İkinci Yarıyıla Dikkat

Herkesin gözü kulağı 12 Haziran’a kilitlenmiş durumda. Sadece siyaset değil ekonomi dünyası da seçimi yakından takip ediyor.

Türkiye ekonomisine dair son dönemde cari açık ile oluşmaya başlayan risk ekonomide ısınma olduğu yönündeki açıklamalar alınması gerekli görülen tedbirler hep 12 Haziran sonrasına ötelendi.

Yabancı aracı kurumlardan gelen raporlar Türkiye ekonomisinde yılın ikinci yarısını zor geçeceğini işaret ediyor. Seçim sonrası dönemde gelmesi beklenen önlemler çeşitli spekülasyonlara yol açarken artık herkes yeni politikaların geleceği konusunda hem fikir.

ari açığını öncü göstergesi olarak da kabul edilen dış ticaret verileri sonrasında gelen yorumlar da seçim sonrasını işaret ediyor.

TÜİK’in bugün açıkladığı dış ticaret verilerini değerlendiren JP Morgan, Nisan ayında dış ticaret açığının piyasa beklentilerinin altında kaldığını ve bundan beklentilerden zayıf ithalat verilerinin rol oynadığını kaydetti.

Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle değerlendirildiğinde, Nisan ayında gerçekleşen hareketin 20.8 milyar dolar olduğunu belirten JP Morgan, Nisan ayı dış ticaret verileri sonrasında Nisan ayı cari işlemler açığının 8.4 milyar dolar olmasını beklediklerini vurguladı.

2010 Nisan ayında cari işlemler açığını sadece 4.4 milyar dolar olduğunu hatırlatan JP Morgan, Nisan 2011 verisinin beklentileri doğrultusunda gelmesi halinde cari işlemler açığını GSYH’ya oranının yıl sonunda yüzde10‘a ulaşacağı endişelerinin dile getirdi.

Bununla birlikte en olası sonuç olarak yıl sonunda cari işlemler açığının GSYH’ya oranın yüzde 8.0 olacağını öngördüklerini belirten JP Morgan, ancak bu tahminin de Türkiye‘nin yılın ikinci yarısında para politikasında ve mali politikada sıkılaştırmaya ihtiyacı olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

Yabancı aracı kurumlarında gündeme taşıdığı önemler içerisinde cari açık ve iç talep yönünde sıkılaştırmanın gündeme geleceği konuşulurken diğer yandan da Merkez’in faiz kararını öne çekebileceği de gelen yorumlar arasında.

Bununla birlikte seçim sonrası karşılaşılacak tabloda zamların da gündeme gelemsi sıkılıkla dile getiriliyor. Piyasa uzmanları hükümetin seçim sonrasında tüketimi kısmak için elektrik, doğalgaz ve benzine zam yapabileceğini belirtiyor.

Otomotiv gibi ithalatı artıran kalemlerde vergi artışı bekleniyor. Açığı azaltmak için beklenen bir başka önlem ise kamu harcamalarının kısılması. Ancak uzmanlar bu ihtimali düşük görüyor.

Faiz artışı ya da piyasa faizini yükseltmek için parasal sıkıştırma da önlemler arasında. Seçime kadar sorunsuz gitmesi planlanan ekonomide seçim sonrasında sert bir sürecin başlaması bekleniyor.

kaynak

http://bigpara.ekolay.net/M3/haber_detay.asp?id=758082

 

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir