Rakip Gelmesin Diye Rusya’da Sessiz Büyüme

Türk bankacılık sektöründeki başarısıyla kendini ispatlayan Hüsnü Özyeğin, şimdi de Rusya’dan ortaya çıktı. Finansbank’ı Yunan NBG’ye sattıktan sonra 2010’da Millennium Bank’ı alarak finansa geri dönen Özyeğin, bu sırada Rusya’da sessiz ve derinden ilerlemiş. 1997 yılında Rusya’da 5 şubeli Credit Europe Bank’ı kuran Özyeğin bugün 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış. Rusya’nın kredilerde 18’inci bankası olan Credit Europe Bank, otomotiv kredilerinde ise beşinciliğe oturmuş. İşin ilginç yanı bu büyümeyi Fiba Holding’in patronu Hüsnü Özyeğin’in Rusya’da ilk kez düzenlediği basın toplantısında öğreniyoruz.

HEDEF 3 YILDA İLK 10: Özyeğin, 15 yıldır neden bir tek toplantı bile düzenlemediğini ve buradaki işi hakkında pek bilgi vermediğini esprili bir dille şöyle anlattı: “Buradaki işlerimiz ve başarımız için şimdiye kadar bir basın toplantısı düzenlemedim. 15. yıla geldik. Belli bir büyüklüğe ulaştık. Bu pazara inandım. Türkiye’den rakip gelmesinden çekindiğim için bunun tanımını da yapmadım. Bir yerde gizli kalsın istedim. Ama hâlâ büyük bir büyüme potansiyeli var. Örneğin tüketici kredilerinin milli gelire oranı yüzde 10 gibi çok düşük bir seviyede. Bunun en az üç katına çıkması bekleniyor.” Özyeğin’in Rusya ile ilgili bundan sonraki hedefleri de oldukça iddialı. Özyeğin, önümüzdeki 2-3 yıl içinde ilk 10 arasına yerleşmeyi planlıyor. Şu anda ilk 20’de olduklarını dile getiren Özyeğin, “Tüketici finansmanı olarak da 10 büyük arasındayız. Araba kredilerinde pazar payı yüzde 7.5. Bu alanda Rusya’da beşinciyiz. 3 milyon müşterimiz var, 2 milyonu ilk bankacılık ürününü bizden aldı. Aktif müşteri sayısı 1.2 milyon” diyor.

TAKSİTLİ KARTLA TANIŞTIRDI: Özyeğin’in Türkiye tecrübeleri Rusya’da da işine yarıyor. Kredi kartına taksit uygulaması bunlardan biri. Söz konusu ürünü pazara ilk sunan bankanın Credit Europe Bank olduğunu kaydeden Özyeğin, HSBC ve Barclays gibi dünya devlerinin 1998’deki moratoryumda zarar ederek Rusya’daki bireysel bankacılık birimlerini kapattıklarını, Santander’in de ancak 1 yıl dayanabildiğini anlatıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir