Faiz Kararı Sonrasında Piyasalar

Dün faiz kararı açıklanana kadar yükseliş eğiliminde olan borsa, faiz kararı sonrasında önce artıyor hissi verse de, aşağı yönlü bir seyir izledi. Bir bakıma bir kar realizasyonu yaşadık. Dolayısıyla…

bist-100-28-agustos 2014

Dün faiz kararı açıklanana kadar yükseliş eğiliminde olan borsa, faiz kararı sonrasında önce artıyor hissi verse de, aşağı yönlü bir seyir izledi. Bir bakıma bir kar realizasyonu yaşadık. Dolayısıyla bugün satışlar devam eder mi sorusunun cevabı önemli olacaktır. Faiz kararına ilişkin ayrıntılı yorum ve analizimi bugün gazetesindeki köşemden okuyabilirsiniz (okumak için burayı tıklayınız).  Dün Ak Parti’nin olağanüstü Genel Kurulu’nda Ahmet Davutoğlu’nun ekonomiye ilişkin verdiği mesajlar ve yaklaşım piyasa tarafından olumlu bulundu.  Fakat tabi ki piyasa uygulamayı da dikkatle izleyecektir.  Yukarıda endeksin 60 dk.’lık grafiği bulunuyor. 200 barlık hareketli ortalamanın üzerine çıktıktan sonra dün bu seviyeyi destek yaptı ve kritik direnç seviyesi olan 80.500’ün hemen altında kapanış oldu.  Kâr satışlarının gelmesi ise 100 seviyelerine yaklaşan TKE göstergesini yeniden 50 seviyesinin altına çekti. Faiz kararı sonrasında, şu anki beklenti kabine olacaktır. Yarın kabine açıklandıktan sonra birçok belirsizlik de bitmiş olacak ve piyasa yeni yönünü belirlemek için, yeni beklentiler oluşturacaktır. Babacan’ın kabinede yer alması durumunda ki şu an neredeyse kesin gözüyle bakılıyor, vereceği mesajlar piyasa dostu olabilir. Bu yüzden bugün borsa günü bekleme modunda geçirebilir. Yer yer geri çekilmeler olabilir ama 80 bin seviyesinin üzerinde kalmasını bekliyorum. Beklenmedik açıklama veya haberler bu desteğin aşağı kırılmasını veya dün görülen 81 seviyesinin yeniden yukarı kırılmasını sağlayabilir. Fakat  endeksin bugün için 80 bin ile 81 bin aralığındaki bantta kalması daha sağlıklı bir görüntü oluşturacaktır. Eğer yükseliş devam edecekse, bunun fazla uzun sürmemesi ve kabine sonrasında yükselişin devam etmesi gerekir. Bu tür bir durumda 82 bin seviyesi önemli dirençtir ve normal şartlar altına yukarı geçilmesini beklemesem de, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin enflasyon düşük gelirse QE’nin başlayabileceğini ima etmesi ve bu konuda atılacak adımlar kısa vadeli yeni beklentileri oluşturabilir. Bunları haberler geldikçe daha sağlıklı değerlendirmek mümkün olacaktır. Şu an için yön arayan bir piyasa dinamiği görme olasılığımız daha yüksek.

Dün dış piyasalar genel olarak yatay seyretti. Bu sabah da aynı trend hakim. ABD vadelileri düne göre hemen hemen aynı seviyelerde bulunurken, Asya cephesinde Çin ve Japonya yüzde 0.46 civarında aşağıda bulunuyorlar. Hong Kong ve Hindistan ise yüzde 0.20 ve 0.30 yukarı hareket içindeler. Dolar/TL kuru ise 2.1555 civarlarında seyrediyor. Bugün ABD’den ikinci çeyrek büyüme verisinin ikinci tahmini bekleniyor ve piyasalar yüzde 4 büyüme bekliyorlar. Ayrıca bu haftaki işsizlik başvuruları da önemli bir veri olacak. Beklentilerden önemli bir sapma olmadığı sürece, piyasalar üzerinde belirgin etkisi olmasını beklemeyiz. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir