Riskler Var Ama Hava Şimdilik Olumlu

Dün günün ilk saatlerinde Çin’den gelen ve beklentileri aşan büyüme verisiyle başlayan iyimser hava, Almanya’dan gelen ZEW ekonomik beklenti anketinin ve ABD’den gelen Empire State sanayi faaliyet anketinin de beklentileri aşmasıyla devam etti. İMKB’de ise ilk seans coşkulu geçerken, ikinci seansta sınırlı diyebileceğimiz oranda kar satışları vardı.

Dünya Bankası büyüme beklentisini aşağıya çekti

Bugünün en önemli haberlerinden biri Dünya Bankası’nın küresel büyüme tahminini aşağı yönlü revize etmesi oldu. Temmuz’da %3,6 olan tahmin çok sert bir şekilde revize edilerek %2,5’e çekildi. Olumlu verilerin görülmek istendiği bu günlerde, bu tahmin kısa vadede belki hasıraltı edilebilir ama orta ve uzun vadede şirketlerin karlılık tahminlerinin de bu tahminlerine göre revize edileceği unutulmamalı. Bu nedenle piyasalarda havalar bozmaya başladığında bu tahmin, ilerleyen günlerde IMF ve yatırım bankaları gibi kurumlardan gelebilecek bu tür revizyonlar sonrasında yeniden gündeme gelecektir. Bu nedenle bu tahmini bir kenara yazmakta fayda var. Raporda öne çıkan diğer başlıklar da hiç de iç açıcı değil,  raporda Avrupa’nın %0,3 daralacağı öngörülürken, Dünya ekonomisi içinse kredi darboğazının derinleşebileceği ve ekonomilerin çok daha kötüye gidebileceği yorumu yapılıyor.

Yunanistan çok konuşuluyor ama fiyatlanmıyor

Yunanistan’ın fiiliyatta iflas etmiş durumda olduğu uzun zamandır bilinmesine karşın son zamanlarda olduğu kadar hiç dillendirilmemişti. Dün bu söylentiler bir kez daha yoğunlaşmaya başladı. Yunanistan da işlerin hiç de iyiye gitmiyor olmasına karşın, piyasaların bu haberleri büyük orana görmezden gelmeye çalıştığını görüyoruz. S&P’nin not indirimleri uzun zamandır bilindiği için, not indirimi ardından baskının kalkmış olması piyasalarda rahatlama sağlamıştı. Fakat Yunanistan’ın durumu buna benzemiyor. Eğer Yunanistan iflas ettirilecek olursa Euro’nun ve dolayısıyla da Euro Bölgesi’nin akıbeti çok sert tartışmalara neden olur.  Bu nedenle her ne kadar Yunanistan’ın iflas ettirileceğine çok fazla ihtimal vermiyor olsak da bu konuda çıkacak söylentilere kulak vermekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Yunanistan’da bir banka ya da büyük bir şirketin temerrüde düştüğü haberleri de Yunanistan temerrüde düşüyormuş gibi bir fiyatlamaya neden olabilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Fitch İtalya’yı sarsacak

Bir süredir İtalya’da incelemelerden bulunan Fitch’in yakın bir zamanda İtalya’nın notunu kıracağı bekleniyordu. Bu sabah Fitch’ten gelen açıklama İtalya’nın notunun iki kademe birden kırılmasının da bir seçenek olduğu dile getirildi. Piyasaların bu ihtimale kademeli olarak alıştırılıyor olması ilerleyen günlerde yaşanabilecek ani şokların önüne geçebilir.

ABD’den gelecek veriler önemli

Bugün ABD’de TSİ 15:30’da üretici fiyatları, 16:15’te de sanayi üretimi ve kapasite kullanımı oranları açıklanacak önemli veriler. Özellikle sanayi üretimi verisinin bugün hatta bu hafta içinde açıklanacak en önemli veri olduğunu düşünüyoruz. Bu konuya haftalık bültende detaylı bir şekilde değinmiştik, burada da kısaca değinecek olursak, AB ve Japonya’nın durduğu hatta küçüldüğü bir ortamda Çin ve ABD’nin ekonomik büyüme için lokomotif olması önemli. Bu iki ekonomik dev, yeterince büyüyemezse Dünya Bankası’nın tahmini ve hatta daha kötüsü de gerçekleşebilir ki, bu durumda varlık fiyatları tahminleri baştan aşağı revize edilmek zorunda kalır. Bu nedenle bu verileri uzunca bir süre yakından takip edeceğiz.

İMKB’de görünüm pozitif ama …

İMKB’de son iki haftadır görünüm oldukça pozitif seyrediyor. Zaman zaman haber bazlı ya da kar satışlarının neden olduğu geri çekilmeler yaşansa da kısa vadeli yükselen bir trend oluşmuş durumda. Bu trendin devamının kesinlikle yurtdışı desteğine bağlı olduğunu düşünüyoruz. Hatta yurtdışı piyasalarda sınırlı da olsa pozitif havanın devam etmesi İMKB’nin bir süre daha coşkulu seyrini devam ettirmesini sağlayabilir. Fakat dün de değindiğimiz gibi yön konusunda korelasyon sağlansa da İMKB’nin her iki yönde de sert reaksiyonlar verme eğiliminde olduğunu düşünüyoruz. Özetle yurtdışı olumlu iken pozitif, yurtdışı olumsuz iken de negatif ayrışma kavramlarını çokça duyacağımızı tahmin ediyoruz.

Özetle…

Bugün genelde riskleri ön plana çıkarmış olsak da, piyasaların bu riskleri görmeme eğilimin de farkındayız. Bu nedenle bizler geçtiğimiz haftadan beri sürekli olarak dile getirdiğimiz gibi orta ve uzun vadede endişelerimiz olsa da kısa vadede başlayan ve hala devam eden bu olumlu rüzgârdan yararlanma eğilimdeyiz. Bu nedenle dün İMKB 100 için verdiğimiz teknik yorumda da dile getirdiğimiz gibi belirli bir stop loss mekanizması bulundurarak, İMKB’den uzak durulmaması gerektiğini düşünüyoruz.

RAPORUN PDF Formatı: 180112_Gunluk Strateji

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü
MARBAŞ Menkul Değerler
[email protected]
0212 286 30 00 (pbx)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir