PIIGS faizleri artık daha önemli


En kritik günlerden birini geride bıraktık fakat piyasa hareketlerine baktığımızda dağ fare doğurdu görünümü var. Fed operation twist’i beklendiği gibi uzatma kararı aldı ve 267 milyar dolarlık daha ekleme yapma kararı aldı. Bu adım piyasaların da beklediği bir karardı ve bu açıdan beklentiyi al gerçekleşeni sat kuralı iyi iyi bir zemin oluşturdu. Bunun yanında Fed’in üçüncü parasal genişlemeye (QE3) başlayacağını bekleyenlerin sayısı da hiç de az değildi. Fed bu konuda daha önceki bültenlerimizde de vurguladığımız son birkaç toplantısında ifade ettiği açıklamaları tekrarladı. Parasal genişleme fikrine soğuk olmadığı görünen Fed, bunun için bir süre daha ekonomik aktivitelerdeki gelişmeleri izlemeye devam edeceğini açıkladı. Bu açıklama ile kısa vadede parasal genişleme senaryosunun gündemden düşmesiyle birlikte piyasalar da Fed’in ekonomik görünüm için çizdiği karamsar tabloyu kısmen de olsa fiyatlara yansıttı. Fed, büyüme tahminini yaklaşık yarım puan aşağı çekti ve istihdamdaki sıkıntılara vurgu yaparak işsizlik oranının da yılsonunda %8,2 seviyesine kadar çıkabileceğini açıkladı. Kısa vadede yeni parasal genişleme olmayacak ve ekonomide de beklentilerde bozulma yaşanacaksa kısa vadede piyasaların daha fazla yukarı gitmesini tetikleyecek bir aksiyonun en azından Fed tarafından gelmeyeceği ortaya çıkmış oldu. Fakat başta ABD endeksleri ve emtialar tarafında olmak üzere, bu durumun tam olarak fiyatlamaya girdiğini söylemek de mümkün değil. Piyasaların bu kararlara ilk reaksiyonu olumsuz olsa da henüz ciddi bir geri çekilmeden bahsetmek için de çok erken.

Fed’in beklenen açıklamaları yapmasının ardından gözler yeniden Avrupa tarafına dönecek. Bu süreçte geçtiğimiz haftalarda piyasaların çok fazla önemsemediği PIIGS ülkelerinin faizlerinde olacak gelişmelere daha hassas olunacaktır. Önceki gün EFSF ve ESM’nin kaynakları ile bu ülkelerinin tahvili alımı gündeme gelmiş ve Almanya’nın da buna sıcak bakmaya başladığı yorumları yapılmıştı. Bu konudaki gelişmeler kısa vadede piyasanın yönünü belirleyebilir. Bu konuda çıkacak bir olumsuz haber, borsalarda sert satışlara neden olabilir. bugün gerçekleşecek olan Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı bu açıdan kritik olabilir. Piyasaların sert bir düşüşten korunabilmesi için bu toplantıdan bu konuda olumlu açıklamalar çıkması şart. Aksi takdirde hisse senedi pozisyonlarını azaltarak izlemeye geçmekte fayda var. Avrupa tarafında başta da söylediğimiz gibi en önemli gösterge faizler olacak.

Bugün içeride izleyeceğimiz en önemli gelişme ise TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı olacak. PPK’nın bu ayki toplantısında da politika faizlerinde ve faiz koridorunda bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Biz düşük ihtimal versek de piyasada az da olsa TL mevduatlar için zorunlu karşılıklarında geçtiğimiz ayki toplantıda olduğu gibi döviz cinsinden karşılık tutma miktarının az da olsa arttırılabileceğini bekleyenler var. PPK’da bu yönde bir karar alınacak olursa İMKB bundan olumlu etkilenebilir fakat bu etki, dışarıda oluşacak olası bir olumsuz görünümün önüne  geçemez.

Özetle gerek yurtdışında gerekse İMKB’de beklentilerle başlayan yukarı yönlü hareketlerde, beklentilerin bir kısmı realiteye dönüşmeden süreç tamamlanmak üzere. Özellikle ABD tarafında kısa vadede yeni bir beklenti yok gibi. Bu nedenle daha önce Avrupa tarafında yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen piyasalara destek olan ABD endeksleri de küresel görünüme ayak uydurma sürecine girdi. Bu nedenle Avrupa tarafında acilen faizleri aşağı çekecek adımlar atılmazsa önümüzdeki günler sıkıntılı geçebilir.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
Telefon: (0212) 286 30 00

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir