İkinci Seans Yorumu

İlk seansta endeks en yüksek 80.850 civarını gördükten sonra, 80.300 seviyelerine kadar geriledi ve ikinci seansın şu dakikalarında (15:35) 80.700 civarında işlem görüyor.

Dolar/TL kuru 2.23 seviyelerinin üzerine çıktıktan sonra geri çekilme yapıyor. En yüksek 2.2310 seviyeleri görüldükten sonra şu an 2.2289 seviyesinde bulunuyor. Gösterge faiz 8.61 seviyesinde olup, genel piyasa şartlarının dengeli olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyona baktığımızda TÜFE verisi Ekim ayında yüzde 1.90 artış yaptı. Piyasa bu enflasyon oranına bir miktar satışla karşılık verse de, kalıcı bir etki yaratmadı. Bugün endeksin 80.250 ile 81.000 aralığındaki yatay hareketinin devam etmesini bekliyorum.

Gedik Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma biriminin son açıklanan bilançolara ilişkin  notlarından bazıları aşağıdadır. Bunlar yatırım tavsiyesi değildir.

TÜRK TELEKOM (TTKOM)

3. çeyrekte 319 mln TL olarak gerçekleşen net kâr, piyasa beklentisi olan 328 milyon TL ile neredeyse paralel gerçekleşti. Geçen senenin aynı çeyreğinde ise net kâr 236 milyon TL olmuştu. Net finansal giderlerin geçen yılın aynı çeyreğine göre %18 azalarak 3. çeyrekte 453 mln TL (bunun 418 mln TL’lik tutarı net kur zararıdır) olarak gerçekleşmesi çeyreklik bazda kaydedilen %35’lik artışın en önemli sebebi olarak dikkat çekti.

Şirketin, 2014/09 dönemi itibariyle, 9.043 milyar TL tutarında çok ciddi bir net yabancı para açığı bulunmakta olup; kur riskine karşı herhangin bir hedge işlemi yapılmamaktadır. Bundan dolayı, TL’de yaşanabilecek sert değer kayıpları, daha önce olduğu gibi hisse fiyatını olumsuz yönde etkileyebilir.

Gelişmekte olan teknoloji, iletişime olan gereksinimi artırdığı gibi; sektör açısından yeni fırsatları da gündeme getirmektedir. Dünya genelinde, sabit ses pazarının kan kaybetmesi; buna karşın mobil ve internet pazarının güçlenmekte olması dikkat çekmektedir. Özellikle son yıllarda akıllı cihazlara olan talepteki patlama mobil pazarın cazibesini artırmaya devam etmektedir. Şirketin, sektörün 3 temel alanı olan sabit ses, genişbant internet ve mobil pazarlarının tamamında faaliyet göstermesinin yarattığı önemli bir sinerji söz konusudur. Özellikle fiber alanında yapılan yatırımlar ve Türkiye’deki genç nüfus, şirket açısından geleceğe dair son derece olumlu bir senaryo yaratmaktadır. Ayrıca, yapılan hurda satışlarının fiber alt yapı yatırımlarını önemli ölçüde finanse ediyor olması da, şirket adına bir diğer önemli avantaj olarak değerlendirilebilir.  İstikrarlı satış-karlılık ve temettü performansıyla TTKOM hissesinin orta ve uzun vadede endeks üzerinde bir getiri potansiyeline sahip olduğunu düşünmekteyiz.

BIZIM TOPTAN (BIZIM)

2014/09 dönemi itibariyle Bizim Toptan 14.6 milyon TL net kar açıklamıştır. Çeyreklik bazda 4.5 milyon TL olarak açıklanan net kar ise piyasa beklentisi olan 4 milyon TL’nin hafif üzerinde gerçekleşmiştir. Şirketin geçen yılın aynı döneminde Şok Marketlerdeki payının satışından elde ettiği tek seferlik gelir etkisi (14.4 mln TL) arındırıldığında net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %27 azalmıştır (2013/09 dönemi arındırılmış net kar: 20.0 mln TL).

Bizim Toptan’ın toplam satış gelirleri Ocak – Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 1.6 oranında artarak 1.683 milyar TL oldu. Ana kategori satışlar yılın ilk dokuz ayında % 3.1 oranında artarken, tütün satışları % 3.4 oranında azalmıştır. Ana kategori satışların söz konusu dönemdeki sınırlı artışında, Şubat 2014 itibarıyla kredi kartlarında uygulamaya girmiş olan gıda satışlarına taksit yasağı uygulaması etkili oldu. Ancak sonradan bu uygulamanın kurumsal kredi kartları için 13 Mayıs 2014 itibarıyla yürürlükten kalkması ve buna ek olarak faaliyetine başladığı ilk iki ay içinde 18 milyon TL’lik satış katkısı sağlayan franchising sistemi de büyümeyi olumlu etkilemiştir.

Daha karlı ürün ve satış kanallarına odaklanan şirketin 2013 yılı Eylül döneminde % 8.8 oranında olan brüt kar marjının % 9.6 seviyesine yükselmiş olması, piyasa koşullarındaki zorluklar göz önüne alındığında, olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Geçen yıl Ocak – Eylül döneminde % 3.2 olan FAVÖK marjı bu yılın aynı döneminde % 3.1’e gerilemiştir. Yalnızca 3. çeyrek sonuçları ele alındığında ise FAVÖK marjının 2014 yılında sınırlı bir artış göstererek % 2.9 oranına yükseldiği görülmektedir (2013 3. Çeyrek: % 2.5).

Bunun yanı sıra, 157 mağazaya sahip olan Bizim Toptan, 3.çeyrekte 1 mağaza açılışı gerçekleştirmiş, düşük performanslı 2 mağazanın ise faaliyetine son vermiştir. Karlılık odaklı strateji izleyen şirket 2014 yılının dokuz ayı itibariyle net 10 mağaza açılışı hedefinin gerisinde kalarak net 5 mağaza açılışı gerçekleştirebilmiştir.

Özetle, Bizim Toptan yönetimi, piyasa koşullarındaki zorlukları kârlılık odaklı strateji ve franchising sisteminin olumlu katkısıyla aşmaya çalışmaktadır. 13 Mayıs 2014’te, kredi kartı taksitlendirme sınırının kurumsal kredi kartları için kaldırılmış olması da talep koşullarının olumluya döndürmüştür. Özellikle son 3 çeyrekte brüt kar marjında iyileşmeler gözlenmektedir. Çeyreklik sonuçlar incelendiğinde faaliyet giderlerinde son iki dönemde gözlenen düşüş pozitif olmakla birlikte finansman giderlerinin son çeyrekte artış kaydetmesi dikkate değerdir. Net kâr marjı ve FAVÖK marjının ise 2015 yılında daha olumlu olmasını beklemekteyiz. BIZIM için en az 2 yıl vade ile düşünüldüğünde yatırım için uygun olduğunu düşünüyor, ve bu sürede endeks üzerinde performans getirmesini bekliyoruz. Kısa vadede ise (en fazla 6 ay) endekse paralel getiri kararımız bulunmakta.

KÜTAHYA PORSELEN (KUTPO)

Şirketin son mali verileri 2014/9 dönemine aittir. Bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre %33 artışla 222.4 milyon TL net satış geliri elde eden şirketin brüt kar marjı, satışların maliyetinde görülen 5.5 puanlık azalışa paralel olarak %26.9’dan %32.5’e yükselmiş, brüt karı 72.4 milyon TL olmuştur (2013/9: 45.1 milyon TL). 2014/9 döneminde satışların hem parasal hem de miktarsal artışı dikkat çekmektedir.

Satılan malın maliyeti içerisinde hammadde ve genel üretim giderlerinin payı yüksek olup, bu kalemlerdeki iyileşmeler maliyetleri azalışında etkili olmuştur. Faaliyet giderleri, önceki yılın aynı dönemine göre 2.5 puanlık yükseliş kaydeden Kütahya Porselen’in imha ettiği stokları nedeniyle esas faaliyetlerinden diğer giderlerini arttırmış, esas faaliyet karı 17.4 milyon TL’den 22.3 milyon TL’ye yükselmiş, favök marjı ise %12.5 ile aynı seviyelerde kalmıştır.

Tek seferlik gelir olarak kaydedilen 39 milyon TL’lik yatırım faaliyeti gelirinin etkisi ve vergi giderlerinin artması sonrası şirket, dönem sonunda 52.1 milyon TL net kar elde etmiştir (2013/09: 12.8 milyon TL).

YORUM: Şirketin mevcut mali yapısında olumluya doğru bir gidişat olmakla birlikte, net kar marjındaki ve özvarlık karlılığındaki tek seferlik gelir etkisi arındırıldığında finansal tablolarındaki iyileşmenin sınırlı olduğu gözlenmektedir. Son açıklanan finansal tabloları sonrasında, hisse fiyatlarının 3.90TL fiyat seviyesi üzerinde pahalı ve 2.80 TL fiyat seviyesinde ucuz olduğunu düşünmekteyiz.

DESPEC BİLGİSAYAR (DESPC)

Şirketin, 30 Ekim Perşembe günü açıkladığı 2014 yılı 9 aylık finansal sonuçlarını incelediğimizde satışlardaki yukarı yönlü trendin sürdüğünü; ancak satışların maliyetindeki ve kur farkı giderlerindeki (Ticari Alacaklar ve borçlar) artışın şirketin karlılığı üzerinde bir miktar aşağı yönlü bir baskı oluşturduğunu görüyoruz. Şirketin 2014 yılı 9 aylık karı geçen yılın aynı dönemine göre % 8.2 oranında artış göstermiş; ancak net kar marjı % 5.2’den  % 4.6’ya gerilemiştir. Son dönemlerde kur tarafında gözlenen oynaklık ve ekonomideki yavaşlama göz önüne alındığında, net kar marjında gözlenen düşüşün kabul edilebilir seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz.

Açıklanan son finansal sonuçlar itibariyle, yıllıklandırılmış kârlardaki yükseliş trendi sekteye uğramış gibi görünse de, satışlarını istikrarlı bir şekilde artıran ve yıllar itibariyle satışların maliyeti oranını yatay bir şekilde korumayı başaran Despec Bilgisayar’ın gelecek dönemlerde karlarını artırmaya devam etmesini bekliyoruz.

Kârlarını düzenli bir şekilde yatırımcısıyla paylaşan şirketin son bir yıllık dönemde satış ve karlılığında gözlenen yukarı yönlü seyir dikkat çekmektedir. 2014/09 dönemi itibariyle % 18.8 ile sektör ortalamasının üzerinde bir özvarlık karlılığına ve % 24.5 ile sektör ortalamasının oldukça altında bir borç oranına sahip olan Despec, kurlardaki dalgalanmaya karşın hedge işlemleri yapmakta ve tahsilat riskini çok dikkatli takip etmektedir. Şirketin sektördeki güçlü konumu, yönetimin gücü, Türkiye BT sektörü ve onun alt ana kollarından biri olan sarf malzemeleri sektöründeki süreklilik ve gelişme potansiyeli ile sektör ortalamalarının üzerinde olan finansallarının güçlü yapısı dikkate alındığında, hissenin uzun vadeli yatırım açısından uygun olduğunu düşünüyoruz. 

EREĞLİ DEMİR ÇELİK (EREGL)

Şirketin son mali verileri 2014/9 dönemine aittir. EREGL net satış gelirleri kriz dönemi hariç artan trend içinde olup faaliyet karlılığı gelişimi de olumludur. 2014’ün ilk 9 aylık döneminde satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %19 artarak 7.199 milyon TL’den 8.594 milyon TL net satış geliri elde eden şirket, ilk madde maliyetlerinde demir cevheri ve koklaşabilir kömür fiyatlarında ki düşüşe ve şirketin fonksiyonel para birimini TL’den Dolara çevirmesine paralel olarak brüt kar marjı %19’dan %20 seviyesine yükselmiştir. Esas faaliyet karı 1.188 milyon TL’den %31 artırarak 1.561 milyon TL’ye çıkarmıştır. Erdemir’in favök marjı ise %19.4 seviyesinden  %21.3’e yükselmiş ve şirket 1.833 milyon TL favök elde etmiştir. Finansal gelir ve giderlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre azaltan şirket dönemi 1.260 milyon TL net kar ile kapatmıştır. (2013/3Ç:796 milyon TL)

Sonuç olarak 1.70-2.00 PD/DD değeri %14 özvarlık karlılığı ile işlem gören şirketin finansal yapısındaki gidişatı olumlu buluyor olmamıza rağmen, bu olumlu seyrin fiyatlara yansıdığını düşünmekteyiz. Hissenin yıl sonu finansal tabloları açıklanana kadar geçen sürede  4.40-4.85 aralığında dalgalanmasını beklemekteyiz.

SASA POLYESTER (SASA)

Şirketin son mali verileri 2014/9 dönemine aittir. SASA net satış gelirleri kriz dönemi hariç artan trend içinde olup faaliyet karlılığı gelişimi de olumludur. 2014’ün ilk 9 aylık döneminde satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %12 artarak 828 milyon TL’den 927 milyon TL net satış geliri elde eden şirket, özellikle son 3 dönemde yaşanan maliyetlerdeki düşüşe paralel olarak esas faaliyet karı 31 milyon TL’den 72 milyon TL’ye çıkmıştır. Sasa’nın FAVÖK marjı ise %5.6 seviyesinden  %9.5’a yükselmiş ve şirket 88.7 milyon TL favök elde etmiştir. Şirket finansal giderlerindeki düşüşe paralel olarak dönemi 61 milyon TL net kar ile kapatmıştır.(2013/3Ç: 7.6 milyon TL)

Sonuç olarak 1.40-1.65 PD/DD %16 özvarlık karlılığı ile işlem gören şirketin finansal yapısını olumlu buluyoruz. Hisse fiyatının 1.80 fiyatına geri çekilmesi halinde alım olarak değerlendirilip 2.20-2.30 aralığı hedeflenebilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir