Emekli Sandığı’ndan bağlanacak aylığa SSK priminin etkisi

– wp:paragraph –>

Soru: 27 Ocak 1969 doğumluyum. 1988 Ağustos ayında iş yaşamına özel sektörde SSK’lı olarak başladım. 1988-2001 yılları arasında 13 yıl özel sektörde oldukça yüksek maaşlarla ve emeklilik prim ödemeleriyle çalıştım. 2002 Ekim ayından günümüze dek 17 yıldır 657 sayılı kanun bağlamında Emekli Sandığı’na tabi olarak Devlet memuru (öğretmen) olarak çalışmaktayım. İçinde bulunduğumuz bugünlerde 30 yıllık çalışmamı hizmet birleştirmesi yapmak suretiyle, gelecek yıl emekli olmayı planlamaktayım.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Öğrenmek istediğim konu; ilk 13 yıllık çalışma dönemimde yüksek maaşla SSK’lı olarak çalışmamdan dolayı emeklilik prim ödemelerim de bir devlet memuruna kıyasla yüksek tutarda olmuştur. Hizmet birleştirmesi sonrasında 30 yılını devlet memuru (öğretmen) olarak çalışmış ve daha düşük emeklilik primi ödemiş birinden daha fazla emekli maaşı almam gerekmiyor mu? İlk 13 yılda ödediğim yüksek maaş primlerinin bana olumlu yansıması olur mu, olursa nasıl? Bu olumluluğun yansımasının hesabını kim/hangi kurum ve nasıl yapar? ● Hakkı EVLİYAOGLU

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

Cevap: Emekli Sandığı’na tabi memurların emekli aylıkları; emekliye ayrıldıkları tarihteki, derece, kademe, ek gösterge ve toplam SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı hizmetleri dikkate alınarak hesaplanmakta. Memuriyetten önce SSK’ya yatırmış olduğunuz sigorta primlerinizin, aylık bağlama oranınızı her yıl için 1 puan arttırarak, emeklilik maaşınızın tutarına olumlu etkisi olacaktır. Dolayısıyla SSK prim ödemelerinizin yüksek kazanç üzerinden olması emeklilik maaşınızı arttırmaz. O dönemde primleriniz asgari ücret üzerinden veya prime esas kazancın üst sınırından ödenseydi, memuriyetten ayrılırken hesaplanan emekli aylığınıza yansıması aynı olurdu.

– /wp:paragraph –>

– wp:paragraph –>

KAZANDIRACAK HİSSELERİ NASIL SEÇMELİ? ÖĞRENMEK İÇİN HEMEN TIKLA!

– /wp:paragraph –>

– wp:heading {“level”:6} –>

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

– /wp:heading –>

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir