Kalkınma Ajansları Yolunu Bulurken

Uzun yıllar Anadolu gezilerimizde bölgesel kalkınmanın öneminden, havza içersindeki kentlerin sinerjisinin gerekliliğinden söz ettik. Bu nedenle Kalkınma Ajansları kuruluşunu destekledik. Ama ortaya çıkan yönetim modeli kamu ağırlıklı olunca bu kez “Sivil özellik taşıması gerektiğini” söyleyerek eleştirilerde bulunduk. Ama zaman içersinde gördük ki, iyi genel sekreter ve kadroya sahip olan Kalkınma ajansları dönem yöneticisi valilerin ön açmasıyla bölgenin projelerini doğru saptayıp destekleme başarısı göstermeye başladılar. Bu da bize kalkınma ajansları yolunu bulmaya başlıyor dedirtiyor…
Bir dostum geçenlerde Kalkınma Ajansları konusunda görüşümün ne olduğunu sordu. Bu soru beni gerilere götürüp düşünmeye itti. Anadolu gezginleri olarak bizler bunda 15 yıl kadar önce Anadolu illerinde katıldığımız toplantılarda çok sık “Türkiye havza projelerini geliştirmelidir”, “Türkiye kalkınma modeli içersine Kalkınma Ajanslarını katmalıdır” gibi söylemlerde bulunurduk.
Günlerden bir gün bizim bu konudaki duyarlığımızı yazılarımızdan bilen DPT’nin o zamanki müsteşarı Ahmet Tıktık beni ve Rüştü Bozkurt’u Diyarbakır’da Kalkınma Ajansı kuruluş toplantısına davet etti. Dönemin Diyarbakır valisi Efgan Ala, belediye başkanı Osman Baydemir, DPT yöneticileri ve Diyarbakırlı işadamlarının katıldığı toplantıda Kalkınma Ajansının kuruluşu ve işleyişi hakkında bilgi verildi.
Bizler bu toplantıda kuruluşla ilgili açıklamaları dinledikten sonra eleştirilerimizi dile getirdik. Yaptığımız eleştiri de “Doğru bir model için yanlış adım” atıldığını öne sürüp, kamu ağırlıklı yönetim modeliyle kurulan Kalkınma Ajanslarının iyi sonuç vermesinin zor olduğunu bölgenin “Sivil unsurlarının” STK’larının ağırlık taşımasıyla daha verimli sonuçlar elde edilebileceğini söyledik. Dönemin valisi Efgan Ala ve Belediye Başkanı Baydemir’de Diyarbakırlı işadamları da söylemleriyle bizi desteklediler. DPT’li dostlar da toplantı sonrasında kendi taleplerinin de daha “sivil bir yapı” olduğunu belirttiler. Kamu ağırlığının bu denli olmaması gerektiğini kabul ettiler.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir