Para Politikasıyla Bu Kadar

Finansal piyasalarda para kazanmayı azamide tutma değil, para kaybetmeyi asgaride tutabilme dönemi. O nedenle, bazı Avrupa ülkelerinde göreli olarak kısa vadeli devlet bonolarının getirişi negatif. Alternatifi, borçlarını ödemeyebilecek başka ülkelerin bonolarına yatırım yapıp yıllık yüzde 7 kazanayım derken, ana parayı da kaybetmek.
İki yıl vadeli bono piyasasında Almanya’nın yıllık faizi yüzde -0.06, Hollanda’nın faizi yüzde -0.002 civarında. Buna karşılık, aynı vadede İspanya’nın yıllık faizi yüzde 6.62, İtalya’nınki yüzde 4.7 civarında. Avrupa ekonomik açıdan kuzey-güney hattında bölünmüş durumda. Euro’nun bu haliyle devamı için kuzeyin güneyi kurtarması gerekiyor.

ZAMAN KAZANMAKTAN BAŞKA NE BAŞARILDI?
Geçenlerde kredi derecelendirme kuruluşlarından biri Almanya, Hollanda ve Lüksemburg’un AAA olan notunun “durağan” görünümünü “negatif” yaptı. Yani, “Böyle giderse, bu ülkeler AAA olan kredi notunu ileride kaybetme riski ile karşı karşıyalar” dedi. Risk, Euro’nun sağlam ülkelerinin sallanan ülkeleri kurtarmak zorunda kalması ve kendi ekonomilerindeki dengeleri de bozmaları. Euro Bölgesi’nde kredi notu AAA olup görünümü durağan olan tek ülke Finlandiya kaldı. Onlar da kurtarma operasyonlarından mümkün olabildiğince uzak kalmaya çalışıyorlar.
Avrupa giderek köşeye sıkışıyor. Güney kurtarılmaya muhtaç. Kuzey kurtarma maliyetini ödemeye kalktığında, kendisini de batırabilecek. Çünkü, maliyet çok büyük. Çaresizlik içinde, daha önce oluşturulan kurtarma fonlarının faizleri çok yüksek olan ülkelerin bonolarını satın alması isteniyor. Yetmezse, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da bu ülkelerin bonolarını alması için baskı yapılıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir