Taşıma döviz ile eko-değirmen döner mi?

Taşıma döviz ile eko-değirmen döner mi?
Bir yanda yüksek enflasyon
Bir yanda bu beklentiye göre fiyatlara zam yapan üretim ya da arz sektörü…
Diğer yanda ise bankadaki ya da yastık altında, üç beş kuruşu pul olan ve daha da değersizleşmesini önlemek için, az ya da çok birikimlerini, döviz, altın, gayrı menkulle, araba gibi, ilerde fiyatları daha da yükseleceğini düşündüğü, harcamalara yönlendiriyor ya da bu Orta Vadeli Programlar, planlanmış, bilinçli ve istediği bir yönlendirme!
Aslına bakarsanız, ekonomik açıdan ve hala devam eden, gelmiş geçmiş en büyük devalüasyonun bedelini, vatandaştan çıkartmak ya da onun sırtına yüklemenin dünyada tek  bir eko-modelidir.
Son OVP, temel olarak, faizi düşürme sonucu, enflasyonunda düşeceğine indekslenmiş ve ekonomik olarak, pekte bilimsel kabul edilmeyen, bununda peyderpey gerçekleştiğine inanmış, bir uygulamadır…
Elbette bankalar da, vadeli mevduatlara buna göre olmasa da, gerçek enflasyonun çok altında faiz vermesi, TL birikimi olanlarında, aynı kuşku ile tüketime yönelmesine neden olmaktadır.
Daha büyük TL nakdi olanlar ise yatırım amaçlı gayrimenkuller ile borsa ya da yan finansal ürünlere yönelmektedir.
IMF ile görüşülmemesinin temel korkusu ise hem önceki siyasi söylemleri reddetmek anlamına geleceği hem de OVP deki sadece vatandaşa kemer sıkma değil, başta devlet harcamaları ve savurganlığı olmak üzere, tüm kesimlere ve tavizsiz uygulanacağı ve de denetleneceği korkusudur! Oysa bu sitemle sanayi ile tarımda üretimi teşvik, sıkı para politikası, ihracatı artıracak, ithalatı kısacak, faizleri biraz olsun cazip ve gerçekçi seviyelere getirip, vatandaşı tasarrufa yönlendirecek önlemler, öncelikli olmalıydı!
Şimdi ise diş ticaret açığı ile tarım ve temel ana maddeleri içeren, ithalat için gereken dövizi, dış borçlanma ile üstelikte de yüzde 9 ve üzeri bir faizle yapılmaktadır.
Yani taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği gibi, ekonominin de de taşıma dövizle dönmeyeceğidir.
Hülasa;
Hasan Dağı arpalıktır, eğer saban yürürse,
Her derede bir değirmen, eğer suyu gelirse,
Her köylüden bir tavuk, eğer köylü verirse,
Güzel gidiş bu gidiş, eğer sonu gelirse!
Sözün özü;
Top yekûn, bilimsel bir uygulama ve ekonomik bedelini, her kesimin geliri ile orantılı ve adilce paylaşılmadığı sürece, ne bir çözüm üretilebilir ne de hedeflenen ekonomik düzlüğe çıkılabilir…

“Taşıma döviz ile eko-değirmen döner mi?” ile ilgili 3 yorum

  1. Yine Çok güzel. Ama kendi kendime soruyorum: Ekonomi ve her şey yanlışlıkla mı bu hale geldi?

  2. Golden Sachs ile otur 2.75 milyar USD karşılığı tahvil ihraç et 9.73 faiz öde. Süper. Sorumuz bu tahvilin maturitesi geldiginde finansmanı nerden? Ya da küçük bir yönlendirme soru ile yoksa bu 14% borsa düzeltmesi/çökmesi ve simultane KKM blokeleri bu işlere mi yaradı ? Selam ve sevgiler

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir