İtalya’da Piyasaya Müdahale

İtalya’da finans piyasası regülatörü Consob, fiyatlarda görülen dalgalandırmalara karşı çıplak açığa satışı sınırlama kararı aldı.

Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin İtalya’ya yayılabileceği endişesiyle cuma günü borsa gösterge endeksinin son beş ayın en hızlı düşüşünü kaydetmesi ve tahvillerin hızlı değer kaybetmesiyle birlikte Consob, çıplak açığa satışları sınırlamaya karar verdi.

Merkezi Roma’da bulunan Consob internet sitesinde yaptığı açıklamada, bugünden geçerli olmak üzere çıplak açığa satışlarda şeffaflığı sağlamak üzere yeni bir uygulama başlattığını duyurdu.

Consob, hisselerin şirketin sermayesinin yüzde 0,2’sine ulaşması halinde ve ek yüzde 0,1’lik satışlarda pozisyonlarını açıklamak zorunda olduklarını belirtti.

Yeni düzenleme 9 Eylül’e kadar sürecek.

İtalya’nın en büyük bankası UniCredit hisseleri cuma günü yüzde 7,9 ve ülkenin en büyük ikinci bankası Banca Intesa SpA’nınkiler ise yüzde 4,6 değer kaybetmişti. 10 yıl vadeli İtalya tahvilinin faizi de yüzde 5,27’ye çıkarak son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Consob, küresel finansal krizin en yoğun hissedildiği 2008 yılı ekim ayında da çıplak açığa satışları yasaklama kararı almış, yasak kararını 2009 yılı kasım ayında kaldırmıştı.

Spekülatörlerin tercih ettiği çıplak açığa satış, ”mali piyasalarda sahip olunmayan ve kiralanmayan varlıkların (hisse senedi, tahvil, bono, emtia) daha düşük fiyattan yerine koyarak kar elde etme beklentisiyle açığa satılması” anlamına geliyor.

Çıplak açığa satışta, yatırımcıların hisse senedi ve tahvil gibi enstrümanlarda baştan o kağıdı borçlanmasına gerek olmuyor ve kağıdı o günün fiyatından satıyorlar. Eğer fiyat öngördükleri gibi düşerse, vadesi geldiğinde yatırımcıya daha düşük fiyattan satışı gerçekleştiriyorlar. Bu durumda hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden, sadece bir kağıdın değerinin ileride daha da düşeceği varsayımından yola çıkarak para kazanabiliyorlar.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

“İtalya’da Piyasaya Müdahale” ile ilgili 1 yorum

  1. aslinda bizim zarar gömiceimizi blsem italyada batsin dicem ama öyle olmuyor, bunun ucu hepimize dokunuyor genede batmasinlar, ikinci bir yunanisdan yasama istemiyoruz

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir