İki Depremin Karşılaştırması

Deprem uzmanlarına göre Van’da meydana gelen 7.2’lik depremin şiddeti çok daha büyük. İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Deprem Marmara depremi gibi hasar verecek derecede şiddetli” diye konuştu.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin Erciş ve Erçek faylarının arasında meydana geldiğini ve bu bölgede geçmişte birçok deprem olduğunu söyledi. Tüysüz, “Van ve civarı tektonik açıdan çok aktif bir bölge. Varto, Çaldıran ve Erciş gibi o bölgede geçmişte çok yaygın bir deprem oluşumu var. Bu nedenle son deprem beklenmeyen bir şey değil” dedi. Depremin büyük olasılıkla Varto’dan başlayan, Van Gölü’nün kuzeyinden geçip İran’a kadar giden büyük bir fay sisteminin içinde olabileceğini söyleyen Prof. Tüysüz, depremin şiddetinin ise 1999 Gölcük depremi kadar etkili olabileceğine dikkat çekti ve “Depremin şiddeti 8-9’u bulur. Vurduğu yerde daha yüksek, dışa doğru bu şiddet azalacaktır” dedi.

“TAHRİP GÜCÜ YÜKSEK”

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, depremin yıkım etkisinin, depremin büyüklüğüne, derinliğine ve dış merkezine yakınlığına bağlı olduğunu belirterek, “Depremin meydana geldiği yer eğer sığsa depreme yakın alanda çok güçlü hissedilir ve yıkıma neden olur. Bu deprem de 5 km derinlikte meydana geldi. Yani sığ bir deprem dolayısıyla yüzeydeki etkisi de fazla. Deprem ne kadar sığsa binaların yıkılma olasılığı da artar” dedi. Depremin 60-70 kilometre uzunluğundaki tali bir fayda meydana geldiğini belirten Kalafat, “Kuzey Anadolu fayı 1400 km, Doğu Anadolu fayı 700 km’dir. Depremin meydana geldiği tali fay ise 60-70 km uzunluğunda. Van bölgesinde bu şekilde çok fazla tali fay var. Büyük bir fay değil ama önemli depremler üretebilirler” diye konuştu.

“KUZEY ANADOLU ÜZERİNDE”

Depremin meydana geldiği bölgede kabuk kalınlığının 45 kilometre olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan ise şu değerlendirmede bulundu: “Kuzey Anadolu Kırığı, Karlıova’dan (Bingöl) sonra, Malazgirt (Muş) üzerinden, Van Gölü kuzeyinden geçerek, doğuya doğru birkaç yerel kırığa saçılarak dönüşür. Van Gölü’nün kuzeyi çeşitli kırıkların savaş alanı gibidir. Son deprem, Tabanlı yakınından geçen Kuzey Anadolu Kırığı’nın İran’a olan uzantısı üzerinde gerçekleşmiştir. Kırık sağ yanal atımlı olabilir.”

10 ŞİDDETİNDE HİSSEDİLDİ

KANDİLLİ Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Işıkara, Van’da meydana gelen depremin büyüklüğü 7.2 olsa da hissedilen şiddetin çok yüksek olduğunu söyledi. Işıkara, “7.3 oldukça büyük bir depremdir. Hissedilen 10 şiddetindedir. Başka bir bölgeyi tetikleyeceğini düşünmüyorum. Ama artçı şoklar büyük şiddetlerde devam edecektir. 6 büyüklüğünde bir şok olabilir, olağan karşılamak lazım. Beni korkutan oradaki yapı stoku. Burada vatandaşlarımıza benim önerim, hasarlı binalara girmesinler” dedi.

Habertürk

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir