15:55
Endeks ilk seansı 56.830 seviyelerinden tamamladıktan sonra, dış piyasalarda hava daha da iyileşti. İtalya’da mali sıkılaştırma tedbirlerinin parlamentonun alt kanadından geçmesi olumlu hava yarattı. DAX düne göre yüzde 2.19 artıda bulunuyor. Bizim piyasa da bu gelişmeler sonrasında ikinci seansa oldukça olumlu başladı ve 57.180 seviyelerini gördükten sonra satışlarda artış oldu. Sanki dış piyasalardaki olumlu havayı fırsat bilerek, burada satış yapılıyormuş gibi bir görüntü oluştu. Fakat çok kısa vadeli hareketlere bakarak karar vermek yanıltıcı olabilir. Bizim borsa şu an 56.557 seviyesinde ve düne göre yüzde 0.20 aşağıda bulunuyor. Dış piyasalar negatifteyken biz artıdaydık. Şu anda da tam tersi bir resim görüyoruz. Daha önceki yorumda da vurguladığım üzere, 57.500 geçilmeden endeks net sağlıklı bir mesaj vermeyecek ve 54.500 ile 57.000 aralığındaki hareketler gittikçe sıkışıyor. Bu aralıkta kaldığımız sürece, bir alım durumunda, mutlaka stop belirlemelisiniz çünkü ters kama aşağı kırılırsa, çok kan akar. Endeksin şu an 56.500 ile 57.000 aralığında hareketini devam ettirmesini bekleyebiliriz. Az önce ABD’de UFE verileri açıklandı ve beklentilerden düşük geldi. Yüzde 0.1 artış beklenirken UFE’de bir değişim olmadı. Sizlerden mail ile kağıt önerisi isteyenler olmuş. Dün zaten en az 3-6 ay vadeli GLDTRF ve GOLDPF önerisi yapmıştım. Bunlar altın fonlarıydı. GOLDPF için, yaklaşık olarak bir fon payı 1 gr altına denk geliyor. Bu arada MUTLU akü dikkatimi çekti. Çok iyi bir mali tablosu vardı. Şu an FK 10.28 ve PD/DD 0.98 seviyesinde bulunuyor. Tarihsel olarak bu değerler kağıdın çok ucuz kaldığını göesteriyor. Son fiyat hareketlerinde teknik olarak para akım endeksi hisseye net para girişi olduğunu gösteriyor. 4.28-4.30 fiyatlarından alım yapılarak 4.96-5.04 hedeflenebilir. Stop-loss: 4.04 TL’dir; En fazla 2000 Lot alınmalıdır. Süre ise 4-6 hafta olarak verilebilir. Öneri yaptığım şu saatlerde 4.28-4.29’dan işlem oluyor. Fakat stop yapamayanlar kesinlikle bulaşmasın. Ortam hala çok kırılgan ve gelecek bir haberle iyi olduğuna bakmadan birçok hissede satış gelebilir. Dolayısıyla başka kağıtlar alsanız da stop’unuzu belirlemelisiniz.
Bugünlük bu kadar sağlıcakla kalınız….
11:35
Piyasalar sabah saatlerinde Moody’s in not düşürmesiyle güne başladı ve hava biraz bozuktu. Ayrıca Çin başbakanı Jiabo’Nun “bize güvenmeyin” mesajı Asya borsalarını aşağı çekmişti. Bizim piyasalar açılmadan önce dow future’ları ve DAX future’ları yüzde 1.20 civarında aşağoıdaydılar. TV’deki yayında da belirttiğim üzere bizde hafif bir aşağı hareketle güne başladık. Endeks en düşük 56.166 sveiyesini gördükten sonra Crdit Suisse’den gelen “TL alın” ve Goldmans Sachs’tan gelen banka hisselerine yönelik olarak tavsiye yükseltmeleriyle yeniden dış piyasalardan pozitif ayrışıyoruz ama, aynı anda Avrupa’da da endekslerin artıya geçtiğini belirtelim.
Endeks açılıştan sonra en yüksek 56.955 seviyesini gördü ve şu an hafif bir gerileme yapıyor. Bu haftaya başlarken küresel piyasaların resmi hoş değildi. Şu ana kadar çok büyük bir badire yaşanmadı. Endeksin hala 54.500 ile 57.000 aralığında hareket ediyor olması yönü çok net göstermiyor. Yalnız önemle vurgulayayım ki sağlıklı bir yükseliş için beklediğim en önemli sinyallerden ilki bugünkü 60 dakikalık grafiklerde ortaya çıktı. Seansın ilk bir saatindeki işlem miktarı 136.5 milyon lota çıktı. Bu işlem miktarı 57 binden başlayan düşüş sırasında ortaya çıkan işlem miktarından birazcık düşük. Fakat en azından 57 binden başlayan düşüşteki hacme yaklaşan hacim şu an çok olumlu bir sinyal olarak algılanmalı. Endeks şu an 56.700 ile 57 bin aralığındaki dar banta girdi ve bir süre bu seviyelerde yatay gidebilir. En sağlıklı alım seviyesi 57.500’Ün yukarı kırılmasıyla oluşacaktır ama gelen bu hacimli alış bu konuda bir öncü olabilir. Bu aşamada Avrupa’daki sorunlar devam ediyor ve kırılganlık sürüyor. Ama bizim piyasada da yukarı gitme isteği var. O zaman yapılacak en doğru iş, alım yaparken stop-loss’u çok iyi belirlemek. 56.750’den alan biri için stop-loss 55.850 olabilir. Bu şartlarla alım düşünülebilir. Endeks 56.500 ile 56.800 aralığında hacimsiz sıkışık bir seyir izledikten sonra yeniden 57 binin üzerine hacimli bir atağa başlarsa o zaman alım düşünülebilir. fakat dediğim gibi Avrupa hala çok kırılgan olduğu için, gelecek bir haber bize de satış getirirse stopunuzu nerede aktive edeceğinize şimdi karar vermelisiniz. En son geçen cuma günü 56.500 civarında nakde geçiş önermiş ve pazartesi günü de 55.000-55.500 aralığında kenarda oturup beklenmesi gerektiğini belirtmiştim. Şu an hala çok güçlü alım sinyali yok ama sadece sinyalin birini gördük. Şu dakikalarda DAX’a ve Dow future’larına bir miktar satış geliyor. Bu nedenle bizim piyasa da hafif geriliyor. Bir sonraki yorum saat 16:00’da.