Seans Arası Yorum / Kötü Kokular Geliyor

Sabahki yorumumdan bu yana önemli değişiklikler var.

Önce taraf gazetesinin haberi ekranlara düştü ve Merkez Bankası yasasının değiştirilmesi niyeti olduğu belirtildi. Bir yasayla fiyat istikrarı yerine, ekonomik istikrarın birinci derecede önemli olacağı vs anlatılıyor.  Yiğit Bulut asla böyle bir şeyin olmadığını ve Taraf gazetesinin haberinin yalan olduğunu söyledi. BU arada Moodys’ten acayip kafa karıştıran bir açıklama geldi. Açıklama şöyle…

TURKIYE’NIN ACIL BIR TOPLANTI ILE FAIZ ARTTIRMASININ YATIRIMCI GUVENINI ARTIRDIGINI BELIRTEN MOODY’S FAKAT AYNI ZAMANDA BU DURUMUN LIRA’DAKI SATISLARI DURDURACAK GIBI GORUNMEDIGINI VE EKONOMIK BUYUMEYI TEHDIT ETTIGINI ONE SURDU.

MOODY’S TARAFINDAN BUGUN YAYINLANAN RAPORDA DOVIZ PIYASALARINDA DEVAM EDEN VOLATILITENIN MALI STRESI DUSURDUGU VE BIR ODEMELER DENGESI KRIZI RISKINI AZALTTIGI IFADE EDILDI. BUNUNLA BIRLIKTE  PARA BIRIMI UZERINDEKI ASAGI YONLU BASKININ BIR SURE DAHA  DEVAM EDECEGI IFADE EDILDI.

KURUMUN RAPORUNDA “BIZIM 2014 ICIN YUZDE 3 SEVIYESINDEKI BUYUME BEKLENTIMIZ BU YIL ICINDE PARA POLITIKALARINDA ONEMLI BIR SIKILASTIRMA YASANACAGI BEKLENTIMIZI YANSITIYORDU. ANCAK BU BUYUME BEKLENTISINE YONELIK RISKLER ASAGI YONLU OLUSUYOR.

TURKIYE’NIN BUYUYEN DIS KIRLGANLIKLARI LIRANIN DOLAR KARSISINDA SON IKI AYDA YUZDE 11 ORANINDA GERILEMESINE NEDEN OLDU. ULKE EKONOMISINE YONELIK YEREL VE ULUSLARARASI GUVVEN, SIYASETTE YASANAN KARMASADAN OLUMSUZ ETKILENDI. DIGER YANDAN FED’IN CANLANDIRMA ONLEMLERINDE ATTIGI GERI ADIMLAR DA KURESEL PIYASALARDAN NAKIT CEKILMESINE NEDEN OLUYOR.

MERKEZ BANKASI YETKILILERI SALI GUNU ANKARA’DA YAPTIKLARI ACIKLAMADA BIR HAFTALIK REPO FAIZINI YENIDEN GOSTERGE FAIZ OLARAK BELIRLEDILER VE BU FAIZI YUZDE 4.5 SEVIYESINDEN YUZDE 10
SEVIYESINE CIKARDILAR AYNI ZAMANDA FAIZ KORIDORUNU DA YUZDE 3.5 ILA 7.75 SEVIYESINDEN YUZDE 8 ILA 12 SEVIYESINE YUKSELTTI.

BU HAREKET, BANKANIN UC YILDIR IZLEDIGI VE PIYASALARIN SINIRLERINI GEREREK BELIRSIZLIGI ARTIRAN ALISILMADIK POLITIKALARDAN, NORMALLESMEYE DOGRU BIR GECISI IFADE EDEREK PIYASLARCA HOS KARSILANDI.

MERKEZ BANKASI AYRICA GOSTERGE FAIZ OLARAK NEYI KASTETTIGI KONUSUNDA NET BIR YON ORTAYA KOYDU VE PIYASA KATILIMCILARI ACISINDAN DAHA NET VE DAHA SEFFAF BIR OPERASYON ORTAMI SUNDU. “

-MATRIKS-

Bu açıklamada Moodys’in TL’Nin daha fazla değer kaybedeceğini ima etmesi ve buna gerekçe vermemesi çok dikkat çekici.  Ayrıca bunun ardından New York Times gaztetesinin şu haberi ekranlara düştü…

NYT: KURESEL TAHVIL YATIRIMCILARI, TURKIYE GIBI YUKSELEN PIYASALARDAN CEKILIYOR

SON HAFTALARDA CALKANTILARIN YASANDIGI, TURKIYE’NIN DE DAHIL OLDUGU YUKSELEN PIYASALARDAN TAHVIL YATIRIMCILARININ CIKMAKTA OLDUGU BELIRTILIYOR. NEW YORK TIMES GAZETESI, ULUSLARARASI FINANS ENSTITUSU’NUN (IIF) SON GUNCELLESTIRILMIS VERILERININ, KURESEL TAHVIL YATIRIMCILARININ TURKIYE, BREZILYA, HINDISTAN GIBI ULKELERDEN CEKILMEKTE OLDUGUNA ISARET ETTIGINI YAZIYOR.

NYT, IIF’NIN OZEL SERMAYE GIRISLERINDE DUSUSUN 2013 YILINDA YUZDE 1, 2014 YILINDA ISE YUZDE 3 DUZEYINDE GERCEKLESMESINI BEKLEDIGINE ISARET EDERKEN YUKSELEN EKONOMILERE YILDA AKAN 1 TRILYON DOLAR DIKKATE ALINDIGINDA BU VERILERIN PEK OYLE BIR PANIK IMA ETMEDIGINI BELIRTEREK SOYLE DEVAM EDIYOR:

“ANCAK VERILERE DAHA DIKKATLI BAKILDIGINDA, DEVAM ETMESI DURUMUNDA, TURKIYE,BREZILYA, HINDISTAN, ENDONEZYA VE GUNEY AFRUKA’DAN OLUSAN VE BUYUME HEDEFLERINI FINANSE ETMEK ICIN EN COK YABANCI BORC VERENLERE DAYANAN KIRILGAN ULKELER KULUBU ICIN CIDDI BIR KAYGI OLUSTURMASI GEREKEN BIR TREND GOZLER ONUNE SERILIYOR.”

ANALIZDE YUKSELEN PIYASALARA YILDA 1 TRILYON DOLARI YONELTEN CESITLI KATEGORILER ARASINDA GECEN YILDA EN BUYUK DUSUSUN, DUNYA CAPINDA TAHVILE YATIRIM YAPAN BANKA DISI KURESEL TAHVIL YATIRIMCILARINDAN KAYNAKLANAN GIRISLERDE YASANDIGI SANILAN YUZDE 24’LIK AZALMA OLDUGU VURGULANIYOR.

BOYLECE, 2012 YILINDA 445 MILYAR DOLAR OLAN KURESEL TAHVIL YATIRIMCILARININ YUKSELEN PIYASALARA YONELTTIKLERI KAYNAKLARIN 2013 YILINDA 280 MILYAR DOLARA DUSTUGU SANILDIGINA DIKKAT CEKILIYOR.

NYT, TAHVIL YATIRIMCILARININ ES ZAMANLI OLARAK AYNI YUKSELEN PIYASALARDAN CIKMASI DURUMUNDA YASANABILECEK “RISKLER”E ILISKIN UYARILARI YANSITTIGI ANALIZININ COK BOLUMUNDE ULUSLARARASI FINANS ENSTITUSU’NUN BU HAFTA YAYIMLADIGI VERILERE DE GONDERME YAPARAK ” TAHVIL YATIRIMCILARI, TURKIYE, BREZILYA VE HINDISTAN GIBI ULKELERDE YAPMAKTA OLDUGU
GIBI CEKILMELERI DURUMUNDA BUNUN DAHA GENIS EKONOMIK ETKILERI KESKIN OLABILIR”
UYARISINDA BULUNDU.

-ANKA-

Bu gelişmeler sonrasında VIOP düşüşle açıldı. Gerçekten de şu an çok farklı bir ortamdayız ve Merkez Bankası kararlarına rağmen birileri krizi tetiklemeye çalışıyor görünümü var.  Bu nedenle bu sabahki yorumumda verdiğim olumlu hava beklentim tamamıyla değişti.  Dolar/TL kuru 2.2843 seviyesinde bulunuyor. Moodys’in yorumundan sonra sert bir artış yaptı. Bu şartlar altında yeniden dikkatli olmak ve kemerleri bağlamak gerekiyor. Yani kötü kokular gelmeye başladı. Eğer buradan birileri borsayı almaya başlayıp bugün yüzde 1 yukarıda kapatırsa da, hiç şaşırmayacağım. Gelen bilgilerin ve bu tür çok önemli kurumların yaptıkları bu garip yorumların amacını net olarak anlamak mümkün değil. Ülkede kriz mi çıkarılmak isteniyor, yoksa yabancılara alım fırsatı mı yaratılmaya çalışılıyor anlamıyorum. Kafam karıştı…

“Seans Arası Yorum / Kötü Kokular Geliyor” ile ilgili 12 yorum

  1. hocam sizi devamlı takip ederim
    borsa anlatış tarzınızı,siyasi olaylardan borsaya yansımaları nası anlattığınızı kelimelerden vurgulardan çok iyi bilirim.
    siyasi olaylardan borsaya yansımaları kesinlikle tarafsız olarak yorumlardınız.
    ancak son bir haftadır katıldığınız programlarda yazdığınız yazılarda sanki sizi de yiğit bulut gibi kendi takımına katmış hissettim.
    olayları gelişmeleri haberleri tam onların adamı gibi yorumlamaya başlamışsınız
    inşallah yanılıyorumdur
    saygılarımla hocam…

  2. 24 YILIK BORSACIYIM SAYIN HOCAMIZI YILARDIR TAKIPEDERİM ARKADAŞIMIN DEDİKLERİNE TAMAMEN KATILIYORUM

    1. “feci şekilde yanılmışsınız” dememe rağmen hala katılıyorsan, ben bir yalancıyım. Bu yalancının sayfasını okumanı tavsiye etmem. Bu beynin zaaflarını sizlere bir türlü öğretemedim. Aç literatürü oku: FALSE CONSENSUS (yanlış görüşbirliği)… Ahhhhh siz ne çektiniz bu false conesus’tan…

  3. haberleri tam onların adamı gibi yorumlamaya başlamışsınız diyor bir yorumcu, peki bir soru bende size soruyum hocam olduğu yerde durup siz birilerinin adamı olduğunuzun ihtimali yokmu
    Kimse sizi zorla yaşar hocanın yorumları okuyunuz diye zorlamıyor, daha iyisini buluyorsanız hiç durmayın

  4. Sayın hocam,sizi yeni tanıdım.Bir aydır severek takip ediyorum.Bir ekonomist yorumcusunuz.Ekonomiyi yorumlarken onu etkileyen siyaseti de takip etmaniz elbette gerekir.Fakat bazı takipçilerinizin ONLAR-BİZLER diye bölücülük yaptıklarını sizi de bu siyasi bölücülüklerine Alet etmeye çalıştıklarını maalesef görüyorum.Ve onları kınıyorum.

    1. Mesaj için çok teşekkür ederim. Benim görüşlerimde asla siyaset yoktur. Ama içine elimden geldiğince bilgi eklerim. MOodys açıklaması gariptir ve çelişkilidir. Bir yandan faiz artışının olumsuz sonuçlarına (büyümeye baskı yapacak olmasını) öne çıkarıp öbür taraftan dolar yukarı gidecek diyorlar ve gerekçe açıklamıyorlar. Daha önce uygulanan faiz politikasının nasıl sonuç verdiğini analiz edip de “bu faiz artışı yetersiz deseler” anlarım. Ama böyle bir analiz yok. 1991’den beri bu ülkede uygulanan politikaların her birinin ekonominin her cephesinde nasıl sonuç verdiğine ilişkin analizlerim beynime zerk olmuşken, incelediğim 42 tane krizde olanlar bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçerken, Arjantin krizinde, Meksika krizinde onların adım adım nasıl krize gittiği gözlerimin önündeyken, Moodys açıklaması yetersizdir. Naıl ki, Merkez BAnkası faiz artırkmayıp buna kulp ararken, bunu en ekonomin objektiflik adına sert şekilde eleştirmişsem, yapılan her yanlışı ve her doğruyu içine başka hiçbir katkı maddesi koymadan yazacağımdan emin olabilirsiniz. Böyle yapınca Allah rızası için doğruyu söylemiş oluyorsunuz ve ibadet yerine geçiyor. Bilginizin zekatını veriyorsunuz. Bugüne kadar herkesin bilinçlenmesi için çok yeterli olmasa da elimden geleni yapmaya çalıştım. Alan alıyor, almayan da peşin yargılama yapıyor… Teşekkürler…

  5. Hocam agziniza saglik gercekten anlayana bu kadar yeter olsa gerek ayri kitabinizin giris kisminda verdiginiz ornek yatirimci piskolojisi icin cok muhteşem olmus emeginize saglik allah razi olsun dogruluk ve adalet hepimizin şiari olsun

  6. Sayın hocam,sizi yaklaşik 8 yildir takip ediyorum 4 yil oldu şahsen de taniyali .O tarihten bu tarihe bir sizi tanidim bu kadar kucuk yatirimciyi dusunen ve yardimci olan allah razi olsun .Bir ekonomist yorumcusunuz.Ekonomiyi yorumlarken onu etkileyen siyaseti de takip etmeniz elbette gerekir.Fakat bazı takipçilerinizin ONLAR-BİZLER diye bölücülük yaptıklarını sizi de bu siyasi bölücülüklerine Alet etmeye çalıştıklarını maalesef görüyorum.Ve onları kınıyorum.lutfen arkadaslar yapmayin el insaf

  7. Hocam, eleştirilere katılmamakla birlikte onların eleştiri hakkına da saygı duyuyorum. Benim asıl kaygım bu eleştirilerin sizin enerjinizi düşüreceği konusunda. Dilerim öyle olmaz, size ihtiyacımız var.

    1. Ben de aynı sizin gibi düşünüyorum. Eleştiri hakkı olacak. Ben eleştiriye eleştiri yapmadım ki. Cevap verdim ve “feci yanılmışsınız” diye açıklama yaptım. Bunun yalan olduğunu ima edemezler. İma ederlerse bu durum eleştiri değil, İTHAM olur. Yalan söylediğimi düşünüyorlarsa Sadece bundan sonra okumazlar. Çünkü yalancıların yazıları okunmamalı. Bir süre sonra zaten bütün finansal piyasalardan elimi ayağımı çekeceğim ve akademik dünyada yerimi alacağım. Şu an zaten yaptığım işe değer veren birçok okuyucunun motivasyonu ile bu sayfalar hayatta kalıyor. Fakat çok çabalayıp sadece bir arpa boyu yol gidebiliyoruz.

  8. valla bende hocamı 2008 yılından beri takip ediyorum.tüm tv yarınlarını ve köşe yorumlarını hiç kaçırmaksızın takip ederdim Ayrıca Ercan kumcu vede özellikle de Atilla Yeşilada yı takip ettim.bunlar hep karamsar hep karamsar yorumlar yaptılar.son bir iki üç senedirde sayın hocam biraz olumluya döndü bu dönüşte rüzgarın yönüne doğru olumlu yorumlar olsada artık deniz bitti ve büyük bir servet maselef kaçtı.2008 yılında bir miktar hatıra sayılı param var idi.bunların karamsar yorumlarının etkisinde kalarak kazanma ve duygu yeteneklerimi tamamen yitirdim.pek de öyle ne dövizden, ne altından nede borsadan para kazanamadım.faiz de haram olduğu için asla ve asla girmem.diyeceğim şudur hiç yorumcuyu takip etmeyin tamamen ve tamamen kendi hislerinize göre fakat sağlam hisse senetlerine borsanın sert düştüğünde uzun süreli yatırım yapın asla ve asla kayıp etmezsiniz.yoksa bunlar bilseler kendileri köşelik olurlar idi. unutmayın ALLAH bir insanın rızgını artırmaz ise sizler ağzınızla kuş tutsanızda asla ve asla kazanamazsınız.

  9. Hocam lütfen şu “finansal piyasalardan elimi ayağımı çekeceğim” sözünü söylememiş olunuz. Şu kara atmosferi daha da karartmayınız, LÜTFEN…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir