seviyelerin test edilmesi durumunda satış yapılması gerektiğini dile getirmiştik. Cuma günü İMKB 30 en yüksek 69,336 seviyesini gördü ve beklediğimiz satışlar bu seviyeden başladı. Şuan içinse endekste ilk destek 66,400’de. Fakat asıl önemli desteğimiz bugün-yarın test edilme olasılığı artan 65,500 seviyesi. Bu destek kırılacak olursa endeks 62,500’e kadar hızlı bir geri çekilme yapabilir. 62,500 altına olacak bir hareketse 58,000’in de altına yeni diplere doğru bir hareket olasılığını arttıracaktır. Teknik göstergelerdeki zayıflama endeksin bir süre yukarı yönlü hareket isteğinin azalacağını işaret ediyor. Bu nedenle bir süre yatay ya da aşağı yönlü bir hareket ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Endeksin 68,500 üzerinde kapatıp, bu kapanışları tekrarlaması durumunda negatif görünüm değişebilir. Bunu günlük yorumlarımızda değerlendirecek olmakla birlikte bu hafta yönün yüksek volatilite ile birlikte aşağı yönlü olacağını tahmin ediyoruz.

USD/TL TEKNİK ANALİZİ      :

Dolar/TL kuru haftaya 1,80 seviyesinin üstünü test ederek başladı. Önümüzdeki birkaç gün içinde 1,80 üzerinde kapanışlar tekrarlayacak olursa kurun yukarı yönlü baskısının artması ve 1,857/1,87 civarına kadar yeni bir hareket olma olasılığı artacaktır. Son birkaç haftadır kurda 1,80 civarına doğru olacak hareketlerin TL’ye geçiş için olması gerektiği üzerinde duruyorduk. Henüz bu görüşümüzü değiştirmemiş olsak da, şuan daha temkinli yaklaşıyoruz. 1,80 üzerinde ardarda yaşanacak bir kaç kapanış durumunda 1,87 hedefli kısa vadeli yeni alım yapılabileceğini düşünüyoruz. Fakat orta vadede kurun TCMB’nin aldığı ve alacağı yeni önlemlerle kuru 1,80 altında tutmayı başaracağı görüşündeyiz. Sonuç olarak 1,80 üstü kapanışlar hem teknik hem de psikolojik olarak yukarı yönlü baskıyı arttıracaktır. Bu durumda 1,87 test edilebilir. Fakat bu yönde olası bir hareketin geçici olacağı kanaatindeyiz. 1,80 üzerinde tutunulamaması durumunda ise önce 1,76 ardından da 1,7350’ye kadar bir geri çekilme başlayabilir.

Üzeyir DOĞAN
Kapital Menkul Değerler A.Ş.

Türev Araçlar Birimi / Uzman

Tel: 0212 330 04 70
Fax: 0212 330 0 369

www.kapitalmenkul.com.tr
[email protected]

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danısmanlıgı kapsamında degildir. Yatırım danısmanlıgı hizmeti; Aracı kurumlar, portföy yönetim sirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müsteri arasında imzalanacak yatırım danısmanlıgı sözlesmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kisisel görüslerine dayanmaktadır. Bu görüsler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar dogurmayabilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir