Hayatın Basit Bir Denklemi (3) – 23 Ocak 2012

En son şu soruyu sormuştuk.  Bir şirkete Özvarlığının kaç katını ödersiniz?

Sizler de sağ olun cevap verdiniz. En azından bazıları yorum yazarak cevap verse de, bu yazıyı okuyan herkes kendince bir cevap vermiştir diye düşünüyorum.  Bu aşamada sorunun cevabının ilk yazı içinde saklı olduğunu da belirtmiştim. Fakat insan bu tür bir soru ile karşılaşınca normalde vereceği cevap yerine ultra cevaplar aramaya başlar. Halbuki hiç gerek yoktur.

Şimdi olaya şöyle bakalım. Kendi bilançonuzu ve buradaki özvarlığınızı tekrar düşünün. Amacınız neydi?

Özvarlıklarınızı hızlı bir şekilde artırmaktı. Bunu hızlı artırmak için birçok yol düşünülebileceğini belirtmiştik. Ama riskli yollar da vardı ve bütün varlıklarınızın sıfırlanmasına neden olabilecek sonuçlar doğurabilirdi. Aslında özvarlıkları artırmak pek sorun değildir. Ama buradaki sorun, KISA vadede hızlı artırma isteği (HIRS) tır.

Her neyse… Biz konunun özüne dönelim. Sizin en büyük amacı, kendi bilançonuzda özvarlıkların en hızlı artması şeklindeydi.

Bu durum hisse seçerken de aynı mantıkla işler…

Bir şirketin özvarlıkları 100 milyon TL olsun ve şirketin piyasa değeri de 100 milyon TL olsun. Bu durumda piyasa değeri/defter değeri=1 olacaktır.

Şimdi varsayalım ki, piyasa bu şirkete hep özvarlıkları kadar değer biçiyor.  Yani PD/DD hiç değişmiyor ve hep “1” olarak kalıyor.   Örneğin bu şirket bir yıl sonra 20 milyon TL zarar edince, özvarlıkları 80 milyon TL’ye düşüyor.  PD/DD oranı = 1 olduğuna göre piyasa değeri de 80 milyon TL’ye düşüyor. Dolayısıyla yatırımcı yüzde 20 zarar ediyor, çünkü şirketin hissesi %20 düşmüş oluyor. Ya da tersi olsun… şirketin özvarlıkları 20 milyon TL artsın (yani o yıl 20 milyon TL kâr etsin). Bu durumda PD/DD oranı değişmeyeceği için Piyasa değeri de 120 milyon TL’ye çıkacak, hisse sahibi yüzde 20 kazanacaktır.  İşte bu noktada sorun olan şey, önümüzde iki tane parametrenin dans ediyor olmasıdır. Şirketlerin PD/DD oranları sabit olmuyor ve sürekli değişebiliyor, çünkü şirketin piyasa değeri (hisse fiyatı) her gün borsadaki işlemler sırasında değişiyor. Ayrıca kâr veya zarar da sabit kalmıyor ve değişiyor.  Dolayısıyla hem PD/DD oranları hem de Kâr/zarar önümüzde dans edince kafalar karışıyor. Bu noktalara daha sonra geleceğiz ama şimdilik PD/DD oranının sabit olduğunu ve 1’e eşit olduğunu düşünelim. İki şirket olsun ve her ikisinin de PD/DD oranı 1’e eşit olsun;

A ve B adındaki bu iki şirketten A şirketinin özvarlığı 300 milyon TL ve 1 yıl sonra 30 milyon TL kâr etmesi bekleniyor; B şirketinin özvarlığı 20 milyon TL ve bir yıl sonra 5 milyon TL kâr etmesi bekleniyor.  Acaba hangi hisseyi alırdınız?

A şirketindeki özvarlık artışı yüzde 10 (30/300) olurken B şirketindeki özvarlık artışı yüzde 25 (5/20) olmaktadır. Dolayısıyla normal şartlar altında A şirketine 100 TL yatırırsam 10 Tl özvarlık artışım olacak, B şirketinin hissesine 100 TL yatırırsam karşılığında 25 TL özvarlık artışım olacaktır.  Burada dikkat ederseniz,  “özvarlık ARTIŞIM olacak” diyorum. Yani sanki benim özvarlıklarım artacak anlamı çıkıyor. Tabi ki bu doğru bir söylemdir. Çünkü ben hisse alınca şirketin ortağı oluyorum ve şirketin özvarlığı artınca benim hisseme düşen özvarlık miktarı da aynı oranda artıyor. O sırada aslında piyasa, bu hissenin fiyatını artırmasa da eninde sonunda hisse fiyatı bu değişimi yansıtacak şekilde düzeltme yapar. Bunun örneklerini daha sonra göreceğiz.

O zaman, hisse seçerken işiniz kolay. Örneğin bir yıl içinde özvarlığını en çok artıracak şirketi bulun…

– Tamam hocam bulalım da… İki adet sorum var; 1) Özvarlığı en çok artacak şirketi nasıl bulacağız?  2) Bulsak bile hisse fiyatının da özvarlık artışı kadar artması garantisi var mı?

Şimdi şöyle bir yasa olduğunu düşünelim. “her şirketin değeri, özvarlıkları  kadar olur, özvarlığından fazla ya da eksik olamaz”. Kulağa hoş gelmese de bir an için bu yasanın var olduğunu düşünelim. Nasıl ki; bir hisse için bir günde yüzde 20’den fazla değer kazanamaz (tavan) veya yüzde 20’den fazla değer kaybedemez (taban) kuralının var olduğu gibi böyle bir yasa olsaydı ne olurdu?

A şirketinin piyasa değeri bir yıl boyunca 300 milyon TL ve B şirketinin piyasa değeri de 25 milyon TL  olarak sabit kalırdı. Çünkü yasa bize böyle söylüyor. Bilanço açıklandığı gün  A hissesi 330 milyon TL’ye yükselirdi (çünkü özvarlıklar yeni bilançoda 30 milyonluk kâr nedeniyle  330 milyon TL oldu), B hissesi de aynı mantıkla 25 milyon TL’ye yükselirdi. Yani A hissesi yüzde 10, B hissesi de yüzde 25 değer kazanırdı.

Ama böyle bir yasa yoksa, yani şu an olduğu gibi hisse fiyatı her gün hareket ediyorsa ve şu andaki durum geçerliyse ne olur?

Piyasa A şirketinin 30 milyon TL kâr edeceğini öngördüğü anda, hisse fiyatı yükselmeye başlar ve 330 milyon TL’ye kadar yükselir. Dolayısıyla daha bilanço açıklanmadan PD/DD oranı 1.10 seviyesine yükselirken, B şirketinin PD/DD oranı da 1.25 seviyesine yükselir. Demek ki piyasa bu karları doğru tahmin edip, beklemeye başlarsa henüz kâr açıklanmadan önce bu beklentisini fiyata yansıtmaya başlar…  Dolayısıyla A şirketi kâr açıkladığında özvarlıkları 330 milyon ve piyasa değeri de 330 milyon TL olduğundan PD/DD oranı yeniden 1’e gerilerken B şirketi için de aynı durum geçerli olur.

Demek ki, hisse fiyatını artıran ve PD/DD oranının yükselmesine neden olan ana faktör kâr beklentileri olabilir.  Eğer yukarıda örneğini verdiğimiz A şirketinin 30 milyon TL zarar edeceğini bekliyor olsaydık, diğer şartlar aynı kalmak kaydıyla (yeniden değerleme ve sermaye artışı olmadığını varsayarsak) yıl sonunda özvarlıkları 300 milyondan 270 milyona düşecekti. Bu durumda şu an PD/DD oranı 1 ise, hisse fiyatı aşağı gitmeye başlar ve PD/DD oranı 0.90 seviyesine kadar inebilirdi. Ama zarar açıklandıktan sonra PD/DD oranı tekrar 1 seviyesinde oluşurdu. Çünkü şirketin değeri 270 milyona düşerken, piyasa değeri de 270 milyona düşmüş olurdu.

Peki gerçekte böyle mi olmuştur? Yani son 10 yılda hisselerin değerleri özvarlık artışıyla  paralel mi gitmiştir?

Burada son 10 yıldan bahsediyorum… Çünkü sadece 1 yılı baz aldığınızda tam anlamıyla net sonuçlar alamayabilirsiniz. Ayrıca hisse piyasası uzun vadeli fon sağlama piyasasıdır. Bu yüzden bu piyasada kısa vadede özvarlığınızı hızlıca arttıracaksanız (HIRS) yanılabilirsiniz.

Kıssadan hisse; Göreviniz önümüzdeki 1 yılda değil, en az 5 yıl içinde özvarlıklarını en çok artıracak şirketleri belirlemektir. Çünkü sadece 1 yıla bakacak olursanız, bu durum zaten şu anki fiyatların içinde yer almaktadır. Bu yüzden Satrançtaki gibi en az 4-5 hamleyi tahmin etmeniz gerekiyor… “Hangi şirketler özvarlıklarını en çok artıracaklar?” sorusuna geçmeden önce şu soruya cevap vermek gerekiyor. Geçmişte gerçekten de özvarlıklarına en çok ekleme yapan şirketler en çok değer kazanan şirketler olmuşlar mıdır?  Devam edeceğiz, sağlıcakla kalınız…

 

BORSA YORUMU

(NOT: Altın, dolar ve parite yorumlarımı www.uzmanforex.com sitesinden izleyebilirsiniz, videolar da eklendi)

Endeks kritik bir seviye olan 55.500 direncine yaklaştıktan sonra bir miktar satış yedi. Bu seviyedeki direnç güçlü fakat 55.750 üzerinde kapanış olursa yükseliş devam eder…  Şu an için bir süre 54.500-55.650 aralığında hareket görebiliriz. Şu an alım önermiyorum. Elinde kağıt olanlar nakde geçip daha sonra alttan alım deneyebilirler ama bunun bir riski var. Eğer hacimli bir şekilde 55.750 seviyesine ulaşılırsa 300-400 puan yukarıdan yeniden alım yapmak ve yükselişe katılmak gerekir. Ya da şu an hiçbirşey yapmadan 54.000 civarına kadar gerilemeyi göze alıp beklemede de kalınabilir.  Bu aşamda ben olsam yeni alım yapmam, 55.750’den alım yapmak daha sağlıklıdır.  Eğer 53.500-54.250 aralığına düşüş olursa o seviyelerden hisse alırım. Stop loss seviyem de 53.110 olur.

 

 

“Hayatın Basit Bir Denklemi (3) – 23 Ocak 2012” ile ilgili 20 yorum

  1. Sayın Yaşar ERDİNÇ,

    27 Eylül 2011 günü yatırımcılık konusunda aldığım önemli bir karar ve sonrasını sizinle paylaşıyorum amaç nacizane fikirlerinizi edinmektir.

    16 Nisan 2006 – 27 Eylül 2011 tarihleri arasında yatırımcılık hayatımın 1.dönemi gerçekleşmiştir. Garanti Bankası Elma hesabı ile başlanılmış, iş bankası mevduat, devlet tahvil ve bonoları, döviz, altın ile devam edilmiş, son olarak da uzun süre borsa içinde kalınmış ve bu akşam alınan kararla bitirilmiştir. Geçen zamanda yatırımcılık konusunda önemli sonuçlara varılmıştır. Buna göre: Yatırımcılık bir meslektir, bu nedenle kendi memurluk mesleğimi ana gelir/kazanç kapısı görerek ya da bilerek yatırımlarımın önünde tutmam gerekmektedir. Yani hiçbir şekilde çalışmadan sadece elimdeki para ile sermaye piyasaları araçlarından yararlanarak kazanç sağlamak, hayatı bu şekilde devam ettirmek anlamsızdır. Yatırımcılığın ilk döneminde karşılaştığım en büyük sorun iradesizlik, hırs, heves, kendine aşırı güven, çok para kazanmanın yaratığı boş hayallerdir. Adı geçen davranışlar ve duygular önemli ölçüde para kaybına neden olmuştur. Doğrusunun nasıl yapılacağı bilinmesine rağmen uygulamaya geçilememiştir. Eğer mesleğimden kazandığım parayı sadece basit yatırım araçlarında kullansaydım şimdikinden en az iki hatta iki buçuk katı kadar param olurdu. Bu da 5 yıllık zamanda işlerin ne kadar kötü gittiğinin, yenilen darbenin büyüklüğünün kanıtıdır. Ama şu da bir gerçektir ki “acı insana öğretir” sözünün önemi ve edindiğim deneyimler ilerisi için bana ışık tutacak yol gösterecektir. Sermaye piyasalarında, özellikle borsa alanında yatırım yapmak sisli vadide yön bulmaya, kurtlarla dans etmeye, sırat köprüsünden geçmeye benzemektedir.

    Koca bir ovada gerçekleşen yatırım savaşlarının 1.kısmını maalesef kaybetmiş bulunuyorum. Bunda tümüyle sorumlu elbette ki benim. Elimde kalanlarla yaralarımı sarmak, yeni gelen birlikleri de mümkün olduğunca muhafaza etmek Ekonomiyi ve tabii ki de piyasaları izlemek için tepelere geri çekiliyorum.

    Belki de benim için böylesi daha iyidir.

    27 Eylül’de alınan yukarıdaki karardan sonra sadece piyasaları izleme sürecine girilmiştir. Yatırımcılık konusunda yeni bir strateji belirlenmiştir. IMKB 100, IMKB 30, Mali Endeks Bankacılık endekslerinin sadece puanları ve buradan da sadece İŞ, GARANTİ, AKBANK, YAPI VE KREDİ, HALKBANK VAKIFBANK hisseleri yanında altın ve döviz takibe alınmıştır. Cephe hattı daraltılmış, sermaye piyasalarındaki tüm yatırım araçları üzerinde değerlendirme yapmak yerine sadece başarının sağlanabileceği, getirinin elde edilebileceği, güvenebileceğim alanda dikkatler toplanmış, tabiri caizse bir bakıma “Avlanma Sahası” oluşturulmuştur.Amaç hayatta her şey kişinin karakterinden gelir sözünden hareketle en başka yatırıma uygun karakteristik kişilik kazanmak doğru, mantıklı, dikkatli, bilinçli yatırımlar yapmaktır. Tüm bunların yanında mümkün olduğunca sizin yazılarınızı ve de sabah programınızı da izlemeye çalışıyorum. Şu an hiçbir yatırım aracında değilim. Aralık ayı sonları, Ocak ayı başlarında tekrar yatırıma girmeyi düşünsem de durumun piyasa araçlarında yeterince net olmaması bende şimdilik izlemeye devam edilmeli fikrini oluşturmaktadır.

    Tepelerden izlemeye aldığım hayatın acımasız muharebelerinin yaşandığı yatırım ovasına elbetteki kısa vadeli şartlar uygun olduğunda vur-kaç yöntemiyle uzun vadeli koşullar yaratıldığında en az 2 yıl tutmak koşuluyla yukarıda ismi geçen bankacılık kağıtlarından birini almayı düşünüyorum. Fakat bütün bunlar ne zaman oluşur orası bilinmez bana sadece beklemek düşüyor.

    Yazımı Okuduğunuz için teşekkürler

    Reha Saygın GÖKÇEBAĞ

    1. Genel olarak borsa sitelerini inceliyorum okadar çok aynı durumda bende dahil insan varki borsada uzun vade yatırım yapmayan ve bazı krıterlere uymayan küçük yatırımcının kazanma şansının olmadığını düşünüyorum .
      Hocamın da affına sıgınarak bir alıntı burda paylaşmak istedim saygılar.
      GEÇMİŞTE SÜREKLİ KAR ETMİŞ FİRMALARA YATIRIM YAPMAKTAN

      VAZGEÇMEYİN.. ONLAR,GENELLİKLE,İLERİDE DE HEP KAR EDERLER..!

      ZARAR EDEN FİRMADA, BATMA TEHLİKESİ VARDIR..!!
      ALAYIM,3 GÜN SONRA KÖŞEYİ DÖNEYİM..DÜŞÜNCESİNDE..

      BUNUN ADI YATIRIM OLAMAZ..ASLA..!

      BU RESMEN,ALIN TERİYLE KUMAR OYNAMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL..

      KÜÇÜK YATIRIMCI,GERÇEKTEN KAZANMAK İSTİYORSA…Kİ;İSTİYOR GÖRÜNÜYOR..

      TEMELİ SAĞLAM,SÜREKLİ KAR EDEN,KARINI TEMETTÜ OLARAK DAĞITAN..

      FİRMALARIN LOTLARINI ALIP,TEMETTÜSÜNÜ DE, ÇITIR ÇITIR YEMEYİ DÜŞÜNECEK HALE GELMELİ..

      BÖYLE FİRMALAR,HEM TEMETTÜ VERİR,HEM DE UZUN VADEDE, LOTLARININ DEĞERİ DE ,

      HAYAL EDİLEMEYECEK SEVİYELERE ÇIKAR..

      DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ..!!?

      FİRMALARIN LOTLARI,2 YILDA, 1’E 5 İLE 1’E 25 ARASINDA DEĞER KAZANMIŞ..!!!

      FİRMALARIN KARLILIĞI BU KADAR ARTMIŞ MI..?! YOOOK..!

      PEKİ,BU TAHTALARDA OLANLAR NE..??

      FİRMA ZARARDA,KAĞITLARI TAVAN,TAVAN ZİRVELERDE..!!

      İŞTE,BİZİM KÜÇÜK YATIRIMCININ ÇARPIK MANTIĞINI,BİRİLERİ GAYET GÜZEL KULLANIYOR..

      2 YILDA EN AZ 1’E 10 KAZANAN ONLAR..KÜÇÜK YATIRIMCI DEĞİL..

      KÜÇÜK YATIRIMCI,GERÇEK YATIRIMCI OLSA,

      SAĞLAM FİRMALARA YATIRIM YAPIP,SEANSLARDAN UZAK KALSA,

      1’E 10’U ONLAR KAZANACAK AMA..OLMUYOR..

      BU ÇARPIK MANTIĞIN DÜZELMESİ GEREK…!

      1-UZUN ARAŞTIRMALAR SONUNDA,TEMELİ SAĞLAM BİR FİRMADA,UYGUN ALIM ARALIĞINDAN POZİSYON

      ALDIYSANIZ,GÜNLÜK OLAYLARIN ETKİSİNDE KALMAYIN..

      2-HEDEF FİYATI KESİN OLARAK BELİRLEYİN VE FİYATIN O NOKTAYA YAKLAŞMASINI SABIRLA BEKLEYİN..

      3-BAŞKA BİR KAĞIDIN,YUKARI GİTTİĞİNİ GÖRÜP,SAKIN POZİSYONUNUZU ONA KAYDIRMAYIN..

      4- İYİCE İNCELEMEDEN YAPILAN HAREKETLER,GENELLİKLE ZARARLA SONUÇLANIR;BUNU UNUTMAYIN..!!

      5-KENDİ KARARINIZI KESİN OLARAK VERDİKTEN SONRA DA,O KARARA MUTLAKA UYUN..BAŞKALARINDAN

      ETKİLENMEYİN..!!

      6- SÜREKLİ KARAR DEĞİŞTİRENLER, BAŞARILI OLAMAZLAR..!

      7-HERKESİN İYİMSER OLMASI,GENELLİKLE DÜŞÜŞ BELİRTİSİDİR..HERKESİN KÖTÜMSER OLMASI DA

      YÜKSELİŞ BELİRTİSİ..

      8-YÜKSEK MİKTARLARDAKİ ALIMI,TEK FİYATTAN YAPMAYIN..

      9-KAR ETMEYİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ GİBİ,ZARAR ETMEYİ DE KABULLENİN..!

      AMA, AŞAĞI TRENDDE, ZARAR ETMEYE BAŞLAYINCA POZİSYONUNUZU KAPATIN..

      10-EN TEPEDEN SATMAK,EN DİPTEN ALMAK ÇABASINDA OLMAYIN..

      11-KARARLI OLUN..KARAR VERDİĞİNİZ ZAMAN,BEKLEMEYİN, UYGULAYIN..

      12-KARLILIĞI SÜREKLİ OLAN FİRMALARA, UYGUN ALIM YERLERİNDEN YATIRIM YAPIN..

      AMA,MUTLAKA BİRKAÇ YIL BEKLEYİN..!!

      KAZANCINIZIN ÇOK YÜKSEK OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ..!!

      BUNU,BİR KARDEŞ,BİR DOST,BİR AĞABEY NASİHATI BİLİN..

      BİZİM KÜÇÜK YATIRIMCIDA BİR HASTALIK VAR..

      BUGÜN AL,YARIN SAT..HASTALIĞI..!

      VEYA;ÇIKIŞTA AL,%3-5 YUKARIDAN SAT..! HASTALIĞI..

      OLACAK ŞEY DEĞİL..HAKİKATEN OLACAK ŞEY DEĞİL..

      ARKADAŞLAR;HEP SÖYLÜYORUM,YATIRIM BU DEĞİL..!

      AL-SAT YAPMAKLA PARA KAZANILMAZ..!

      SADECE;BİRKAÇ HAREKETİN DENK GELMESİYLE,KAZANDIĞINIZI ZANNEDERSİNİZ..!

      DAHA SONRA,YANLIŞ BİR HAREKETLE..ANA PARANIN DA ERİDİĞİNİ GÖRÜR,YAPACAK BİR ŞEY DE

      BULAMAZSINIZ..O ŞAŞKINLIKLA,DAHA BÜYÜK HATALAR YAPARSINIZ..

      ZAMAN İLERLEDİKÇE,ZARARI KURTARMA ÇABASINA DÜŞER..DAHA DA BOCALAMAYA BAŞLARSINIZ..

      SERMAYEYİ ARTIRIP,DÜŞÜKTEN BİRAZ DAHA ALAYIM DA ZARARIMI KURTARAYIM..GARİPLİĞİNE DÜŞERSİNİZ..

      İNANIR MISINIZ..! İŞİNİ BİLMEYEN FİRMALAR DA AYNI DÜŞÜNCE İÇİNE GİRİYOR..FİRMAYI AYAKTA TUTACAK

      BAŞARI GÖSTEREMEYİNCE..BEDELLİ.SERMAYE ARTIRIMINA GİTMEKTEN,BU ŞEKİLDE AYAKTA KALMAYI

      DÜŞÜNMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY YAPAMIYORLAR..

      ARKADAŞLAR;

      YATIRIM,EN KARLI OLARAK,KRİZ ZAMANLARINDA YAPILIR..KRİZ YOKSA,DÜŞÜŞ ZAMANLARINDA YAPILIR..!

      LAKİN,NE KRİZ NE DE DÜŞÜŞ ZAMANLARINDA BİLE,HER KAĞIDA YATIRIM YAPILMAZ..

      YATIRIM YAPILACAK FİRMANIN,KAR EĞRİSİ,SÜREKLİ YUKARIYI GÖSTERİYOR OLMASI LAZIM..

      BÖYLE BİR FİRMA,YUKARIDA BAHSİ GEÇEN ŞAŞKINLARA BENZEMEZ..

      HEM BÜYÜR..

      HEM RAHAT OLUR,RAHAT UYUR,RAHAT UYUTUR….!

      HEM DE KÜÇÜK ORTAKLARINI BESLER..!!

      BÖYLE FİRMALARA YATIRIM YAPMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYİN..

      BORSADA YAPILACAK YATIRIMDA,ŞU ÖLÇÜLERE AZAMİ DİKKAT ETMEK,ÇOK ÖNEMLİDİR:

      1-FİRMA SEÇİMİ,

      2-YATIRIM YAPILACAK ZAMAN,

      3-FİYAT ARALIĞI..

      YATIRIMDA, BU ÜÇ YÖNLÜ ARAŞTIRMA ÇOK ÖNEMLİDİR..!!

      FİRMA UYGUN DEĞİLSE..ZARAR..

      ZAMAN UYGUN DEĞİLSE..YİNE ZARAR..

      FİYAT UYGUN DEĞİLSE..ZARAR ÜSTÜNE ZARAR..DEMEKTİR..

      1-FİRMA SEÇİMİ NASIL OLMALI..? : SÜREKLİ KAR EDEN,KARI ARTAN,YÜKSEK TEMETTÜ VEREN..OLMALI..

      2-NE ZAMAN YATIRIM YAPMALI..? :HERKESİN KORKUP KAÇTIĞI..KRİZ VE DÜŞÜŞ ZAMANLARINDA..

      3-FİYAT ARALIĞI NERELERDE OLMALI..? :YATIRIMCILARIN,”VAY ANASINI BE..AMMA DÜŞTÜ..!” DEDİĞİ YERDE..!

      FAKAT ,HER FİRMAYA YATIRIM YAPILMAZ..!!

      SÜREKLİ KAR EDEN FİRMALARA,DÜŞÜŞ TRENDİNDE, UYGUN ALIM ARALIKLARINDAN YATIRIM YAPAN,

      YAPTIĞI YATIRIMDAN ASLA ZARAR ETMEZ..

      ARKADAŞLAR;ÇIKIŞ TRENDİNDE,ALIM ARALIĞI ÖNEMLİDİR AMA,DÜŞÜŞ TRENDİNDE,ALIM ARALIKLARINI İYİ TESPİT ETMEK,GERÇEKTEN ÇOK DAHA MÜHİMDİR..

      ARKADAŞLAR;25 YILDIR BORSAYLA UĞRAŞAN BİR AĞABEYİNİZ,BİR KARDEŞİNİZ OLARAK SÖYLÜYORUM:

      BU İŞİN ŞAKASI YOK..! BU İŞ OYUN-EĞLENCE DEĞİL.KUMAR HİÇ DEĞİL..!BORSA’YI,OYUN OLARAK GÖRENLERİN SONU,HEP HÜSRAN OLMUŞTUR..

      BORSA YATIRIMDIR, VE UZUN VADELİ OLMALIDIR..!ÖĞRENMEK İÇİN,KÜÇÜK ÇAPLI ALIM-SATIMLAR OLABİLİR..O AYRI..!

      HER KAĞIDIN,DEĞİŞİK ALIM ARALIKLARI VARDIR..HANGİ KAĞIT OLURSA OLSUN..!MUTLAKA,UYGUN ALIM ARALIKLARINI TESPİT EDİP,ONA GÖRE YATIRIM YAPILMALIDIR..

      YOKSA,ALIN TERİNİZ OLAN KÜÇÜK BİRİKİMLERİNİZ,KAR GİBİ ERİR.BATARSINIZ!.HABERİNİZ OLA…!!

      BORSADA DİP DİYE BİR ŞEY YOK..! DİP SANDIĞINIZ YERLERİN, BİRER BİRER TEPE OLDUĞUNU GÖRÜR,NASIL OLDUĞUNU ANLIYAMAZSINIZ BİLE..!

      EĞER; SABIRLI VE UZUN VADELİ YATIRIM YAPAN BİR BORSA YATIRIMCISI OLMAYA KARAR VERDİYSENİZ, UNUTMAMANIZ GEREKEN EN ÖNEMLİ ŞEY, ALMAK İÇİN DE SABIRLA

      BEKLEMENİZ GEREĞİDİR. İYİ ZAMANLAMAYLA YAPILAN BİR ALIŞ , DAHA İLK GÜNDEN, İLK HAFTADAN KAZANDIRMAYA BAŞLAR, EN AZINDAN RİSKİNİZİ DÜŞÜRÜR. BİR HİSSEYİ GÖZÜNÜZE

      KESTİRDİNİZ, İZLEYİN, GEREKİRSE 2 YIL ALMADAN BEKLEYİN,BİR SENE..İKİ SENE..BEKLEYİN..BEKLEYİN..BEKLEYİN..!

      ACELE ETMEYİN..

      BEKLEMEK,ZARAR ETMEKTEN İYİDİR..! BORSADAKİ DALGALANMALAR SİZE O HİSSEYİ UYGUN FİYATLARDAN ALMA ŞANSI VERECEKTİR. BİZDE KÜÇÜK YATIRIMCININ EN BÜYÜK

      PROBLEMİ VADE DEĞİLDİR, GENELLİKLE ALIŞLARINI ZİRVEYE YAKIN FİYATLARDAN YAPTIKLARI İÇİN ÇOK UZUN SÜRE ZARARDAN KURTULMAYI BEKLERLER. OYSA ZARARDAN KURTULMAYI

      BEKLEYECEKLERİ SÜRENİN ÇOK AZINI ALMAK İÇİN BEKLEMEKLE GEÇİRSELERDİ, BU SABIR ONLARIN EN BÜYÜK SİLAHI OLURDU..!!

      BALIK NASIL TUTULUR..?!

      BİZİM YAZILARIMIZ 25 YILLIK ACI-TATLI HATIRA VE DENEYİMLERİN ÜRÜNÜ..

      BEN SİZE SADECE ŞUNLARI SÖYLİYEYİM..HER ZAMAN DA ÜSTÜNE BASA BASA SÖYLÜYORUM..

      1-MUTLAKA,AMA MUTLAKA, SÜREKLİ VE YÜKSEK KAR AÇIKLAYAN FİRMALARA YATIRIM YAPIN,

      2-MAL, ALIRKEN KAZANILIR..! YATIRIM YAPACAĞINIZ FİRMANIN UYGUN ALIM ARALIĞINI,SABIRLA BEKLEYİN,

      3-DEDİ-KODULARLA,TÜYOLARLA…HAREKET ETMEYİN,

      4-ZARAR EDEN FİRMALARIN, DAHA DA KÖTÜYE GİTMEYECEĞİNİ, KİMSE GARANTİ EDEMEZ..ONLARDAN UZAK DURUN,

      5-SIK SIK BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI YAPAN VE YİNE DE ZARAR EDEN FİRMALARDAN BİR NUMARA OLMAZ,BUNU UNUTMAYIN..

      6-FİRMA YÖNETİCİLERİNİN İŞİNİN EHLİ Mİ,DEĞİL Mİ, OLDUĞUNU ,MÜMKÜN OLDUĞUNCA ARAŞTIRIN..HERKESLE ORTAK OLUNMAZ..

      7-KISA VADELİ YATIRIM OLMAZ..SÜREKLİ AL-SAT YAPMAKLA BİR ARPA BOYU BİLE YOL GİDİLMEZ..BUNU KAFANIZA KOYUN..

      8-SÜREKLİ NAKİT TEMETTÜ VEREN FİRMALARI ARAŞTIRIN,ONLARDAN VAZGEÇMEYİN.

      10-…..BUNLARI ÇOĞALTMAK MÜMKÜN…

      BALIK BÖYLE TUTULUR .

      ..RASTGELE, YATIRIM YAPTIĞINI SANARAK,BUGÜN ALIP,YARIN

      SATARAK KAZANACAĞINI SANMAK, YATIRIM DEĞİLDİR..BU ŞEKİLDE DAVRANMAK,SADECE KUMAR OYNAMAKTIR..BİZ BU TOPİKLERDE BUNU ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ..

      BİZİM (UCUZLAR LİSTEMİZ)’DE BİLE, %100 POTANSİYELİ OLAN KAĞITLAR OLMASINA RAĞMEN…İNANIR

      MISINIZ..O LİSTEDE 2-3 KAĞITTAN BAŞKA YATIRIM YAPILACAK KAĞIT GÖREMİYORUM…ÇÜNKÜ; GEÇİRDİĞİM

      O 25 YIL BANA ONU ÖĞRETTİ..BORSADA YATIRIM YAPMAK,KOLAY BİR İŞ DEĞİL..ÇOK İYİ ARAŞTIRMAK

      GEREKİR..BORSADA KAYBEDİLEN PARA,ANCAK ÇOK BÜYÜK BİR DEPREMDE KAYBEDİLİR…BORSADA

      KAZANILAN PARA DA,EĞER AKILLICA YATIRIM YAPILIR VE UZUN SÜRE BEKLENİRSE,BAŞKA HİÇBİR YERDE

      KAZANILMAZ..! TABİİ,ALIM YERİ ÇOK ÖNEMLİ…FİRMA ÇOK ÖNEMLİ..YATIRIMDA ZAMANLAMA ÇOK ÖNEMLİ..!

      HANGİ MÜKEMMEL FİRMA OLURSA OLSUN..YATIRIM YAPARKEN,ALIM ARALIKLARI GÖZARDI EDİLİRSE;

      BEKLENTİLERE KISA SÜREDE ULAŞILAMAZ..HAA..ZARAR EDİLİR Mİ ?..HAYIR..KARLILIĞI MÜKEMMEL OLAN

      FİRMALAR,ZİRVEDEN DE YATIRIM YAPILSA ZARAR ETTİRMEZ..AMA UZUN SÜRE BEKLEMENİZ GEREKE BİLİR, ARZU EDİLEN MİKTARDA KAR EDİLMEZ..!

      NE KADAR MÜKEMMEL FİRMA OLURSA OLSUN..

      SATMAK İÇİN BEKLENİLDİĞİ GİBİ,ALMAK İÇİN DE SABIRLA,UYGUN ALIM ARALIĞINA GELMESİ BEKLENMELİDİR..

      BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ ?!..ALIM ARALIĞI….ÇOK MÜHİM..!

      ÇIKMAYAN BORSA OLMADIĞI GİBİ,DÜŞMEYEN BORSA DA OLMAZ..!
      BEN SADECE BİLANÇOYA BAKMAM…EN AZ 10 YILLIK PERİYOTTA,YATIRIM YAPACAĞIM KAĞIDIN,TEKNİK GRAFİĞİNE ÇOK ÖNEM VERİRİM..HEM TL, HEM DOLAR BAZLI GRAFİĞİNİ MUTLAKA İNCELERİM…

      YATIRIM YAPIP,ORTAK OLACAĞINIZ FİRMADA,ŞU ÖZELLİKLERİ MUTLAKA ARAYIN..!

      1-TOPLAM VARLIKLARI VE ÖZ SERMAYESİ,SÜREKLİ ARTIYOR OLMALI..

      2-KARLILIĞI ARTMALI,DEVAMLI VE EN AZ SERMAYESİ KADAR OLMALI..!!

      3-BORÇLARINI RAHATLIKLA ÖDİYEBİLECEK MALİ GÜCÜ OLMALI..

      4-NAKİT AKIŞ EĞRİSİ,YÜKSELEN ÇİZGİDE OLMALI..

      5-RAKİPLERİNDEN HER YÖNÜYLE ÖNDE OLMALI..

      6-PAZAR AĞI,YURT İÇİ VE DIŞINDA SÜREKLİ GENİŞLİYOR OLMALI..

      7-BULUNDUĞU SEKTÖRÜN GELECEĞİ,TÜM DÜNYADA CAZİP OLMALI..

      8-KENDİNİ GELİŞTİRİP YENİLEMELİ..

      9-YURT İÇİ VE DIŞINDA DEVAMLI YENİ PAZARLAR ARAMALI..

      10-YENİ YATIRIMLARLA BÜYÜME GAYRETİ İÇİNDE OLMALI..

      11-KARINI, KÜÇÜK ORTAKLARIYLA PAYLAŞMAKTAN, KAÇINMAMALI..!

      12-AR-GE ÇALIŞMALARINI ASLA GÖZARDI ETMEMELİ..

      13-HEP DAHA İLERİYİ,KENDİSİNE HEDEF EDİNMELİ..

      DÜNYADA LİDER KONUMA YÜKSELMEK İÇİN,ÇALIŞMALI..DİDİNMELİ..!!
      BORSADA,HEMEN HERKESİN HEDEFİ PARA KAZANMAKTIR AMA..

      BENİM ÖNCELİKLİ HEDEFİM ;

      ANA PARAMI KAYBETMEDEN KAZANMAK..

      NEYSE..FAZLA UZATTIM SANIRIM…GERÇEK YATIRIMCILARIN ÇOĞALMASI DİLEĞİ İLE..

      ALINTI:v borsa (BAKSOY)

      1. Bilgilerin için teşekkürler. Bu bahsettiğin sürekli çok kar eden şirket isimlerini verirsen sevinirim.

    2. Sayın Reha Saygın
      Samimi yazınızı okuduğumda işte benim gibi bir savaş gazisi daha dedim. Bir süre önce arkadaşlarımın iyi niyetli ısrarlarıyla bankadan kredi çekerek hisse senedi piyasasına dahil oldum. Aslında daha önce de hisse alım satımı yapmıştım ama oyun denecek miktarda küçük paralarla. Ama benim kredi çekmem ile beraber o güne kadar durmadan yükselen borsa tepe taklak aşağı gitmeye başladı. Önce birden bire Yunanistanın bütün dünyaya attığı kazık ortaya çıktı. Borsa çok sert bir satış dalgası yedi. Daha sonra Sömürgeci devletlerin kışkırtmalarıyla ve verdikleri destekle başlarındaki dikdatörlere karşı halk Tunus Yemen Libya Mısır gibi ülkelerde sokaklara döküldü. Bu durum petrol fiyatlarının fırlamasına bu ülkelerde iş yapan Türk şirketlerinin zarar yazmasına sebep oldu. Malum borsa yine satış yedi. Sonra Yunan tahvillerini elinde bulunduran bankaların zarar yazacağı korkusu çıktı ortaya borsa yine satış yedi. Sonra borcunu ödemekte güçlük çeken ülkeler arasına İspanya Portekiz İtalya ve İrlanda da katıldı borsa yine satış yedi. İşin ilginç tarafı bunlar olurken ben küçük zararlarla borsadan her çıktığımda iki lider biraraya gelip görüşüp piyasaya vaadler verdiler ben de her defasında onlara kanıp borsaya geri girdim. Her defasında zararla geri çıktım. İşin kötüsü benim yüzümden bana uyarak borsaya giren başka arkadaşlarım da zarar ettiler. Daha geçenlerde bir hisse senedi daha aldım Fransanın kredi notu kırılınca borsa düşer diyerek zararına sattım. Ama her zaman düşen borsa nerdeyse uçuşa geçti. Şunu anladım ki ben bu işten anlamıyorum. Öğrencilerime söylediğim söz aklıma geldi. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın derdim hep. Dedim ki ben bu iş hakkında bilgi sahibi değilim. Bilançodaki rakamlardan hiç bişey anlamıyorum. İşte bu yüzden bu savaş alanına savaş sanatını ve stratejilerini öğrenene kadar paydos dedim. Allah Yaşar Hocadan razı olsun sayesinde çok şey öğreniyorum. İnşallah bu cepheye bir dahaki sefer elimde silahlarımla gelip muzaffer ayrılacağım

    3. Sayın Reha Saygın. Hislerime tercüman olmuşsunuz. 2 yıldır borsada işlem yapıyorum. Türk borsası’nın sayısal Loto haline geldiğini düşünmekteyim. Size kendi maceramı anlatayım. 2011 Nisan ayına 26 TL den MGROS aldım. 35 TL den 26 TL ye düşmüştü. Çok büyük şirket diyerek zıpladım. Düşüşe girdiğinde Stop Loss yapmadım. Çünkü dedimki kendi kendime “Ben uzun vadeli yatırımcıyım %10 düşer %20 düşer önemli deil. nasılsa yükselir.” 2 hafta öncesinde MGROS 11 TL yi gördü. Bütün birikimim bu kağıtla eridi gitti. Bu arada diğer işlerim için para lazım olduğunda büyük zarardan dolayı paramıda çekemedim. Başka yollar buldum. Hali hazırda da bu kağıdın tekrar 25 lere geleceğine inancım yok. Kendi adıma 19 TL yi gördüğünde çekip gideceğim.
      Şimdi bir örnek tüm sistemin kötü olduğunu göstermez diyeceksiniz. Bir örnek daha vereyim o zaman; Yine Nisan 2011 gibi Bir ay takip ederek Aksa Enerji (AKSEN) aldım. Bu kağıt izlediğm bir ay boyunca tüm düşüşlere direndi 4.42 nin altını hiç görmemişti. Bu kadar güçlü desteği var diyerek 4. 45 TL den bu kağıda girdim. şirketin çok sağlam olduğunu düşündüğümden Stop Loss yapmadım. Nasılsa geri toparlar, vaktim var dedim. Kağıt 2.55 TL yi gördü. Bunların haricinde çok aptal hareketler yapmaya başladı. birgün Yüzde 5 yükseliyor , Ertesi gün Yüzde 3 düşüyor. Sonra yüzde 2 gidiyor. Herkez dururken bu kağıt Yüzde 3 düşüyor.
      Tüm bu maceralar yaşanırken gerçekten yıprandım. Her Allahın günü Borsaya bakmaktan , Her akşam kaçtan kapanmış diye incelemekten. Hafta sonları forumlara bakmaktan. Her sabah Yaşar Hoca ne yazmış diyerek bu siteyi açmaktan, bıktım usandım.
      Sonuç olarak sabrımın sonlarındayım. Borsa 65.000 Seviyesine geldiğinde tüm kağıtlarımı satıp çıkacağım. Sizinde dediğiniz gibi bundan sonrada borsadan Garanti , Halk , akbank gibi kağıtların dışında kağıt alamam. Çünkü bu kağıtlar En fazla %20- % 30 düşüyor.
      Böyle saçma sapan ekonomi olmaz. MGROS dediğin market hergün evimin yanında duruyor. Bu şirket battımıda %150 değer kaybediyor. AKSa enerji Borsadaki en büyük enerji şirketi, Ne oluyorda değeri %100 düşüyor. Saçma sapan bir ekonomi benze.
      Selamlar , Saygılar.

  2. HOCAM HERSEY ICIN SAGOLUN. YANLIZ BIR SORUM OLCAK TAMA BIZ BU HISSELERI BULDUK VE HISSENIN FIYATI PIYASA DEGERINDEN YUKSEKSE YANI SU AN BORSADA GOREN FIYATI YUK SE NE YAPMAMMZILAZIM YINDE ALSIMI YAPMAMIZ LAZIM BIDE BU HISSELERDE BEKLENEN KADAR YUKSELIS OLMUYOKI GENELDE BU TARZ SIRKETLER YATAY HAREKET EDER YANI BEKLENTILERI KARSILAMAYA BILIYO BEN BU BAHSETTIGINIZ OLAYI ASELSANDA GORDUM YANILIZ ONUN PIYASA DEGERI VE DEFTER DERI ARASIN DA INCELME YAPMADIM AMA COK FARK OLDUGUNU SANMIYORUM . YANLIZ BU HISSE HERZMAN KAR VE UZUN VADEDE BOLUNME YAPIYO NE DERSINIZ BU KAGIDIN BU FIYATLARDAN ALMAK MANTIKLIMI SU ANKI FIYATI 9,04 HOCAM NE DERSINIZ.

  3. PD/DD çok güzel işlediniz sayın hocam.. F/K ile birlikte kullanımı için de paylaşımlarınız olacak mı?
    Teşekkürler tüm emekleriniz için..

  4. HOCAM,
    Öncelikle çok teşekkür ederim. Taşlar yerine oturuyor.
    Merak ettiğim şu;
    Diyelimki yatırımcıların tamamı bahsetmiş olduğunuz kriter ve göstergelere bakarak yatırımlarını yönlendiriyorlar, bu taktirde spekülatörler için hayat ne kadar zor olur. Bu bağlamda gelişmiş piyasaların borsalarında işlem yapan yatırımcı profili bizden çok daha fazla bilgili herhalde ki borsa sadece piyasanın yönüne göre haraket ediyor…
    Değerli bilgilendirmeleriniz için tekrar çok teşekkür ederim.

    Kalın sağlıcakla…

  5. Yazıları Okudukça anlamak zorlaşıyor :) Israrla takibe devam. Emeklerinize ve insan yanlısı yüreğinize sağlık. Vatandaşın kaybetmemesi için çabalıyorsunuz. Allah ta size hak ettiğiniz değeri fazlasıyla nasip etsin inşallah. Allah Razı olsun. Kazadan beladan korusun sizi ve sizin gibileri.

  6. Merhaba Yaşar Hocam,

    Öncelikle bizleri herhangi bir beklenti kaygısı taşımaksızın birşeyler öğretmeye çalıştığınız için teşekkür ediyorum.Bu site aracılığı ile yazmış olduğunuz yazıları 2007 yılından itibaren tekip ediyorum.Ekonomi,yatırım adına birşeyler öğrendiysem bunu size borçluyum.

    Yukarıda anlatmış olduğunuz özvarlık karlılığı hakkında bir sorum olacaktı.Sorum söyle bir şirketin hisse fiyatındaki değişim ile özvarlık toplamındaki değişim arasındaki korelasyon ne olmalıdır ? Bu iki değişken arasında bir korelasyon mevcut ise ve bu oran biliniyorsa aslında hisselerin pahalı veya ucuz olduğunu bilebiliriz.
    Diyelimki böyle bir korelasyon olsun ve bu oranda %100 olsun.
    Şimdi bir A şirketi düşünelim.Bu A şirketinin 2002 yılı itibariyler özvarlığı 100 milyon TL ve hisse fiyatıda 1 TL olsun.Daha sonra bu şirketimiz 2011 sonu itibariyle 180 milyon TL özvarlığa ve 1,9 TL hisse fiyatına ulaşsın.Bu durumda korelasyona bakarsak hisse olması gereken değerden 0,1 TL pahalı olarak görünüyor.Ayrıca bu şirketin yaptığımız analizlere dayanarak satışlarının iyi gideceğini ve 2012 yılı sonu itibariyle 220 milyon TL özvarlığa ulaşacağını düşünüyoruz.Bu durumda hisseninde 2012 yılı sonu itibariyle 2.,2 TL ye gelmesini bekleriz.

    Ben yukarıda özvarlılık artışı ile hisse fiyatı arasında bir korelasyon olduğu düşünerek bir senaryo oluşturdum.Acaba piyasalarda bu iki değişken arasında nasıl bir korelasyon vardır.Eğer bunu bilebilirsek mevcut bilanço ve hisse fiyatına bakarak pahalı veya ucuz olduğunu belirleyebiliriz.

    Teşekkürler.
    Veyis CEYLAN

  7. HOCAM BANKA VE SİGORTA ŞİRKETLERİNİN NİÇİN FİRMA DEĞERLERİ YOK YOKSA DEĞERLENDİRMEYE ALINMIYACAK KADARMI KIYMETİ YOK ÖRNEĞİN BİR FORT OTOSAN BATSA EN AZINDAN ELİNDE ARAÇ OLMASA BİLE O ARAÇLARI YAPAN MAKINALAR PARA EDER .
    ÖDENMİŞ SERMAYESİNİ FİRMA DEĞERİNE BÖLÜYORUM ÇIKAN DEĞERİ HİSSENİN O GÜNKÜ DEĞERİNE BAKIYORUM ARADAKİ FARK YAKLAŞIK OLARAK HİSSE UCUZ OLUP OLMADIĞI TAHMİNİ YAPIYORUM. DOĞRU BİR YÖNTEMMİDİR ..SAYGILAR

  8. hocam, yukarda yazdığınız konu bana ALKIM’in uygun olduğunu söylüyor.çayırbaşındaki yeni yeride üretime geçti ki yatırımların meyvesi blançoya kar olarak yansıdığında pd/dd artacaktır.hocam daha önceki önerileriniz üzerine uzun vadeli ALKIM aldım. bundan sonrada küçük birikimlerimlede de hep ALKIM alıp biriktirecem.bakalım 5 yıl sonra bir MARDİN olurmu. :)) saygılarımla…

  9. hocam müthiş çalışmalar yapıyorsunuz.size,daha bilgili,verileri daha iyi analiz edip gerçekleri daha iyi fiyatlayan bir piyasa oluşması için yaptığınız katkılarınızdan dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır.sormak istediğim şey iş girişim sermayesi ile ilgili hocam.mesela bu şirketin pd/dd ve f/k oranları çok düşük.şirket geçmişinde sürekli temettü ve bedelsiz vermiş ve yatırımcısını üzmemiş.artan karlılılığın güçlü iştirakler kaynağıyla olmasından dolayı hissede sizce sert yukarı fiyatlamalar beklenmeli midir?şimdiden cevabınız için çok teşekkür ediyor,aydınlatıcı çalışmalarınızın devamını diliyorum.

  10. Yazılan yorumları okudugumda bence savaşırken buyuk bı hata yaptıgınızı farkettım , öncelikle şunu belırteyım ben söyle kazandım böyle kazandım diye bışey yazmıycam cunku benımde kazandıgım bı savaş /başarı yok .Ama savaş taktıgıme guvenıyorum ve bence en önemlı şey her zaman şavaş meydanında olmak ! Yanı yenıldıgınız zaman , kaybettıgınız zaman savaş meydanından ayrılmamak bırıncı şart olmalı. Meydanı boş bıraktıgınız zaman zaten savaşa ne zaman gırecegınızı bulamazsınız cunku ıyı savaşamıyoruz ıyı taktıklerımız yok. O yuzden her zaman şavaş meydanında olmak hıç gerı cekılmemek benım borsayla savaşımın en önemlı kuralı. Şöyle acıklayabılırım ;
    Borsada fazla zeki olmaya gerekyok, su tesisatcısı benden zekimi? yada elektırıkcı? yada marangoz? ne farkı var borsa bılgısı olupta köşe yazarlıgı yapan yada twııtırden zırt bırt matrıksteki bılgılerı copy paste yapanların bızlerden??? Twitteri acıp bakın ekonomı twıtlerıne %90 herkesın bıldıgı okudugu abuk sabuk şeylerı alıp oraya copy paste yapıyorlar bunada yorum dıyorlar ardındanda 10000 takıpcım var yehoooo!!!! benzaten görüyorum pariteyı , doları, altını gümüşü .. kör değilizki…
    teknık analız , temek analız, mumlar, grafıkler , egıtımler, semınerler hepsı gırgır şamata bence… geyık muhabbetı bunlar… Borsada buyuk paraları kazananlar nasıl kazanmış? zekamı? kabılıyetmı? hızmı?
    WarrenBuffet Yaşar hocayımı cok ıyı takıp etmış? Adam sadece almış başka hıç bışey yapmamış sadece almış! Ortalama elındeki senedin saklama süresi 15yıl!!! yanı abuk sabuk zarar eden şirketler harıç ortlama bı kagıdı bıle alsanız 15 yıl sabredersenız en ıyı yatırımı yapmış olursunuz. Hele bırde ıyı bı kagıdı beklersenız o zaman zaten köşe olursunuz. Buffet ” ekranı (borsayı) ızlıyecegıme golf oynasaydım daha cok kazanırdım”. demiş
    Parayı 5yada 6 hısseye bölerek ve sürekli eline para gectıkce bu 5-6 hisseden almak bence en ıyı taktik. Hisse adedi en az 5-6 olmalı cunku en guvendıgımız şirket batabılır digerleri mutlaka onu kurtaracaktır.
    40 bınde almak ile 50 bınle almak arasında yıl 2030 da ne fark olucak???? Bizde, Yiyecek saglık/ agız olurmu olmazmı onu bılmem :)) ama malıyetın pek önemı yok!!!
    Warren Buffet in her sabah (ne yazmış acaba dıye merak ederek) Yaşar hocayı okumadan , eğitimlerine katılmadan zengın olduguna emınım ! beklıyerek , sabrederek, yerınde oturarak zengın oldugundanda emınım.! ….. Bunları nerden öğrendım; YAŞAR hocadan :)))) :mrgreen:

  11. hocam tüm bunları kontrol ettık ve herşey kazanmamız doğrultusunda peki spekülasyon yapılmadığını nasıl anlıcam ? Ersu tam bir spek kagıdı bi türlü cıkamıyorum o kağıttan …

  12. BEYLER BAYANLAR.
    YAŞAR HOCADAN HABE ALAN VARMI..ARTIK GÜNLÜK SEANS YAZISI VERMEYECEK SANIRIM..

    1. Eğitici yazılar veriyor ve bu yazıların altında piyasa ile ilgili görüşlerimi kısaca yazıyorum. Bunu bu şekilde yapacağımı 13 Ocak tarihli yazımda açıkladım. Önemli olduğunu düşündüğüm zamanlarda yine tabi ki yorum geçeceğim. Ama piyasa ile ilgili yaptığım son yorumda endeksin 55.500’ü ilk denemede kıramayacağını ve geri çekilme yapabileceğini belirtmiştim, buna ekleyecek yeni birşey yok.

  13. “Geçmişte gerçekten de özvarlıklarına en çok ekleme yapan şirketler en çok değer kazanan şirketler olmuşlar mıdır?” Sorunuza cevap ararken bir şey dikkatimi çekti. BFREN hissesi nin PD/DD oranının 109 olduğunu gördüm. Bu korkunç bir rakam değil mi. İnsanlar bir firmanın ÖZ VARLIKLARININ 109 katını nası öderler. Hemen aklıma acaba çok karlı bir şirket mi ? diye geldi ve sizin yayınladığınız tablodan baktım . Son 10 yılda 12 aylık bilançolarında toplam 44 mil. Zarar etmiş. Firma halen İMKB de işlem görüyor. Bizim anlayamadığımız bir şey mi var. Teşekkür ederim.

    1. bu sorunun cevabını bende çok merak ediyorum.yaşar bey konuyu aydınlatırsa seviniriz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir