Şubat Sanayi Üretimi ve Dağınık Düşünceler

Açıklanan yüzde 4.4’lük sanayi üretimi, Ocak ayındaki yüzde 1.5’luk çok düşük artışın epey üzerine çıktığımızı ortaya koydu. Ve 27 aydır süren artışın sürdürülebilir olmaya devam edeceği umudunu pekiştirdi. Buna karşın iş dünyası temsilcisi dostlarımız yılsonu beklentileri konusunda dağınık düşüncelere sahipler. Kimileri yeni teşviklerle yatırımların hızlanmasıyla yüzde 4’lük büyüme beklentisinin üzerine çıkılacağını ifade ediyorlar. Kimileri de daha şimdiden şaşan programımızdaki  petrol  ve dolar rakamları ve Avrupa’daki gelişmeler nedeniyle yüzde 4’lük büyümenin bile elde edilmesini zor görüyorlar.

Geçen yılın son aylarında sanayide yaşadığımız yavaşlama, bu yılın Ocak ayında yüzde 1.5 gibi düşük bir seviyeye inmişti. Açıklanan beklentinin üzerindeki Şubat ayının yüzde 4.4 sanayi büyümesi ve 27 aydır kesintisiz devam eden artış olumlu bir sonuç yarattı. Ancak, yılın bütünü açısından hala hem uluslar arası siyaset, hem de buna bağlı ortaya çıkacak daralmalar ve emtia fiyatlarındaki artışlar, bu iyimser tablonun sürdürülebilir olup olmadığı konusunda dağınık düşüncelere neden oluyor.

Uluslar arası siyasal alanda bir yandan Suriye sorunu, bir yandan İran ile ilgili gelişmelerin olumsuzluk yaratacağı beklentisi var. En büyük ihraç pazarımız Avrupa’da da beklenen düzelme bir türlü kendisini gösteremiyor ve daralma sürüyor. Bunların yarattığı bugünkü sonuçlar bile hem petrol fiyatlarında hem dolar seviyesinde bizim bu yıl tahminlerimizin üzerinde bir noktada. Bizim bu yıl için petrolün varil fiyatı ortalama beklentimiz 97 dolar seviyesindeydi. Oysa, yaşadığımız ilk çeyrekte petrol fiyatı 120 dolarların üzerinde bir seyir izledi. Doların TL karşısındaki değeri konusunda beklediğimiz yıllık ortalama 1.73 seviyesindeydi. Ama yılbaşından bu yana 1.80’lerin üzerinde seyrettiği dönemlere tanık olduk. Bugünlerde de 1.80’lerin biraz altında ama 1.73’lerin epey üzerinde…

Buna karşılık Şubat ayı sanayi üretimi artışı yüzde 4.4 seviyesinde takvim etkisinden arındırılmış haliyle bile yüzde 1.6 düzeyinde. Ayrıca, özellikle enerji alanında önemli bir yatırım iştahı söz konusu. Yılın ilk çeyreğinde bazı sektörlerde teşvik belgesi alınan yatırım tutarlarında yüzde 60’lara varan düşüşler gözlenirken enerji teşvikleri seviyesini koruyor hatta geçen yılın aynı döneminin biraz üzerinde seyrediyor. Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak’ın açıklamalarını içeren haberi de bunu ortaya koyuyor. Boydak, enerji alanında 400 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki iki yılda 600 milyar dolarlık daha yatırım yaparak enerji yatırımlarını 1 milyar dolara çıkaracaklarını açıklıyor.

İş dünyamızın bu yıldan umutlu olmasına geçen hafta açıklanan dört ayaklı yeni Teşvik sistemi de neden oldu. Yönetmeliklerinin hızla çıkarılması halinde hem yerli yatırımların, hem yabancıların yatırımlarının bu yıl içersinde artabileceğini ifade ediyorlar.

İçinde bulunduğumuz tablo bir yandan bazı olumlulukları ortaya koyarken, bazı belirsizliklere ve olumsuzluklara da yol açıyor. Bu da görüşlerini sorduğumuz iş dünyası temsilcilerinin dağınık düşünceler içersinde olduklarını açıklamalarına yol açıyor.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir