Seans Öncesi Borsa Yorumu / MB Kararları Dış Piyasaları da Etkiledi

Merkez Bankası dün gece, borç alma faizini yüzde 3.50’den yüzde 8’e, 1 haftalık repo faizini yüzde 4.50’den yüzde 10’a ve borç verme faizini de yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye yükseltti. Faizlerdeki yükseliş… 

endeks-29-Ocak-2014

Merkez Bankası dün gece, borç alma faizini yüzde 3.50’den yüzde 8’e, 1 haftalık repo faizini yüzde 4.50’den yüzde 10’a ve borç verme faizini de yüzde 7.75’ten yüzde 12’ye yükseltti. Faizlerdeki yükseliş beklenilmediği kadar yüksek boyutta oldu ve tüm piyasa analistleri ve dış piyasa uzmanları ile dış dünyada büyük övgü aldı.

Bu kararla artık dolar/TL kurunun önümüzdeki 6 aylık süre içindeki en önemli direncinin 2.39 olduğunu söyleyebiliriz. Bu sabah sadece dolar/TL kuru değil, diğer gelişmekte olan ülke paraları ve özellikle de kırılgan beşli çok olumlu etkileniyor.  Dolar 2.1793 seviyesinden işlem görüyor. Önceki gün Hindistan, ardından Türkiye’nin beklenmedik boyuttaki faiz artırımı, FED’in parasal genişlemeyi azaltması riskine rağmen, gelişmiş ülkelerden yeniden gelişmekte olan ülkelere para akışını sağlayabilir. Hali hazırda Avrupa ve ABD borsalarının çok yüksek getiriler elde ettiği düşünülürse, birden olmasa da yeniden GOP’lar ilgi odağı olmaya başlayabilir.

Merkez Bankası kararını eğer belirli maddelerle özetleyecek olursak MB şunları söyledi;

1. Ben bağımsız ve özerk bir kurumum ve buna söz söyletmem

2. Kurları istikrarlı ve kararlı kılmak adına çok kararlıyım

3. Enflasyonist bekleyişlerdeki bozulmayı tersine çevireceğim ve bana verilmiş olan fiyat istikrarını sağlama görevini birincil öncelik olarak uygulamaya devam edeceğim.

4. Merkez Bankası’nı bundan sonra kimse test etmeye kalkmasın

Bu kararların olası etkilerini kısaca belirletecek olursak, cari açık hızla azalacaktır. Bankaların karlılığı azalacaktır. Büyüme baskılanacaktır, fakat zaten faiz artırılmasa bile kurdaki yüksek volatilite ve belirsizlik harcamaları baskı altına alacak ve toplam talebin bıçak gibi kesilmesine neden olacaktı. Tasarrufların bu aşamadan sonra hızlı bir şekilde artması ve döviz tevdiat hesaplarında çözülme olması beklenir. Bu kararlardan en olumsuz etkilenecek sektör, bankacılık kesimi, inşaat sektörü, otomotiv ve Dayanıklı tüketim malları sektörleri olacaktır. Döviz borcu veya açığı yüksek borsaya kote firmaların hisseleri hızlı değer kazanabilir. Holding hisseleri bulunduğu sektöre göre endeks üzerinde getiri sağlayabilir.

Eğer MB kararları normal bir zamanda alınsaydı, borsa üzerindeki etkisinin çok net negatif olacağını söylerdim ama kararlar, çok önemli makro dengesizlikleri ortadan kaldırabilecek güçte olduğu için, olumsuz etkilenmesini beklediğimiz bankacılık sektörü dahi bugün iyi primler yapabilir. Yatırımcılar açılışta aceleci olmamalı ve seansın ilk 1 saatinin geçmesini ve fiyatların dengeye oturmasını beklemeliler. Perakende ticaret sektörü bu kararlardan en az olumsuz etkilenecek sektör olarak karşımıza çıkabilir. Borsada bugün sert bir yükseliş olmasını bekleyebiliriz ama şuursuz aceleci hareketler zarar verebilir ve yatırımcılar yüksek fiyatlardan alım yapmak durumunda olabilirler. FED kararının da beklenmesi gerektiği vurgulanmalı. Endeksin açıldıktan sonra gördüğü en yüksek seviye önemli kritik bir nokta olacaktır. Bu seviye seansın ilerleyen saatlerinde aşılırsa,  yukarı hareketin devamından bahsedebileceğiz.

Dün gösterge faiz 11.06 seviyesine kadar yükseldi. MB’nın olağanüstü PPK açıklaması sonrasında gösterge faiz 10.70 seviyesine kadar indi ve 10.87’den kapanmıştı. Bugünden itibaren bono piyasasında likidite hızla artabilir ve yoğun işlemler olabilir. Gösterge faizin ise 10 ile 11 aralığında dengeye gelmesini bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / MB Kararları Dış Piyasaları da Etkiledi” ile ilgili 3 yorum

  1. borsa bugün epeyce yukardan açılıp sonrada birkaç kademe daha gidipte ana oyuncu yeterince sattıktan sonra,beklenti zaten bitti de ondan bahanesiyle yogun bir satış gelirmi?

  2. Deli mayın bir dolarla daha düşük oranda mı daha iç rahat şekilde kredi kullanılır, dengeli bir kurla daha yüksek faizle mi borca daha rahat girilir, bence ikincisi. Adam he durumda bu borcu geri ödeyebilir miyim önümüzdeki dönem kazançlarım öngörülebilir mi diye bakar. Bankalarımız için de çok kötü olmaz, belki kademeli olarak ilerleyen zamanlarda faiz yavaştan düşürülür.
    Tıpkı borsayada önünü görerek daha yüksek fiyattan dahi olsa girmeyi düşünen, dip görüldü burası ucuz dendiği durumlarda bile alıma geçmeyen yüksek fiyattan ama önünü daha bir görerek girmeyi bekleyen piyasa profesyonelleri gibi. Benim yorumum da bu sayın hocam.

  3. dolar 2.4 olduğu gün bankalar ona rağmen çok güçlü duruyordu dikkatimi çekmişti, faiz artırımı yanlış bir karar ya da zamanlama mıydı yok :( zararım korkunç boyutlarda :(
    vatan sağolsun

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir