Küresel piyasalar madalyona niye diğer yüzünden baktı

Önce Yunanistan’ın borç yapılanması resmen onaylandı. Artık Yunanistan faktörü global bir etki olmaktan çıktı, yerelleşti. AB, krizi aşmada en önemli kavşağı geçti.
Bu adımların yanı sıra son dönemde ABD ekonomisine yönelik güçlü verilerin gelmesi Merkez Bankası FED’in faiz kararı toplantısında değerlendirildi. Ekonominin iyileşmekte olduğu görüşünün FED tarafından paylaşılması üçüncü parasal genişleme ihtimalini iyice zayıflattı. Yeni parasal genişleme umudunun suya düşmesi daha önce piyasalar tarafından negatif algılandı, satışlarla karşılandı. Ama bu kez bunun tersi gerçekleşti.
DOĞRU YOLA GELDİLER: Çünkü piyasalar madalyonun öteki yüzünden bakmayı tercih etti. Bu tercih değişikliği piyasaların normal veya doğru yola gelmesi. Çünkü parasal paket ancak ekonominin kötüye gitmesi durumunda gündeme gelecek. Dolayısıyla bunun gerçekleşmesi kötüye gidişin tescillenmesi ama piyasalar bunu iyi bir şeymiş gibi değerlendiriyor. Bu rasyonel ekonomik beklentilere de aykırı.

KRİTİK EŞİKLER AŞILDI: Küresel piyasalar bakış açılarını değiştirip doğru pencereye geçince kritik eşikler birer birer aşıldı.
■ Dow Jones 13 bini, S&P 500 1.400’ü, Nasdaq 3.000’i aştı. Korku endeksi VIX de Haziran 2007 sonrasında ilk kez 13.66 seviyesine düştü.
■ Daha önemli değişim ise hazine faizlerinde yaşandı. Dünya para piyasalarına yön veren ABD ve Alman 10 yıllık hazine faizleri yüzde 2’nin üzerine sıçradı. ABD 10 yıllıklar yüzde 2.02’den 2.36’ya, Alman 10 yıllıklar yüzde 1.79’dan 2.07’ya kadar çıktı.
Ekonomilerin toparlanmasıyla risk alma iştahı artarken paranın sığındığı hazine kâğıtlarından çıkmasına ve faizlerin normalleşmesine yol açıyor. Bir de canlanacak ekonomide daha yüksek faizlere uyum şimdiden başlıyor. Önümüzdeki dönemde de faizlerde düşme değil, yükselme bekleniyor.

FAİZİN DÖNÜŞÜ MÜ: Bu açıdan bakılınca Amerikan faizlerinin 1980 başında yüzde 14 seviyesinden başlayan uzun vadeli düşüşünün son küresel krizde dip yaptığı söylenebilir. Bu durumda 23 Eylül 2011 ‘deki ABD faizinde yüzde 1.67’lik, Alman faizinde yüzde 1.63’lük faiz dip olabilir. İstisnai bir durum olan kriz dönemi faizi yakın zamanda bir daha görülemeyebilir. Ekonomide düzelmeyle faizlerin uzun vadeli düşüşü durmuş veya bitmiş olabilir. Yukarıya dönüşün kalıcı olup olmayacağını ise krizin seyri ve ekonomideki düzelmenin yeni bir kesintiye uğrayıp uğramayacağı belirleyecek.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir