Politika faizi düşürülmeyecekse TL değerlenebilir, kur düşebilir

Faizleri düşürmek için pek çok neden sayılabilir. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) depozit faizlerini sıfırlamasının ardından ülke bazında negatif faiz giderek yaygınlaşıyor. 5 Avrupa ülkesinde belli vadelerde faizler negatife döndü. Faiz düşüşlerinin bir nedeni bu ise bir başka nedeni de ekonomilerde durgunluğu veya resesyonu önlemek.
Böyle bir ortam içinde Merkez Bankası politika faizini düşürmekten kaçındı. Geçen yıl “şartlar iyi de olsa kötü de olsa faiz indireceğim” diyen Merkez Bankası eline geçen bu fırsatı “küresel ekonomideki belirsizlikleri” gerekçe gösterip kullanmadı. Hükümet kanadından da hemen eleştiriler geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan “Merkez Bankası ıskaladı” derken, AK Parti Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli “Bu kadar olumlu gelişmeler varken Merkez Bankası bu kararıyla aşırı temkinli bir duruş sergiledi” dedi.

NOMİNAL FAİZDE YÖN AŞAĞI: Merkez Bankası’nın 26 Temmuz Enflasyon Raporu’nda yıl sonu enflasyon tahminini aşağı yönde revize etmesi bekleniyor. Enflasyonun baz etkisinden dolayı asıl sonbaharda düşmesi bekleniyor. Faizlerin yönü aşağıya doğru. Politika faizi dışındaki faizler düşüyor.
■ Merkez Bankası’nın bankaları fonladığı temel faiz oranı yüzde 8’in altına indi.
■ Hazine ikinci el gösterge faizi yüzde 8’in altında geldi ve fonlama faiziyle başa baş bir gidiş var.
■ Mevduat faizleri yıl ortası tavan yaptıktan sonra yatay ve kısmen düşüş eğilimine girdi.
■ Düşmeyen ise kredi faizleri. O da Merkez Bankası’nın yol göstermesine bağlı, yani politika faizlerine. Orada henüz bir gevşeme yok. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 11.5, alt bandı yüzde 5 düzeyinde.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir