S&P’ye Eleştiri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Standart and Poors’un değerlendirmesini, çok zayıf ve yetersiz bulduğunu kaydederek, ”Sadece cari açığa bakıyor, son bir yıllık deneyime bakıyor” dedi.

Standart and Poors’un ”Türk ekonomisinin euro bölgesindeki kırılganlıklara en hassas ülke” olduğuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, cari açıkta zaten zirvenin bulunduğunu, artık cari açıkta bir daralma başladığını söyledi.

Bakan Şimşek, Türkiye’de siyasi istikrarın, çok güçlü reformcu bir hükümetin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin makro ekonomik temellerinin sağlam olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu:

”Bütçeye, kamu finansman dengelerine baktığınız zaman Avrupa ülkelerinin gıpta ile baktığı bir noktadayız. Türk bankacılık sistemi, Avrupa’nın hiç bir ülkesiyle kıyaslanamayacak kadar güçlü. Güçlü bir bankacılık sistemi, güçlü bir kamu maliye politikamız ve dengemiz var. Güçlü bir hükümet var, siyasi istikrar var.

Kısmen enerji fiyatlarından kaynaklanan, kısmen iç talebin güçlü olmasından kaynaklanan bir cari açık problemi var. Ama sadece bu noktayı görüp, bu noktada Türkiye’nin en kırılgan ülke olduğunu ifade etmek bence çok kapsamlı bir analiz yapılmadığının bir göstergesi.

Bunların 3 A notu verdiği ülkelerin, 3 A notu verdiği şirketlerin nerede, ne durumda olduğunu herkes biliyor. Takdiri ben milletimize ve uluslararası kamuoyuna bırakıyorum.”

-İntibak Yasası-

Şimşek, İntibak Yasası ile ilgili bir soru üzerine, yaklaşık 2-2,5 milyon emekliyi ilgilendiren çok temel bir sorunu, hükümet olarak çözme yönünde irade ortaya konduğunu, söz verildiğini ve o sözün şimdi yerine getirildiğini kaydetti.

İntibak Yasasının getirdiği mali yükü böyle bir dönemde karşılayabilmenin güçlü bir ülke, güçlü bir devlet ve güçlü bir maliye politikası gerektirdiğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:

”Türkiye bugün geçmişten kaynaklanan bazı sıkıntıları, vatandaşımızın emeklilerimizin lehine çözebiliyorsa bu gurur verici… Bütün mesele dengeleri her zaman için gözetmemiz gerekiyor. Bu düzenlemede de biz gereken adımları atarken, mali dengeleri gözettik. Dolayısıyla bir yandan vatandaşımızın sorunlarını çözüyoruz, bir yandan da ülkemizin mali disiplininden ödün vermiyoruz.

2013 yılından itibaren devreye girecek, biz bütçemizi ona göre yaptık. 2012 yılı bütçesinin öngördüğü hedeflerin gerçekleştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Sonrasında da o dengeleri güçlü bir şekilde idame etmek için adımlar atacağız. Bunun emekli maaşlarına bir zam olarak algılanmaması lazım. Geçmişten kaynaklanan bir sorunun çözülmesine yönelik bazı emeklilerimizin durumlarının iyileştirilmesi olarak görülmesi lazım.”

BloombergHT

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir