Merkez’den Dövize Ateş Düşürücü!

Ateşi yükselen dövize müdahale geldi!

Son günlerde hızla yükselen döviz piyasasına Merkez Banaksı müdahale etti. Merkez, günlük daha önce 10 milyon dolar düşürdüğü günlükdöviz alım ihalelerine bugün itibariyle ara verdi. Banka, günlük 30 milyon dolarlık alım ihalesi yapıyordu. Uzmanlar alınan bu kararın miktar olarak fazla etkili olmayacağını fakat psikolojik anlamda etki etmesini beklendiklerini ifade ediyor.

Piyasa uzmanları ayrıca, bu hamlenin ardından faiz koridorunu daraltmasını bekliyor. Bu politikayla birlikte TL’deki değer kayıplarının tersine dönebileceği ifade ediliyor.

“STRATEJİMİZİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ”
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: 
“Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Avrupa ülkelerinin kamu borçlarına ilişkin sorunlara çözüm getirmek amacıyla önemli kararlar alınmıştır.  Alınan kararların uygulanmasının ve piyasalara yansımasının izleneceği önümüzdeki günlerde döviz alım ihalelerine ara verilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bu çerçevede 25 Temmuz 2011 (bugün)’den başlamak üzeredöviz alım ihalelerine ara verilmiştir.

Döviz alım ihalelerine ilişkin stratejimiz önümüzdeki dönemde tekrar değerlendirilebilecek ve söz konusu ihalelere yeniden başlanabilecektir.”

TCMB DÖVİZ’DE ZORUNLU KARŞILIK ORANLARINI DÜŞÜRDÜ
Bu hamleyle 590 milyon dolar likidite sağlanması hedefleniyor.

Banka’nın ‘zorunlu’ açıklaması ise şöyle: 
Bankacılık sektöründe yükümlülüklerin vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranları uzun vadeli yükümlülükler için azaltılmış, bir yıldan kısa vadeli yükümlülükler için ise bir değişikliğe gidilmeyerek yüzde 12 olarak sabit tutulmuştur.

Söz konusu düzenleme 22 Temmuz 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 5 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacaktır. Böylece mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 590 milyon ABD doları likidite sağlanmış olacaktır.

kaynak

http://ekonomi.haberturk.com

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir